Panasonic med doble TV-tunere

Stadig flere TV-produsenter kaster seg på trenden som frigjør plass i stua.

TV som kan spare en boks i stua. Men det er ikke den eneste fordelen. Foto: Øyvind Paulsen
TV som kan spare en boks i stua. Men det er ikke den eneste fordelen. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nice): Allerede på første dag av Panasonics store Europa-lansering kom nyheten vi hadde ventet på: I likhet med Samsung vil nemlig også flere av Panasonics TV-modeller i år få to innebygde TV-tunere.

Les også: Her er Samsungs TV med to tunere

Det er en god nyhet.

Hva er vitsen med doble TV-tunere?

Den åpenbare fordelen er at de aller fleste dermed vil kunne kaste ut den eksterne HD-PVRen de i dag bruker, og forklaringen er enkel:

Svært mange TV-er lar deg allerede ta opp TV-programmene direkte på et minnekort eller en tilkoplet harddisk, men siden TV-ene fram til nå kun har hatt en innebygd digitaltuner, vil du bare kunne ta opp det samme programmet du ser på.

For å kunne se på et program samtidig som du tar opp et annet har du altså vært nødt til å ha en ekstern HD-PVR i tillegg, og det betyr nok en boks i stua, og ikke minst nok en fjernkontroll å forholde seg til på stuebordet.

Når TV-ene nå får doble TV-tunere slipper du altså dette. Det vil si, i praksis vil du få hele seks tunere, ettersom du får to HD-tunere per kilde: to til satelitt, to til kabel og to til bakkenett eller RiksTV.

Vink, klyp og vift: Er dette virkelig TV-fremtiden?

Hvilke modeller?

De doble tunerne vil kun finnes på to plasma-modeller: Den nye toppmodellen ZT60 og VT60, og på LED-modellene WT60 og DT60.

DinSide vil få en full gjennomgang av alle Panasonic-modellene her i Nice, og kommer selvsagt tilbake med en full oversikt over utvalget og hva de har å by på.

Ekstra finesser med Panasonic Twin HD Tuner

Men det er ikke bare det å kunne gjennomføre to opptak samtidig som er fordelen med doble TV-tunere:

 • Du får «ekte» oppløsning: De fleste HD-PVR-boksene på markedet i dag lar deg kun velge en standardoppløsning, for eksempel 1080i eller 720p. De aller fleste setter da oppløsningen på 1080i, siden dette er det mest vanlige HD-formatet på TV-sendinger.

  Det finnes imidlertid unntak, blant annet NRK, som altså sender sine HD-sendinger i 720p.
  Har du da satt HD-PVRen på 1080i, vil altså dekoderen skalere 720p-bildet til 1080i, og det samme gjelder naturligvis også den andre veien: Har du satt dekoderen til 720p, vil den skalere stort sett alle kanaler bortsett fra NRK.

  Med innebygde doble HD-tunere slipper du denne unødvendige skaleringen: Bildet vil altså bli vist i nøyaktig den oppløsningen TV-sendingen kommer i, og siden du da slipper skaleringen skal du i teorien få enda bedre bilde. Hvorvidt vi klarer å se noen forskjell må vi selvsagt komme tilbake til.

  2013 blir OLED-året

  Det er mulig - om ikke nødvendig ønskelig - å følge to sendinger samtidig. Sportsidiotenes våte drøm? Foto: Øyvind Paulsen
  Det er mulig - om ikke nødvendig ønskelig - å følge to sendinger samtidig. Sportsidiotenes våte drøm? Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


 • Se og del: Samtidig som du sitter og ser på fotballkamp i stua, kan du også bruke den andre TV-tuneren til å strømme en annen TV-kanal til husets bedre halvdel.

  I følge Panasonic er både iPad og Android-nettbrett støttet. Dessverre ser det dårlig ut for deg som har valgt en mobil eller nettbrett fra Windows, de blir nemlig ikke nevnt med et ord.

 • Splitscreen: Den gode gamle bilde-i-bilde-funksjonen vekkes også til live igjen med doble TV-tunere, og selv om det neppe er noe du kommer til å bruke ofte kan det være praktisk – spesielt for oss sportsidioter …

  Kanskje mer praktisk er det at du også vil få full programguide på 50 prosent av skjermen, samtidig som du ser på TV. Vi liker også at TV-ene har også fått støtte for USB 3.0.