På tide å finne frem sølvet?

Se hvorfor alle burde starte å spise med sølvskje.

Det er ikke bare pent å dekke med sølv, det har også en gunstig antibakteriell effekt.  Foto: Per Ervland
Det er ikke bare pent å dekke med sølv, det har også en gunstig antibakteriell effekt. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det at noen er født med sølvskje i munnen, brukes gjerne for å beskrive at noen har fått en litt bedre start på livet enn allmuen. Ifølge Bunadsølv.no stammer uttrykket fra England, og peker på tradisjonen med at faddere gir en sølvskje i dåpsgave, dersom de har råd til det. Uttrykket peker imidlertid ikke bare på dåpsbarnas heldige økonomiske situasjon, for sølv har en annen heldig effekt: Det er bakteriehemmende.

Ifølge Bocuse d'Or-vinner Tom Victor Gausdal er det mer enn råvarer som teller, Vi bør også tenke på hva vi spiser av - og med.  Foto: Per Ervland
Ifølge Bocuse d'Or-vinner Tom Victor Gausdal er det mer enn råvarer som teller, Vi bør også tenke på hva vi spiser av - og med. Foto: Per Ervland Vis mer


– Man får litt sølv i seg når man spiser, noe som gjør at man holder seg frisk, sier Martine Marthinsen, markedsansvarlig i Th. Marthinsen sølvvarefabrikk til DinSide.

Dette støttes opp om av kokken Tom Victor Gausdal, som har valgt å bruke sølvbestikk i sin restaurant på Strand Hotell i Bærum.

– Jeg har alltid drømt om å ha sølv på bordet, sier Gausdal. Dette er ikke bare fordi det dreper bakterier, men det har også en annen effekt som mesterkokken setter pris på.

– Om man først skal ha metall i munnen, er sølv best. Det gir ingen smak. Vi ser at mange er poptatt av at det skal være god kvalitet på råvarer, og da bør man også være opptatt av hva man spiser av - eller med, sier Gausdal.

Visste du at ... jo mer du bruker sølvtøyet, jo mindre vedlikehold blir det? Det skal heller ikke gnikkes på, og du kan trygt vaske det i oppvaskmaskinen.

Ikke alltid smart med sølv

– Sølvtøy er naturlig bakteriedrepende, sier Martine Marthinsen. Foto: Per Ervland
– Sølvtøy er naturlig bakteriedrepende, sier Martine Marthinsen. Foto: Per Ervland Vis mer


Selv om sølv har en helsemessig gunstig effekt i bestikk, er det ikke alltid gunstig å omgi seg med sølv. For sølvets bakteriehemmende egenskaper har gjort at det har blitt populært å bruke i blant annet sportsklær og rengjøringsprodukter som mikrofiberkluter, skriver NRK.no. Klima og forurensningsdirektoratet (Klif) jobber for å begrense bruken av bakteriedrepende kjemikalier, for å unngå at bakteriene skal bli resistente.

– Sølv brukes i dag av helsevesenet ved behandling av skader og sykdommer; blant annet ved brannskader for å hindre infeksjoner. Det er svært viktig at stoffene kun brukes der de er høyst nødvendige – for å bevare de bakteriedrepende egenskapene, har Klif tidligere skrevet i en bekymringsmelding over for hyppig bruk av sølv til HSH.

Det er imidlertid ikke vanlig sølv du skal være skeptisk mot, men nanosølv, ifølge Grønn Hverdag.

Les også vår test av tre ulike sølvpussemetoder

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer