Denne skal lage firkantegg i mikroen. Foto: BERIT B. NJARGA
Denne skal lage firkantegg i mikroen. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

Ovo eggeform fra Lekué

Firkantegg til frokosten, noen?

I år er det femti år siden vi kunne lese om Donald Duck og firkanteggene på norsk. Debatten gikk heftig rundt hvor vidt firkantfolkets vossamål var diskriminerende for nynorsktalende, men det de aller fleste sitter igjen med er: Hvordan skal vi få til å lage firkantegg?

Vi har tidligere testet en firkantform som skal brukes på eggene etter at de er kokt, med stort hell. Denne tar imidlertid litt tid, så vi grep sjansen til å prøve firkantformen fra Lékué da den bød seg.

Ovo eggeformer

Ovo eggeformer fra Lékué er små silikonformer med lokk som kan brukes for å koke egg i vannbad eller mikrobølgeovn. De finnes i hjerteform, halvkuleform, sylinderform eller firkantform, vi har testet sistnevnte.

Vi har laget egg i mikro, eggerøre i mikro og egg i vannbad.

Egg i mikro

Er du utålmodig, er egg i mikroen en genial løsning. Først knekker du egget i Ovo-en, setter lokket på, og sett det inn i mikrobølgeovnen. Egget er ferdig på mellom 45 sekunder og ett minutt. Men: Egget får en veldig rar, og litt svampaktig konsistens. Det er relativt firkantet, men flyter fort litt utover, og vi har ikke spesielt lyst til å spise det opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også denne smarte mikroeggekokeren.

Omelett i mikro

En annen variant er å gå for den klassiske omelett i mikroen. Vi pisket egget sammen med små skinkebiter. Resultatet er en fin firkantform, men konsistensen er fortsatt litt svampaktig og klassisk egg-i-mikro.

Egg i vannbad

Ovo kan også brukes i vannbad, og selvsagt testet vi dette også. Her ble resultatet mye bedre: Egget hadde fin konsistens og god smak. Det sto også i bruksanvisningen hvor lenge det skulle koke for å få bløt- smilende eller hardkokt egg. Det var imidlertid noe vanskelig å få det ut av formen, til tross for at vi penslet med olje. Og hele firkantpoenget forsvant, da formen skled ut når vi klarte å få løs egget.

Det blir kanskje ikke firkantet, men sjekk heller denne måten å posjere egget på - sous-vide-style.

Denne skal lage firkantegg i mikroen. Foto: BERIT B. NJARGA
Først kakker vi egget i silikonformen. Foto: Berit B. Njarga
Mikroegg? Det smaker ikke bedre enn det ser ut ... Foto: Berit B. Njarga
Vi prøvde med omelett i stedet for, og blandet egget med litt kokt skinke. Foto: Berit B. Njarga
Fin firkantform, men fortsatt litt svampaktig resultat. Foto: Berit B. Njarga
Ovo Silikonform kan også brukes i vannbad. Foto: Berit B. Njarga
Her smaker resultatet langt bedre enn det ser ut: Formen ble litt utflytende, men egget smakte perfekt posjert. Foto: Berit B. Njarga


Konklusjon

Enten liker du mikrobølgeovnskokt egg, eller så liker du det ikke. Det smaker ikke som vanlig kokt eller stekt egg, men mange synes det er godt. Gjør du, får du en artig firkantform med denne, men firkanteggene blir langt finere med denne firkanteggeformen, og mikro-omeletten lager vi like gjerne i en vanlig kopp.

Resultatet ble mye bedre i vannbad, men med én ganske stor minus: Egget ble ikke firkantet. Så ville vi kjøpt den? Nei. Dette lukter det rett og slett skapfyll av.

Prisen, om dette er noe du tror du vil få brukt, er cirka 129 kroner.