<b>Ikke camping:</b> Tuva Karina Tømmerbakke (t.v.), Kim Loholt, Lena Hammer og Kjetil Berge satt i kø i godt over ett døgn for å sikre seg de beste boligene da nyboligprosjektet ble lagt ut for salg.  Foto: Skanska
Ikke camping: Tuva Karina Tømmerbakke (t.v.), Kim Loholt, Lena Hammer og Kjetil Berge satt i kø i godt over ett døgn for å sikre seg de beste boligene da nyboligprosjektet ble lagt ut for salg. Foto: SkanskaVis mer

Overnattet i kø for ny bolig

Satt over ett døgn i kø for nytt boligprosjekt.

Campingstoler og soveposer er tilbake på boligmarkedet. Nesten halvannet døgn før et nytt salgstrinn i boligprosjektet Frydenberg ble lagt ut for salg, samlet boligkjøpere seg utenfor salgskontoret. I god gammel dugnadsånd, kom familiemedlemmer i skift, natten gjennom til torsdag.

Grunnen er imidlertid en litt annen enn da boligmarkedet var på sitt aller heteste, våren 2007.

- Før finanskrisen var det ikke uvanlig med køer i forkant av salgsstart, men nå er det et langt mer sjeldent syn, sier Magnus Hvam, administrerende direktør i Skanska Bolig. - De største leilighetene på 119 kvadratmeter får en av Oslos fineste utsikter, og det er disse leilighetene de overnattende boligkjøperne var ivrigst etter.

Kjøpe bolig? Ikke glem å stille disse spørsmålene

- Har aldri budrunder

Salgsmetode

Hvilken foretrekker du? (Avsluttet)
Fastpris med avtalt salgstidspunkt / personlig oppmøte(53%) 147
Vanlige budrunder(22%) 60
Fastpris med mulighet for telefon/internett-kø(13%) 35
Den danske metoden(7%) 20
Annet(5%) 13
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det var ikke mange som satt i kø, men alle de tålmodige har nå sikret seg en bolig i det populære prosjektet. Hvam er ikke i tvil om hva som er grunnen til at voksne mennesker er villige til å tilbringe et døgn utenfor salgskontoret deres for å få bolig, bortsett fra det at de ønsker å kapre de beste objektene: Fastpris.

- Det er fastpris på leilighetene våre, det har vi alltid for nye leiligheter. Vi kjører aldri budrunder på prosjektene våre, sier Hvam til DinSide.

Med fastpris slipper man opphetete budrunder, der vettet kan forsvinne fra noen hver. Det finnes utallige eksempler på hvordan populære boliger de siste månedene har gått mange hundre tusen over takst. Mens nesten like greie objekter i samme nabolag kan slite med å bli solgt, og gå godt under takst.

Hvam synes likevel det var spesielt med såpass stor interesse for dette prosjektet. - Det er et fint område, men er likevel ikke noe spesielt prosjekt. Det er ikke spesielt billig, men likevel det mest populære prosjektet vi har hatt på mange år.

Til tross for lang køsitting er det imidlertid ikke utsolgt. Hvam kan fortelle at 5 av 19 leiligheter er solgt nå, alle gikk den første dagen. Erfaring fra de andre blokkene tilsier at resten av leilighetene vil være solgt innen byggetrinnet ferdigstilles i mars 2013.

Synes du systemet med budrunder er rart? Da har du nok ikke hørt om hvordan boliger formidles i Danmark.

Viktig i kampens hete:


Selv om du er en av de første som klarer å sikre deg drømmeleiligheten i et nytt prosjekt, er det viktig å ikke la all sunn fornuft fare i det store kjøperushet. Nå har det oss bekjent ikke vært noe problem med akkurat dette prosjektet, men forsinkelser på nybygg er en problemstilling alle som skal kjøpe bolig bør være klar over.

Om du har krav på erstatning om ferdigstillelsen av din nye bolig er forsinket kommer nemlig an på hvordan kjøpekontrakten er utformet. To ferske dom i Høyesterett slår fast at dette er et formuleringsspørsmål. Kjøper og utbygger vant én hver.

Boligkjøperne i prosjektet Nye Major i Oslo kunne ikke flytte inn før 18 måneder etter at de var forespeilet at prosjektet skulle stå ferdig. I den andre saken ble ferdigstillelse av eiendommen utsatt etter at Byantikvaren krevde skifte av vinduer ettersom bygningen som skulle rehabiliteres var vernet.

Se hvilken kjøper som fikk erstatning