Øye på stilk med USB

Det man ikke ser finnes det verktøy for

Da vår kollega skrev om nyhetene hos Clas Ohlson var det spesielt ett produkt som fanget vår oppmerksomhet; inspeksjonskameraet med USB-tilkobling.

Noe slikt har vi hatt bruk for mange ganger, men vi har ikke funnet noen produkter som er lett tilgjengelig og til en rimelig pris. Denne utgaven koster nemlig bare 398 kroner, så vi gikk like godt til nærmeste Clas-butikk og kjøpte kameraet.

Heldigvis hadde vi ikke sittet for lenge og vurdert, for da vi kom til butikken var det bare ett eksemplar igjen. Men flere skulle være underveis, fikk vi høre.

Øye på stilk med USB


Hva får du?

Kameraet leveres i en rimelig solid plastboks og inneholder kameraet, en liten magnet med klemme og en CD-plate.

Den bøyelige "stilken" er 65 cm lang, og er av solid metall. Utførelsen kjenner vi fra mikrofonstativer og lamper, med ringer som lar seg bøye og blir i posisjon. Et solid håndtak sitter i enden.

USB-kabelen sitter fast i håndtaket og er 2 meter lang.

Øye på stilk med USB


Øye på stilk med USB


På håndtaket sitter det en bryter som er en utløser, trykker du på den tas det et bilde som lagres på PC-en kameraet er koblet til. (En fordel med bærbar PC her altså...)

Ved siden av sitter det et hjul, som justerer lysstyrken på de lysdiodene som sitter i tuppen på kameraet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Installasjon

Programmet som ligger på CD-en installerer en driver. Når dette er gjort, dukker kameraet opp i Min Datamaskin som et hvilket som helst web-kamera.

Dobbeltklikker du på åpner det seg et vindu som viser det kameraet ser. Trykker du inn bryteren på håndtaket til kameraet lagres bildet til fil.

Du kan også starte et videoprogram og ta opp det kameraet viser som en film.

I bruk

Øye på stilk med USB


Det første vi oppdaget var at det ikke var noen form for merking av hva som var opp og ned på kameraet. Derfor satte vi en tape-bit rundt tuppen og merket av med en strek det som var opp. Da ble alt straks mye lettere.

Måten du bruker kameraet på er å koble det til og sette i gang programmet på PCen. Så bøyer du til stangen slik at du kommer bak eller nedimellom der du skal sjekke. Så skrur du opp lysstyrken etter behov.

Øye på stilk med USB


Vi inspiserte diverse steder hvor det gjerne faller ned ting, som f. eks. bak fryseren i kjelleren. Der fant vi et par kniver vi ikke har sett på en stund, og som enkelt lot seg løfte opp ved hjelp av magneten som kan festes på tuppen av kameraet.

Øye på stilk med USB


Et annet typisk bruksområde er bak flat-TVen som henger på veggen. Skal du f.eks. koble inn en kabel fra et nytt apparat er det ingen spøk å finne hvor kontaktene sitter.

Med dette kameraet var det faktisk veldig mye enklere, du slipper å føle deg fram med brukerveiledningen i hånda.

Dette produktet hadde også spart oss for mye prøving og feiling da vi monterte oppvaskmaskinen, og skulle føre utløpsslangen gjennom sokkelen og ut til avløpet.

Er vi fornøyd?

Øye på stilk med USB


Når vi tar prisen i betraktning må svaret bli ja. Bildekvaliteten kunne riktignok vært enda bedre, og en mulighet til å dreie og rotere selve kameraet på tuppen hadde vært optimalt. Men det hadde blitt en helt annen løsning med dyr mekanikk og tilsvarende pris.

NB: For å ha nytte av kameraet kreves det at du har en bærbar PC for hånden, og programvaren er bare for Windows.

Varenummeret hos Clas Ohlson er 36-3804 og prisen er 398 kroner.