Utedoen er på vei ut fra Hytte-Norge, men på vei inn i motebildet... Her fra prøverommene til Moods of Norway-butikken i Oslo. Foto: Per Ervland
Utedoen er på vei ut fra Hytte-Norge, men på vei inn i motebildet... Her fra prøverommene til Moods of Norway-butikken i Oslo. Foto: Per ErvlandVis mer

På tide å oppgradere hyttetoalettet?

Sjekk om det lønner seg for deg.

Det lille huset med hjerte på døren er en gammel kjenning for mange i hytte-Norge. Men det er en utdøende rase. For vi stiller stadig større krav til fritidsboligene våre.

Der det å bære vann, hogge ved, fyre i peisen og tømme utedo før var synonymt med ferie og et brudd på hverdagslige rutiner, ønsker flere og flere å heve standarden når vi først skal ta en av våre etterlengtede ferieuker. For hvorfor skal vi måtte leve med en dårligere standard når vi skal slappe av og hvile enn når vi er hjemme?

Og mens vi kan sette pris på å få ut frustrasjoner når vi hogger ved, eller sette pris på et mer stillegående tempo og like bonderomantikken i det å måtte vaske håret i baljer, er det ett aspekt ved hytteferien de fleste ønsker å kvitte seg med: Kummerlige toalett-kår.


- I den norske hyttetradisjonen så har det ofte vært en utedo med i bildet, men tendensen de siste årene er at folk vil ha det mer og mer komfortabelt når de er på hytten, sier Gunnar O. Isakstuen Stavlund, daglig leder og partner i Stavlund eiendomsmegler i Fredrikstad til DinSide.

Trodde du hytteferien var billig? Så mye koster hyttesommeren deg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før du bestemmer deg for hva du skal gjøre med toalettsituasjonen på hytten din, er det viktig å ta med flere faktorer i beregningene.

  • Hvilke muligheter ligger i hytten?
  • Hvor stor betydning har fasilitetene for deg?
  • Hvor ofte bruker du hytten?
  • Hvor mye penger har du lyst til å bruke?
Ifølge Stavlund er det et poeng du ikke kommer unna, uansett hvilket alternativ du velger: Det skal være godkjente løsninger.

Verdiøkning

Hva som vil skje med hyttens verdi vil nok være en avgjørende faktor for mange. Har du planer om å selge hytten etterhvert? Hvordan vil en eventuell oppgradering påvirke verdien?

Ifølge Stavlund vil man, generelt sett, tjene inn investeringene ved å legge inn vannklosett - og koble hytten på offentlig vann og avløp.

- Man kan kanskje også tjene ekstra på dette, men det er helt umulig å si et konkret tall.

Stavlund presiserer at dette er med forbehold om at det ikke krever unormalt store investeringer.

- Det er et kost/nytte spørsmål. De hyttene som ligger veldig isolert eller langt unna annen eiendom eller infrastruktur vil kunne få uforholdsmessig større kostnader enn snittet ved en slik investering, og da er det ikke sikkert at det svarer seg i form av høyere salgsum.

Hvor mye er hytten din verdt? Finn ut med vår hyttetakstkalkulator.

Er dette noe hyttekjøpere spør etter?

- Det er én av de tingene folk legger vekt på. Kan man velge mellom to helt like steder vil hytten med innlagt vann og avløp bli solgt først i et vanskelig marked - og i et bedre marked vil det kunne få en bedre pris.

Han forteller videre at det er ett av mange temaer som kjøpere spør etter. Beliggenhet, standard, vann og avløp eller andre fasiliteter, båtplass... Det er summen av faktorene som gjør en hytte ettertraktet.

Alternativene

Standard

Hva er viktig for deg å ha på hytten din? (Avsluttet)
Strøm(17%) 219
Vinterisolering(15%) 190
Innlagt vann(14%) 185
Dusj(14%) 177
WC(13%) 173
Kjøreveg til døren(10%) 134
Båtplass(7%) 90
Oppvaskmaskin(4%) 57
Vaskemaskin(4%) 49
Garasje(2%) 23
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det finnes en rekke ulike alternativer. For å finne ut hvilket som passer best for deg, anbefaler vi at du sjekker ut de ulike alternativene. Vi har delt dem grovt inn i følgende kategorier:

(Trykk på lenkene over for å lese mer om de forskjellige løsningene.)

Avgjørende faktorer

Når en skal investere i et ny toalettløsning vil nok prisen spille en stor rolle for de fleste. Her er det også viktig å se på den helhetlige prisen: Hvor mye koster selve toalettet, hvor mye koster det eventuelt å installere - og hvor mye vil det koste i drift?

I tillegg er toalettets kapasitet avgjørende: Hvor mange bruker hytten? Og hvor mange dager i året? Når en skal tenke på dette, er det også viktig å tenke et godt stykke frem i tid. Er det mulig at familien vil øke - ikke bare det nærmeste året, men de nærmeste 10-20 årene?

En annen ting er selve hyttens beliggenhet: Er det mulig å knytte seg til eksisterende kloakksystem? Har kommunen kapasitet til å tømme - og gir de tillatelse til å bygge - private septiktanker?

Fallhøyden er også viktig å ta med i beregningen. En del av løsningene krever en viss loddrett avstand mellom toalett og tank. De aller mest grunnleggende faktorene er nok imidlertid: Er det innlagt vann på hytten - og hva med innlagt strøm?

Hvilken toalettløsning har du valgt for din hytte? Har du gode eller dårlige erfaringer med noen av produktene i artikkelen - eller med noen vi har utelatt? Del gjerne med andre lesere i debatten under.