Panasonics beste TV gir deg TV overalt

Plasma TV-ene er borte. Men skal vi tro Panasonics TV-sjef har du lite å frykte.

VIERA TX-65AX800E kommer i butikkene i løpet av mai måned, og er en klar forbedring fra 4K-modellen WT600 som kom i fjor. Dette blir Panasonics nest beste TV i år. Foto: PRODUSENT
VIERA TX-65AX800E kommer i butikkene i løpet av mai måned, og er en klar forbedring fra 4K-modellen WT600 som kom i fjor. Dette blir Panasonics nest beste TV i år. Foto: PRODUSENTVis mer

i Amsterdam: Det satt langt inne, men i fjor kastet altså Panasonic inn håndkleet for sin plasma-produksjon, en avgjørelse som satte sinnene i kok hos blodfansen.

Men i følge toppsjefen skal du ikke ha noe å bekymre deg over:

- Enkelte har nok vært skeptiske til bildekvaliteten nå som det er slutt på plasmapanelene, men det skal de ikke være. Vi er nemlig sikre på at bildekvaliteten på vår 2014-generasjon overgår alle våre tidligere TV-er, sier Nobuo Taketani, produktutvikler og sjef for Panasonics TV-divisjon i skrytevideoen vi har fått utdelt på Panasonics Europalansering i Amsterdam.

Nobuo Taketani, produktutvikler og sjef for Panasonics TV-divisjon Foto: PANASONIC
Nobuo Taketani, produktutvikler og sjef for Panasonics TV-divisjon Foto: PANASONIC Vis mer


Nye paneler, enda bedre sortnivå og farger

- Ved å overføre all den ekspertisen og kunnskapen vi hadde i vår plasmadivisjon, utvikle helt nye paneler og kombinere dette med 4K-teknologien har vi oppnådd den ultimate bildekvalitet, fortsetter Taketani.

Men hva er det egentlig som har blitt forbedret?

- Spesielt sortnivå og fargegjengivelse har vært svakhetene med LCD-paneler, og vi har derfor utnyttet plasmakunnskapen for å minimere disse, sier Taketani, som skryter av langt bredere fargespekter enn før, og dermed langt større treffsikkerhet på fargene.

- Det er på nivå med vår beste plasma-TV ZT60 fra i fjor.

Taketani skryter også av bedre sortnivå.

- Det har vi gjort på to områder: For det første har baklyset blitt langt mer presist, slik at sortnivået kommer tydeligere fram uansett hvilken kilde du bruker. I tillegg har vi forbedret graderingene i sortnivået. Dette gjøres ved at alle scenene analyseres kontinuerlig, slik at TV-en hele tiden tilpasser seg lyset i rommet du er i, og hva som vises på skjermen.

Det er selvsagt alt for tidlig å kunne bekrefte om Taketani har rett i sine påstander, det må vi naturlig nok komme tilbake til når testeksemplarene kommer. Førsteinntrykkene her på lanseringen er i imidlertid ganske så lovende, og toppmodellene har spesielt en finesse verdt å merke seg.

Toppmodellene med 4K: AX800 og AX900

TX-65AX800E er betegnelsen på TV-ene som kommer i butikkene rundt mai måned, prisen er foreløpig ikke satt.

Perioden som toppmodell blir imidlertid kort, for allerede til høsten kommer storebror AX900, og her er det bare å gni seg i øynene, for førsteinntrykket vårt av denne er rett og slett strålende.

Vi så den blant annet ved siden av fjorårsmodellen WT600, og her var det rett og slett klasseforskjell både når det gjaldt sortnivå og fargespekter.

Plasmakongen ZT60 til venstre, og den nye toppmodellen AX900 til høyre. Sortnivået er rett og slett det beste vi har sett på LED-TV noengang.  Foto: ØYVIND PAULSEN
Plasmakongen ZT60 til venstre, og den nye toppmodellen AX900 til høyre. Sortnivået er rett og slett det beste vi har sett på LED-TV noengang. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Kanskje enda mer imponerende: AX900 sto også utstilt ved siden av fjorårets, og kanskje verdens beste plasma ZT60, og så langt vi kunne se på den korte tiden vi hadde tilgjengelig var den i hvert fall ikke dårligere.

At de tidligere plasmaguruene har bidratt på bildesiden var altså åpenbart.

DinSide kommer selvsagt tilbake med flere detaljer, men for å drøye ventetiden får du her faktaene vi har fått tilgang til i dag:

Panasonic VIERA TX-65AX900E ser helt fantastisk ut, og det vil sikkert også prislappen vitne om. Prisen er riktignok ikke satt, men dette blir ikke hverdagskost. Kommer til høsten. Foto: PRODUSENT
Panasonic VIERA TX-65AX900E ser helt fantastisk ut, og det vil sikkert også prislappen vitne om. Prisen er riktignok ikke satt, men dette blir ikke hverdagskost. Kommer til høsten. Foto: PRODUSENT Vis mer

  • 4K AX800: AX800-serien vil kommei 50, 58 og 65-tommers størrelse, og kabinettet er sort. Dette er, i likhet med forgjengeren, en kant-LED-modell. Panasonic påstår at sortnivået likevel har blitt bedre, og at lysgjennomtrengning har blitt redusert på grunn av en forbedret dimming.


  • 4K AX900: På bildesiden får du her ekte bakgrunnsbelyst LED med lokal dimming. Det er noe vi kjenner igjen fra Philips tidligere toppmodeller, og hovedfordelen er langt bedre kontroll på sortnivået, og ikke minst langt mindre lysgjennomtrengning.

TV overalt

Panasonics beste TV gir deg TV overalt


Både AX800 og AX900 (i tillegg til lillebror AS800), kommer forøvrig med en ny funksjon som er verdt å nevne:

Nå trenger du nemlig ikke lenger å være hjemme for å se innholdet du har via TV-en din.

Via Panasonic TV-app (Remote 2 App) og skytjenesten Panasonic Cloud, kan du nemlig streame innholdet fra TV-en din, og direkte på din mobil eller nettbrett. Innholdet du kan streame er både direkte TV-sendinger, samt opptak du allerede har gjort via TV-en. Har du glemt å ta opp favorittserien eller fotballkampen kan du selvsagt også starte opptaket på TV-en direkte via appen.

Dette er en tjeneste vi har savnet, og den er selvsagt spesielt praktisk for deg som reiser mye.

Merk deg imidlertid et par ting:

  • Funksjonen forutsetter at du bruker TV-ens innebygde TV-tuner. Bruker du en dekoder fra for eksempel Get, Canal Digital eller Altibox, vil du altså ikke kunne bruke funksjonen.
  • Funksjonen fungerer best på TV-er med dobbel TV-tuner. Hvis TV-en bare har en TV-tuner vil du nemlig bli berørt når de der hjemme skifter TV-kanal.
  • Selv om du skal kunne streame innholdet direkte til din bærbare enhet via 3G, 4G og WiFi, vil naturlig nok kvaliteten på streamen variere. Hvilken streamingkvalitet du faktisk vil få, må vi derfor komme tilbake til.

Mer om streaming og streaming-tjenester her

Hva med Oled?

Siden Panasonic, i samarbeid med Sony, viste fram en 56-tommer stor 4K-modell med Oled-teknologi i fjor, skal vi ikke nekte for at vi er skuffet over at det ikke kommer noen Oledmodeller på markedet i år.

Begrunnelsen er ganske enkelt at Panasonic mener at det fortsatt er for tidlig: Feilprosenten på Oled-paneler er fremdeles for høy, og dermed er det fortsatt LED og ikke minst LED med 4K som står i fokus, ifølge selskapet.