Panasonic GT20 er rett og slett svært god på 3D-innhold. Er 3D viktig for deg er den altså et svært godt valg. Men hva hvis 3D ikke står øverst på lista? Foto: Øyvind Paulsen
Panasonic GT20 er rett og slett svært god på 3D-innhold. Er 3D viktig for deg er den altså et svært godt valg. Men hva hvis 3D ikke står øverst på lista? Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Panasonic TX-P42GT20: Et 3D-kupp

G20-serien til Panasonic har fått svært mye skryt. Nå er 3D-versjonen klar. Møt GT20.

Er du på jakt etter en billig og god plasma-TV som skal brukes til TV-sendinger og film-titting? Da kommer du nesten ikke utenom G20-serien til Panasonic som vi ga en sterk femmer tidligere i år. G20-serien har ikke bare et bra bilde, den er også svært prisgunstig: Handler du i billigste nettbutikk kan du f.eks få 42-tommeren til cirka 7.500 og 50-tommeren til litt over 10.000 kroner.

G20-modellen mangler imidlertid 3D-funksjon, og det er altså det GT20 gir deg ekstra, den leveres nemlig med en innebygget 3D-sender, så her er det bare å kjøpe 3D-briller og en 3D-klar avspiller, så er du i gang.

Prisen for 42-tommeren GT20 ligger i dag på rundt 10.000 kroner i billigste nettbutikk, og den er dermed cirka 5.000 kroner under storebroren VT20 i samme størrelse.

Full test av 3D-TVen Panasonic TX P50VT20 får du her

Design, førsteinntrykk og finesser

GT20 har samme finish som storebror VT20, som betyr at den har litt brunt i seg om du ser nøye etter. Noen designvinner er den likevel ikke i dagens marked, og det er ikke til å legge skjul på at vi nå ønsker oss noe mer spennende fra Panasonic. Etter å ha sett den rålekre Panasonic TX-P54Z11 vet vi nemlig at de kan når de vil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TV-en er for øvrig godt utstyrt, med fire HDMI-innganger, nett-TV funksjon via Panasonic VieiraCast, og mulighet til å ta opp TV-sendinger direkte på USB-penn eller tilkoblet harddisk. Alt dette har vi vært gjennom på de forrige Panasonic-testene våre, så vil du vite mer om dette henviser vi til dem, og holder oss her kun til billedkvalitet og 3D-funksjon.

Sammenlignet med VT20 får du ikke de helt store innstillingsmulighetene på GT20, men Panasonic har utstyrt plasma-TV-en med flere bildemoduser som er verdt å merke seg. I tillegg til normal, cinema og spill, er det spesielt THX-modusen du bør merke deg. Den syntes vi nemlig fungerte svært bra på film, og de mest ivrige kan fint bruke noen timer på å rote rundt i menyen her. Heldigvis er det også enkelt å gjenopprette fabrikkinnstillingene om du går for langt.

I likhet med G20 reflekterer skjermen på GT20 langt mindre enn på billigserien X20, men den er ikke like bra som på VT20. Er du allergisk mot refleksjoner må du altså betale ekstra for å slippe dette.

Les også: DinSides guide til 3D-TV

3D-TV til folket

Alle som har prøvd en 3D-TV vet at 3D-funksjonen og bruken av 3D-briller stjeler mye lys fra panelet. For å gjøre TV-en mer lyssterk har derfor Panasonic brukt et litt annet fosforfilter i panelet enn på G20-panelet. Hvorvidt dette har gått ut over sortnivået skal vi ikke si for skråsikkert, for i bruk opplever vi sortnivået som bra uansett. Det er likevel litt oppsiktsvekkende at GT20 har svakere sortnivå enn de LED-TVene vi hadde inne på test samtidig.

3D-brillene er ekstrautstyr, men logoen viser i hvert fall at du har en 3D-TV. Foto: Øyvind Paulsen
3D-meny Foto: Øyvind Paulsen
Den obligatoriske advarselen kan du heldigvis deaktivere. Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Betraktningsvinkelen er som på plasma-TVer flest ganske så god. Foto: Øyvind Paulsen
Blu-ray er ypperlig på GT20 Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Fjernkontrollen til Panasonic har nå vært lik i svært mange år, her er det på tide at noe skjer... Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
GT20 har nok med innganger. Du får blant annet 4 HDMI, hvorav en på siden (en er HDMI 1.4 med audio return channel), 2 scart, VGA, komponent, 2 USB-innganger, og inngang for adapter til RiksTV. Foto: Øyvind Paulsen
Baksiden er ikke så veldig spennende. Foto: Øyvind Paulsen
Hovedmenyen er klassisk Panasonic: Enkel, men den virker. Foto: Øyvind Paulsen
Avansert bildemeny lar nerdene kose seg litt ekstra. Foto: Øyvind Paulsen
TV-en har flere ulike bildemoduser, noe vi liker godt. Foto: Øyvind Paulsen
Avansert bildemeny, heldigvis er det enkelt å tilbakestille til standard om du roter deg bort. Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
THX-modusen anbefales for deg som vi ha den rette film-looken, legg dog merke til at du i denne modusen omtrent slår av alle bildeforbedringskretsene til Panasonic. Foto: Øyvind Paulsen
VieraCast er Panasonics internett-tjeneste. Her er hovedmenyen. Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Bildet lyver litt, for Panasonicen (nr 2 fra venstre) er ikke så blass som det ser ut her. Vi hadde den inne sammen med Philips Cinema 21:9, BeoVision 10 46 og Philips 8605 (i bakgrunnen) Foto: Per Ervland


Under innstillingen av TV-en ble jeg først litt skuffet, og ønsket faktisk at TV-en hadde vært enda mer lyssterk: Side om side med 3D-TVene til Philips ser vi nemlig tydelig at LED-TVene har en fordel. Men en ting er hva du ser når bildet er rolig. Noe helt annet er hva som skjer når filmen settes i gang, og den umiddelbare skuffelsen gikk her svært raskt over:

GT20 gir nemlig et klart bedre bilde enn Philips 8605 og 9705 når du spiller av 3D-innhold. Alt glir jevnere og mens crosstalk til tider kan være ganske synlig på Philipsen, er det nesten ikke tilstede på Panasonic GT20. Når det gjelder 3D er det altså ingen tvil om at Panasonic stiller i en annen liga.

Legg også merke til at GT20 kan konvertere 2D-signaler til 3D, slik som Samsung gjør. Spør du oss er dette noe som kan fungerer til spill, men til TV eller film ser vi dessverre ikke poenget…

Konklusjon

GT20 er et ypperlig valg for alle som har lyst på en Panasonic plasma med 3D-funksjon. Den er langt billigere enn VT20 selv om du her må kjøpe 3D-briller i tillegg (ca 1000 kroner), og det uten at det går på bekostning av 3D-kvaliteten.

Og vi gjentar gjerne oss selv her: Panasonic ligger langt foran sine konkurrenter når det gjelder god 3D-kvalitet. I så måte har GT20 en viktig plass i Panasonics produktrekke, og TV-en fortjener en femmer på terningen.

Men hva hvis 3D ikke er viktig for deg? Da bør du faktisk ikke kjøpe GT20, men heller gå for G20-modellen. Du får minst like bra bildekvalitet på TV og Blu-ray innhold, og kan faktisk kjøpe deg en 50-tommer til samme pris. Det er rett og slett et svært godt kjøp.

Her er alle DinSides TV-tester

Testresultat

Panasonic TX-P42GT20

Hvis 3D er viktig for deg er karakteren 5! 3D-kvaliteten er nemlig svært god. Vi gir også pluss for USB-opptak.

Hvis 3D-ikke er viktig for deg bør du heller kjøpe den vanlige G20-modellen! Vi skulle også ønske at 3D-briller hadde vært inkludert i prisen. Ideelt sett skulle GT20 også vært tilgjengelig i 50-tommer, her må du sitte litt nærmere TV-en for å få fullt utbytte av 3D-innholdet. Vi er heller ikke imponert over Panasonics 3D-briller (se testen på VT20 for flere detaljer her).

Se alle våre tester