Panasonic: Årets plasma-TVer

Med det beste sortnivået vi har sett, begraver Panasonic Pioneer-spøkelset for godt. Og heldigvis er det mer å glede seg over.

I all beskjedenhet... Foto: Øyvind Paulsen
I all beskjedenhet... Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nice:) Det har sjelden vært grunn til å klage over bildekvaliteten på Panasonics plasma-modeller. Hovedproblemet var et noe traurig design som så likt ut år etter år, og dermed gjorde at mange oppfattet den japanske giganten som litt kjedelig.

LES OGSÅ:

Men i 2012 endret dette seg: En ting var at fjorårsmodellene fikk et hardt etterlengtet designløft slik at de ikke lenger så ut som 2008-modeller, men minst like viktig var det at Panasonic for første gang rullet ut en komplett LED-line-up som både ytelses- og utseendemessig holdt tritt med konkurrentene.

Det var derfor ikke uten grunn at vi gledet oss til årets Europa-lansering, og det er bare å konstatere at førsteinntrykket både var godt og massivt. I denne artikkelen ser vi på årets plasma-modeller, siden kommer vi til LED-modellene, før vi følger opp med en egen sak på alle finessene hvor Panasonic faktisk har tatt et reelt syvmilssteg i riktig retning. NB: Dessverre er ikke de norske prisene klare, men de legges inn i denne saken når de slippes.

Er dette TV-fremtiden? Glem fjernkontroll, du kan bare vinke til TV-en

Ny toppmodell: Panasonic ZT60

Panasonic la ikke akkurat fingrene imellom når de beskrev den nye ZT60 som "Beyond the Reference". Det var derfor godt å konstatere at førsteinntrykket var svært imponerende, og da spesielt når det gjelder sortnivået.

For selv om det nå er flere år siden Pioneer la ned TV-produksjonen, går det fortsatt gjetord om det fantastiske sortnivået på den siste Kuro-modellen. Det er det også en grunn til, for på dette punktet holder den fortsatt mål, selv om den ikke har dagens finesser og like god bevegelsesskarphet ved raske panoreringer som vi forventer i dag.

Bilder av ZT60 får du her:

I all beskjedenhet... Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Produsenten
Foto: Øyvind Paulsen

I Nice fikk vi uansett se ZT60 side om side med Kuroen og Panasonics VT30, og det kommer vel neppe som noen overraskelse at ZT60 rett og slett har et imponerende bilde. Men selv om førsteinntrykket var strålende må vi selvsagt vente med å felle en endelig dom før vi får testet den selv på et sted hvor vi har full kontroll over innstillinger og kildemateriale.

Noen storselger kommer den likevel ikke til å bli, i følge Paul Reid, administrerende direktør i Panasonic Nordic:

Paul Reid, administrerende direktør i Panasonic Nordic er godt fornøyd med årets modeller. Her foran LED-TVene. Foto: Øyvind Paulsen
Paul Reid, administrerende direktør i Panasonic Nordic er godt fornøyd med årets modeller. Her foran LED-TVene. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer

– ZT60 er rett og slett den beste TV-en vi noengang har satt i produksjon, sier Reid, og mye av forklaringen er at den har en helt nyutviklet panelstruktur hvor det ikke er luft mellom glasset og panelet.

Produksjonen av denne modellen er imidlertid komplisert, så ikke bare vil prisen være høy, den vil også bli en «Limited Edition-modell». Den vil altså komme i et begrenset opplag og kun i 60-tommers størrelse. Alle modellene vil i tillegg være nummerert, og ha gullbelagte kontakter på baksiden for de som måtte la seg imponere av slikt.

Minispesifikasjoner ZT60:

  • Studio Master Panel, ny panel-struktur med direkte glass lag, og 3000 Hz Focused-field Drive (FFD). Fordelene her skal være bedre 2D/3D-bilder, og forbedret sortnivå, kontraskt og god detaljskarphet ved raske bevegelser.
  • TV-en er selvsagt 3D-klar, og har den nye Hexa-prosessoren for bedre fargespekter
  • Modellen vil også ha Panasonics Twin HD Tuner, som du kan lese mer om her.
  • Designet skiller seg også ut, dette er rett og slett en TV som både ser og føles eksklusiv ut, og du ser hva vi mener i bildespesialen.

Panasonic VT60

Fjorårets toppmodell er altså detronisert av ZT-serien, men dette ser fortsatt ut til å bli en knallmodell. I hovedsak er det ganske enkelt designelementene og panelstrukturen som er annerledes, og med tanke på at denne også vil få en lavere prislapp bør den være høyaktuell for de som prioriterer bildekvalitet.

Nytt i år er at VT-serien ikke blir å få i 50-tommers størrelse, den kommer imidlertid i både 55, 60 og 65-tommer. VT60 vil også ha innebygget kamera, slik at du enkelt kan se ringe via Skypes videotelefoni, i tillegg til at du får stemmegjenkjenning og kan styre TV-en via tale. Nedturen er dessverre at norsk språk ikke er støttet.

Dette er altså VT60 i 55-tommers størrelse, skiltet til venstre var feilplassert. Foto: Øyvind Paulsen
VT60 kommer også i år i 65-tommers størrelse. Foto: Øyvind Paulsen
VT60 i 65-, 60- og 55-tommers størrelse. Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten


Også her får du Twin HD Tuner, og Panasonic skryter også av lyden: VT60 har nemlig innebygget en liten subwoofer. Som forventet er VT60-serien proppet med funksjoner og finesser, og vi kommer tilbake til disse i neste runde. Prisen er dessverre ikke klar her heller.

Les også: 2013 blir OLED-TV-enes år

Panasonic GT60

I fjor falt GT50 litt mellom to hyller: Den var såpass dyr at den nærmet seg VT-serien, mens ST-seriens lave pris og glimrende ytelse gjorde at den interne kannibaliseringen var komplett. Dette kan nok også være en av grunnene til at VT60 i år ikke kommer i 50-tommers størrelse, men det gjør altså GT60, som både kommer i 42 og 50-tommers utgave.

 Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


Dette er altså en modell som egner seg for deg som vil ha mye av bildeprosesseringen, men som ikke er så opptatt av størrelse. Her får du nemlig flere innstillingsmuligheter enn på de rimeligere seriene, og den samme oppdateringshastigheten (3000 Hz) som på ZT og VT-modellene, selv om panelet ikke er like avansert. 3D-funksjon og Hexa-prosessoren er også på plass.

Budsjettkupp? Panasonic ST60

Vi ga fjorårsmodellen ST50 en sekser da vi testet den, mye takket være et glimrende sortnivå og at du fikk den i 65-tommers størrelse til en svært lav pris. Får etterfølgeren en like gunstig inngangsbillett kan også den bli en salgssuksess. ST60 kommer i 42-, 50-, 55-, og 65-tommer, og til tross for litt lavere oppdateringshastighet (=2500 Hz) og ikke fullt så avanserte bildemenyer ser den svært spennende ut.

Panasonic ST50 var en stor positiv overraskelse i fjor: Svært godt sortnivå og gunstig pris selv i store størrelser. Nå er etterfølgeren ST60 rett rundt hjørnet. Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen


Selv om TV-en er 3D-klar vil det neppe følge med 3D-briller i esken, men nytt av året er at du får med en elektronisk touch-penn. Den lar deg blant annet tegne direkte på TV-en, en funksjon som vel i hovedsak er ment for barn. Også denne funksjonen kommer vi nærmere tilbake til.

Billigserien: Panasonic X60

Klarer du deg uten 3D er det det X60-serien som blir den billigste plasma-modellen fra Panasonic i årl

X-serien kommer i 42- og 50-tommers størrelse, og er kort fortalt langt enklere utstyrt både når det gjelder bildebehandling og funksjoner. Det ser vi også på spesifikasjonene: Oppdateringshastigheten ligger på 600 Hz, og du har kun en USB-inngang tilgjengelig for avspilling av musikk, video eller bilder.

 Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen Vis mer

Trøsten er selvsagt at dette blir det rimeligste alternativet.