Stor, større, størst. Panasonic viser at de fortsatt er flinke på store størrelser. Foto: Per Ervland
Stor, større, størst. Panasonic viser at de fortsatt er flinke på store størrelser. Foto: Per ErvlandVis mer

Panasonic 145-tommers 8K-TV

Det største beistet jeg har sett. Dessverre fikk vi ikke sett hvor bra den kan være.

Det eneste sikre når det gjelder teknologi er at det nye produktet du nettopp har kjøpt, innen kort tid vil bli erstattet av noe som er bedre.

Allerede nå ser det ut til at framtidens HD-oppløsning vil bli 8k4k, eller noe i nærheten av 8000 piksler i bredden og 4000 i høyden - mot dagens 1920 x 1080.

Før den tid får vi imidlertid en mellomperiode på 4k som såvidt har begynt å starte; LGs modell på 84 tommer kommer i løpet av høsten, og både Toshiba, Samsung og Sony har vist sine modeller.

Likevel: I de store produsentenes godt testlokaler er det 8k4k som står øverst på tegnebrettet, og her på IFA-messen viste Panasonic fram sin 145 tommer store 8k-modell..

Alle nyhetene fra IFA-messen får du her!

145-tommer: Enorm størrelse, men var den bra?

For på papiret er dette voldsomme greier:

  • TVen skal altså ha en oppløsning på 7680 x 4320 piksler, som altså kalles 8k4k. (Andre navn har imidlertid også blitt brukt, som Ultra HD, og Super Hi-Vision.)
  • Det tilsvarer over 33 megapiksler (33.177.600), mens dagens full HD er på 2 megapiksler. I praksis er det altså 16 ganger flere megapiklser enn du får med dagens standard.
Da vi så Sharps 8K-TV i fjor, ble vi rett og slett vannvittig imponert og vi gledet oss derfor stor til å se Panasonics alternativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Førsteinntrykket ble voldsomt, for 145 tommer er rett og slett helt latterlig stort. Det neste vi la merke til var at 145-tommeren avga varme på linje med en solid varmeovn. Og det gjaldt altså selv når vi sto to meter unna ...

Dessverre ble bildeopplevelsen en liten nedtur: Panasonic hadde nemlig plassert TVen i et bittelite og mørklagt rom, og det eneste de viste av bildemateriale var 8 bilder som gikk i en konstant loop. Dermed var det altså ikke så lett å si noe som helst om kvaliteten ...

Dette illustrerer også litt av problemet med 8K i dag: Det finnes nemlig svært lite kildemateriale med så høy oppløsning, og i tillegg er det kun spesiallagde avspillere som klarer å vise innhholdet i sin fulle prakt.

Med andre ord: Dette ligger langt fram i tid, de ivrigste optimistene sier 2020, men selv det er det mange som er skeptiske til. I mellomtiden får vi kose oss med 4k-modellene. Det er ikke så verst det heller, og i mellomtiden kan du jo lure på hva du får for 1080p-TVen din når den skal byttes ut ...

Alle nyhetene fra IFA-messen får du her!