Overrasket over at Notar får åpne igjen

Bergen (NTB): Forbrukerrådet er overrasket over at Notar tirsdag fikk åpne kontoret på Bryggen i Bergen med ny bevilling fra Kredittilsynet et snaut døgn etter at tilsynet stengte dørene. Tidligere kunder krever erstatning.

- Jeg er overrasket over at de kunne komme så raskt i gang igjen, sier underdirektør Vidar Holm i Forbrukerrådet til TV 2.

Han mener den nye bevillingen setter den første reaksjonen i et pussig lys.

- Noe av kraften bak det tidligere vedtaket svekkes, fastslår Holm.

Seksjonssjef Wilhelm Mohn Grøstad i Kredittilsynet sier han forstår Holms poeng, men at tilsynet ikke kunne nekte Notar ny bevilling, siden virksomheten i Bergen har skiftet daglig leder, faglig leder, styremedlemmer og sågar eiere siden de måtte stenge mandag.

Les mandagens sak: To Notar-meglere fratatt bevilling.

Les også: - Notar brukte fiktive boligkjøpere

Nytt foretak

Ifølge Grøstad har nå to personer som jobbet ved det aktuelle Bergens-kontoret overtatt posisjonen som eiere fra Ekko eiendom og gründerne bak Notar-kjeden.

- Vi har gjort en vurdering av et nytt foretak. Grunnen til at de fikk ny bevilling er at de har skiftet ut folk i alle posisjoner, sier Grøstad til NTB.

Den ene av de to Notar-meglerne åpnet igjen i går. Nå krever tidligere kunder erstatning.
Den ene av de to Notar-meglerne åpnet igjen i går. Nå krever tidligere kunder erstatning. Vis mer


Mandag kveld grep Kredittilsynet inn mot Notar Eiendom Bergen og Notar Nybygg Bergen AS fordi tilsynet mente selskapene formidlet boliger under oppføring på en måte som anses å være i strid med god meklerskikk.

- Kredittilsynets undersøkelser har avdekket flere tilfeller av egenhandel, oppgjørspraksis som har utsatt klienter for økonomisk risiko og avtaler mellom meklerforetak og klienter i strid med god meklerskikk, het det i pressemeldingen fra tilsynet.

Som før

Tillit

Ville du brukt denne megleren til å selge din bolig? (Avsluttet)
Nei(89%) 603
Ja(6%) 39
Kanskje, om prisen var rett.(5%) 37
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men for tilsynet holder det altså at ledelsen som sto bak denne virksomheten nå er borte, selv om kontoret på Bryggen fortsetter med de samme boligene og de samme meklerne som ble fratatt bevilling mandag.

- Når vi stenger et kontor, er det for å få slutt på foreteelsene gjort av de personene som er ansvarlige. Nå er de skiftet ut, så får vi se om det bedrer seg, sier Grøstad.

Han lover at tilsynet vil følge virksomheten i det nye foretaket framover.

- Vi vil avlegge en ny kontroll når de er kommet godt i gang igjen, lover Grøstad.

Etter klarsignalet fra tilsynet, fortsetter likevel mye som før i Bergen.

- Vi har vært i kontakt med alle klientene. Så vidt jeg kjenner til er det ingen som har trukket seg, sier Erlend Innset, som var hovedeier og styreformann i selskapet som mistet bevillingen, til bt.no.

Krever erstatning

En utbyggere i Bergen mener Notar førte ham bak lyset, og krever millioner av meklerselskapet. Flere vurderer å gjøre det samme.

En utbygger har allerede fått penger fra Notar, og Leon Espelid i selskapet System Bygg har rettet et millionkrav som skal behandles i forliksrådet i løpet av høsten, skriver Bergens Tidende. Espelid bygde 27 leiligheter som selges gjennom Notar, og mener meklerkontoret feilinformerte ham og lurte ham til å sette en for lav pris slik at leilighetene ble gode objekter for spekulasjon.

Boligkjøperne i sameiet Radialen terrasse vurderer også å kreve erstatning fra Notar fordi de mener de har betalt for mye for leilighetene. Styreleder Grethe Viken Larsen er forbannet på vegne av beboere, og viser til at eiendomsmeklerne har hatt et overskudd på mellom 100.000 og 450.000 kroner på hver handel.

- Det er klart beboerne har krav på penger. Vi snakker her om mennesker som har spart lenge til egen bolig. Det er aldeles rått og grusomt at meklere kan gå fram på en slik måte, sier Viken Larsen.

Styreleder og hovedeier Erlend Innset i Notar på Vestlandet sier han ikke vil kommentere saken før et eventuelt krav foreligger, men hevder ingen av kjøperne har vært skadelidende. (©NTB)

trygve.mellvang-berg@ntb.no/vaktsjef@ntb.no