Husarbeide kan forverre astma hos kvinner. Foto: Colourbox
Husarbeide kan forverre astma hos kvinner. Foto: ColourboxVis mer

Overlat vaskinga til ham

Den kan være helseskadelig ...

Kvinner: Lad vaskebøtta og sett mannen til arbeide. Du kan med god samvittighet sette deg ned, slenge føttene i sofaen og ta en velfortjent hvil.

I alle fall om du er kvinne med astma.

Forskning viser nemlig at husarbeide forverrer helsetilstanden for kvinner med astma.

Vaskemidler gir astma

Øker luftveisproblemer

En ny studie publisert i Annals of Allergy, Asthma and Immunology viser at husarbeide øker luftveisproblemer hos kvinner med astma. Forskeren Jonathan Bernstein og hans kolleger fra University of Cincinnati College of Medicine, fulgte en gruppe på 44 kvinner over en 12-ukersperiode. 25 av kvinnene hadde astma og 19 av kvinnene hadde ikke astma.

Infeksjoner reduserer astma

Hvem vasker?

Hvem tar mesteparten av husarbeidet hjemme hos dere? (Avsluttet)
Kvinnen i forholdet(39%)
Jeg bor alene, så må gjøre det selv(22%)
Vi deler likt(19%)
Mannen i forholdet(14%)
Vaskehjelpen tar alt(6%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Alle kvinnnene var de som hadde hovedansvaret for rengjøringen av huset hjemme. De ikke-astmatiske kvinnene brukte 1,8 timer per dag på husarbeide, mens kvinnene med astma brukte i gjennomsnitt 1,5 timer. Kvinnene var fra 18 til 65 år.

Slik virker det

Forskerne vurderte påvirkningen av rengjøringen på tre måter:
Symptomer i øvre luftveier: nysing og rennende, tett eller kløende nese:
Symptomer i nedre luftveier: hosting, hvesing, vanskeligheter med å puste, og tetthet i brystet
Beste luftflyt: måler hvor godt lungene kan trykke ut luft

Både kvinnene med astma og de uten, reagerte med symptomer i de øvre luftveiene. Kun kvinnene med astma utviklet symptomer i nedre luftveier, mens forskerne ikke fant påvirkning på luftflyten hos noen av gruppene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bør advares

Forskerne anbefaler at astmapasienter bør bli rutinemessig spurt hvorvidt de rengjør hjemmet sitt selv, og dersom de gjør det, bør de bli advart mot hvilken påvirkning dette kan ha på sykdommen sin.

Forskerne uttaler ifølge WebMD at tildligere studier har vist at profesjonelle rengjørere er en av flere yrkesgrupper med høy risiko for å utvikle astma som yrkesskade.


- Større studier av amatørvaskere i egne hjem, er nødvending for å avgjøre hvorvidt det er en sammenheng mellom å bli utsatt for vaskemidler, og utviklingen av astma, konkluderer forskerne ifølge WebMD.

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) mener at det beste er, i størst mulig grad, å unngå bruk av kjemikalier for renhold. De anbefaler tørre rengjøringsmetoder.

Vaskesprayen ikke grei skuring

Spray deg til astma

Denne undersøkelsen støtter opp om en liknende studie gjort av et forskerteam fra Municipal Institute of Medical Research i Barcelona i Spania i fjor høst. De studerte hvilken påvirkning rengjøringssprayer kan ha på utviklingen av astma - og fant at risikonen for å utvikle astma var 30 til 50 prosant høyere hos mennesker som var jevnlig utsatt for vaskesprayer, enn hos andre.