Panasonic med doble TV-tunere

Stadig flere TV-produsenter kaster seg på trenden som frigjør plass i stua.

TV som kan spare en boks i stua. Men det er ikke den eneste fordelen. Foto: Øyvind Paulsen
TV som kan spare en boks i stua. Men det er ikke den eneste fordelen. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Nice): Allerede på første dag av Panasonics store Europa-lansering kom nyheten vi hadde ventet på: I likhet med Samsung vil nemlig også flere av Panasonics TV-modeller i år få to innebygde TV-tunere.

Les også: Her er Samsungs TV med to tunere

Det er en god nyhet.

Hva er vitsen med doble TV-tunere?

Den åpenbare fordelen er at de aller fleste dermed vil kunne kaste ut den eksterne HD-PVRen de i dag bruker, og forklaringen er enkel:

Svært mange TV-er lar deg allerede ta opp TV-programmene direkte på et minnekort eller en tilkoplet harddisk, men siden TV-ene fram til nå kun har hatt en innebygd digitaltuner, vil du bare kunne ta opp det samme programmet du ser på.

For å kunne se på et program samtidig som du tar opp et annet har du altså vært nødt til å ha en ekstern HD-PVR i tillegg, og det betyr nok en boks i stua, og ikke minst nok en fjernkontroll å forholde seg til på stuebordet.

Når TV-ene nå får doble TV-tunere slipper du altså dette. Det vil si, i praksis vil du få hele seks tunere, ettersom du får to HD-tunere per kilde: to til satelitt, to til kabel og to til bakkenett eller RiksTV.

Vink, klyp og vift: Er dette virkelig TV-fremtiden?

Hvilke modeller?

De doble tunerne vil kun finnes på to plasma-modeller: Den nye toppmodellen ZT60 og VT60, og på LED-modellene WT60 og DT60.

DinSide vil få en full gjennomgang av alle Panasonic-modellene her i Nice, og kommer selvsagt tilbake med en full oversikt over utvalget og hva de har å by på.

Ekstra finesser med Panasonic Twin HD Tuner

Men det er ikke bare det å kunne gjennomføre to opptak samtidig som er fordelen med doble TV-tunere:

 • Du får «ekte» oppløsning: De fleste HD-PVR-boksene på markedet i dag lar deg kun velge en standardoppløsning, for eksempel 1080i eller 720p. De aller fleste setter da oppløsningen på 1080i, siden dette er det mest vanlige HD-formatet på TV-sendinger.

  Det finnes imidlertid unntak, blant annet NRK, som altså sender sine HD-sendinger i 720p.
  Har du da satt HD-PVRen på 1080i, vil altså dekoderen skalere 720p-bildet til 1080i, og det samme gjelder naturligvis også den andre veien: Har du satt dekoderen til 720p, vil den skalere stort sett alle kanaler bortsett fra NRK.

  Med innebygde doble HD-tunere slipper du denne unødvendige skaleringen: Bildet vil altså bli vist i nøyaktig den oppløsningen TV-sendingen kommer i, og siden du da slipper skaleringen skal du i teorien få enda bedre bilde. Hvorvidt vi klarer å se noen forskjell må vi selvsagt komme tilbake til.

  2013 blir OLED-året

  Det er mulig - om ikke nødvendig ønskelig - å følge to sendinger samtidig. Sportsidiotenes våte drøm? Foto: Øyvind Paulsen
  Det er mulig - om ikke nødvendig ønskelig - å følge to sendinger samtidig. Sportsidiotenes våte drøm? Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


 • Se og del: Samtidig som du sitter og ser på fotballkamp i stua, kan du også bruke den andre TV-tuneren til å strømme en annen TV-kanal til husets bedre halvdel.

  I følge Panasonic er både iPad og Android-nettbrett støttet. Dessverre ser det dårlig ut for deg som har valgt en mobil eller nettbrett fra Windows, de blir nemlig ikke nevnt med et ord.

 • Splitscreen: Den gode gamle bilde-i-bilde-funksjonen vekkes også til live igjen med doble TV-tunere, og selv om det neppe er noe du kommer til å bruke ofte kan det være praktisk – spesielt for oss sportsidioter …

  Kanskje mer praktisk er det at du også vil få full programguide på 50 prosent av skjermen, samtidig som du ser på TV. Vi liker også at TV-ene har også fått støtte for USB 3.0.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer