Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Panasonic VT30: Et skjult triks i ermet

Panasonics nye toppmodell imponerte, og gir deg proff plug&play-innstilling.

Panasonic viste fram hele sine TV-kolleksjon i London, med DinSide til stede.

Årets desiderte toppmodell fra det japanske selskapet blir modellen VT30, og vi tar neppe munnen for full når vi allerede nå sier at den antakelig vil bli en av de mest spennende TV-modellene du kan få kjøpt i 2011.

Design og bildekvalitet

Panasonic har, kanskje spesielt i Norge, fått rykte for å ha et litt traust og kjedelig design. Den tiden er over. Toppmodellen er i år langt slankere enn før, den har fått en ny og lekker fjernkontroll, og ser nå svært bra ut.

Det er imidlertid på innsiden at de største forandringene finnes. For selv om fjorårsmodellen VT20 av mange (også oss) ble ansett som den beste 3D-TVen i 2010, så har utviklingen definitivt gått videre:

Går i svart

Det nye Neo-plasma-panelet gir et enda bedre sortnivå enn på VT20, spesielt på lyse bilder. Og at forskjellen er merkbar fikk vi til fulle demonstrert; for når VT20 og VT30 sto ved siden av hverandre så faktisk fjorårsmodellen lett grå ut. Forbedringen er faktisk så stor at vi måtte be Panasonic om å vise oss at begge TV-modellene var stilt inn på samme måte. Og ja, det stemte på en prikk, så her er det mye å glede seg til for TV-fantastene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

600Hz panelet er også enda raskere enn i fjor, noe som er en klar fordel når det gjelder raske bevegelser og ikke minst crosstalk (ekstralinjer rundt objekter) på 3D-innhold. Vi noterer også med glede at Panasonic endelig har fått nye 3D-briller. Det er viktig, for hva de tenkte på når fjorårsbrillene ble laget lurer vi fortsatt på...

Det virkelige gullkornet på VT30-serien er imidlertid skjult på innsiden.

Proff kalibrering på tre minutter

Foto: Øyvind Paulsen
AVANSERT: Å kalibrere en TV kan være krevende arbeid. Men det bør gjøres der TV-en skal brukes, ikke i butikken, mener vår ekspert. Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: Øyvind Paulsen
AVANSERT: Å kalibrere en TV kan være krevende arbeid. Men det bør gjøres der TV-en skal brukes, ikke i butikken, mener vår ekspert. Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
En proff kalibreringsrunde tar nå kun tre minutter.

Selv om de fleste TV-modeller i dag er relativt enkle å stille inn, er det også fort gjort å stille seg helt bort. Kravstore TV-kunder vil i tillegg gjerne ha proffkalibrering av TV-en sin, slik at de er sikre på at TV-en gir best mulig bildekvalitet - enten du skal se på film eller nyheter.


I dag koster imidlertid en slik proffkalibrering gjerne fra 2.000 kroner og oppover, og hele prosessen tar lang tid siden du må få en ekspert hjem som gjør jobben for deg, via et nitidig dataprogram.

VT30-serien er imidlertid klargjort for proffkalibrering via et samarbeid Panasonic har med selskapet SpectraCal.

Slik gjør de det

Alle offisielle forhandlere får et eget proffsett til 6.000 kroner. Dette inkluderer et måleapparat som kobles til TV-en via nettverksinngangen, og så henges rett på skjermen. Via et eget PC-program vil så TV-en bli stilt inn helt automatisk etter det rommet du har det i, og du kan lagre innstillingene i f.eks et oppsett for dagtid og et for kveldstid. Innstillingene blir forøvrig sperret, slik at du ikke kan rote dem bort i ettertid. (Du beholder selvsagt alle de vanlige innstillingsmodusene på TV-en, slik at du kan justere dem etter eget ønske.)

Gullkornet er altså at prosessen kun tar to til tre minutter, noe som sparer montøren for tid, og dermed også kundene for penger. Noen norsk pris er foreløpig ikke satt, men at dette blir langt billigere enn dagens mer tungvinte løsning bør det være liten tvil om.

En proff kalibreringsrunde tar nå kun tre minutter.
En proff kalibreringsrunde tar nå kun tre minutter. Vis mer


Interessert? Les mer på Spectracals nettsider.

Dessverre er det kun den nye VT30-serien som får denne muligheten i år. Det er heller ikke mulig å kjøre denne enkle kalibreringsløsningen på fjorårsmodellen VT20.