Det føles godt å gjøre kupp på bruktmarked, men dessverre er det ofte her tyvegods omsettes.  Foto: Colourbox.com
Det føles godt å gjøre kupp på bruktmarked, men dessverre er det ofte her tyvegods omsettes. Foto: Colourbox.comVis mer

På møbeljakt i ferien?

Se opp for tyvegods i bruktbutikker og på markedene.

Å kjøpe souvenirer som er laget for å være nettopp det, er muligens storindustri, men stort sett forbeholdt barn og teite tanter.

I stedet bruker gjerne vi nordmenn ferien til å jakte på møbelskatter. Slik at når noen spør, kan vi fortelle at "dette teppet prutet jeg til meg på souken i Marrakech" og "disse lysestakene kjøpte jeg på loppis i Paris". Og med på kjøpet følger gjerne en historie. Om hvordan selgeren reddet både den ene og den andre skatten fra et rivningsklart hus, ut av en brennende prestegård, eller fra barndomshjemmet - før kreditorene klarte å slå kloa i dem. (Finanskrisen har gitt grobunn for mange fine og rørende historier, må vite.)

Slike historier egner seg kanskje som festlige anektdoter over en middag, men de er dessverre gjerne milevis fra sannheten. For det er ikke alltid det er dødsbo, eller finanskrisebo som selges.

Les også: Nå skal møblene fortelle historier.

Designkupp i Danmark

Konglen er et yndet tyveriobjekt. Denne, i jubileumsutgaven som er dekket med bladgull, koster rundt 75.000 kroner.  Foto: Louis Poulsen
Konglen er et yndet tyveriobjekt. Denne, i jubileumsutgaven som er dekket med bladgull, koster rundt 75.000 kroner. Foto: Louis Poulsen Vis mer


At våre naboer i sør er langt mer designbevisste enn oss nordmenn, er ingen godt bevart hemmelighet. Det finnes knapt et dansk hjem uten en syverstol eller en PH-lampe. Dette har også tyvene fått med seg.

For når det er villainnbrudd går ikke tyvene bare etter sølvtøy, smykker og småelektronikk. Henger det en designerlampe i taket, tar tyven med den også. De eksklusive PH-lampene er spesielt populære, og da særlig konglen, melder den danske nettavisen fpn.dk. Konglen koster fra rundt 40.000 til 100.000 norske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Syd-Jylland har politiet merket en markant økning i tyveri av designmøbler. - En PH-lampe er nærmest blitt noe alle dansker har, og det vet tyvene, sier Lorenz Matzen, leder av lokalpolitiet i Esbjerg til nettavisen.

Hittil i år har de registrert hele 75 saker med stjålne PH-lamper. Politiet tror ikke det er østeuropeiske bander som står bak, snarere lokale kriminelle.

Louis Poulsen som er forhandler av PH-lampene vil nå lage et nytt nummereringssystem, som gjør at man kan spore de dyre lampene. Og du er herved advart, dersom du har tenkt å ta med deg designerlamper hjem fra danskeferien i år.

Tyvegods er én ting.. men vet du om du kjøper ekte vare? Lær deg å skille mellom original, kopi, inspirert og lisensiert.

Sjekk dette

Det kan være vanskelig å finne ut hvor varene kommer fra, når du kjøper brukt. Dette gjelder særlig på de mange bruktmarkedene, der folk kan leie bod, og salget ikke er regulert. Det kan virke umulig å være hundre prosent sikker på at du ikke kjøper tyvegods, men her er våre beste tips for at du skal unngå å gjøre en ulovlig handel:

  • Stol på magefølelsen din Sier den at noe er feil, så er det kanskje også gjerne det. Du skal jo også kunne glede deg over kjøpet i ettertid, og ikke få en vond smak i munnen hver gang du ser på "kuppet".
  • Sjekk prisen Dagene da en kunne gjøre gode kupp på designvarer på bruktmarkeder er stort sett over. Er prisen alt for god for å være sann, er det gjerne tyvegods som må omsettes fort, eller kopier. Styr unna.

Cash is king


Ifølge informasjonssjef i Storebrand forsikring, Hanne Gudding, bærer ikke akkurat statistikken her hjemme preg av at tyvene leser Wallpaper. Det er fortsatt de klassiske "smykker og kontanter" som er mest populært.

- Vår erfaring er at tyver stjeler de klassiske gjenstandene som smykker, sølvtøy, kontanter, tv og pc. Kort og godt gjenstander som er lett omsettelige, sier Gudding til DinSide.

Hos If har de merket de samme tendensene, men Liv Grethe Heyerdahl kan fortelle at tyver absolutt er merkebevisste.

- Når det gjelder innbrudd ser tyvene gjerne på merket når det kommer til klær, solbriller og vesker. Men det er sjelden de tar møbler, lamper, et cetera, sier Heyerdahl til DinSide.

Det kan altså se ut som om designlampen din vil få henge i fred, men skal vi tro Heyerdahl bør du kanskje passe litt ekstra på om du har populære samlerobjekter:

- Antikviteter, og samlerobjekter som for eksempel gamle leker, frimerker eller mynter, kan ende opp på bruktmarkeder, sier Heyerdahl.