DAB-radioen skal overta i 2017, har politikerne bestemt. Foto: Per Ervland
DAB-radioen skal overta i 2017, har politikerne bestemt. Foto: Per ErvlandVis mer

Over til DAB i 2017

Stortinget har bestemt dødsdatoen for FM-båndet.

Da er det endelig vedtatt at FM-båndet skal stenges i 2017. Det ble stemt frem i Stortingets kulturkomité, med bare Frp som motstandere.

Det har vært mye om og men rundt overgangen fra FM-bånd til DAB-nett. Grunnen til at FM-båndet skal byttes ut med et digitalt nett, er at det snart ikke er flere ledige frekvenser på det.

Når DAB-nettet overtar, vil alle radiokanaler være tilgjengelige over hele landet. Det betyr at om du er fra Finnmark men har flyttet til Oslo, vil du kunne lytte til lokalradioen din likevel. Det er i hvert fall tanken bak, og politikerne stiller også krav til de forskjellige radiokringkasterne om at radiodekningen skal være god over hele landet med DAB-nett. I dag kan rundt 80 prosent av befolkningen bruke DAB-radio.

Sjekk om det er DAB-dekning der du bor med dette kartet (ekstern lenke).

Kjøp en kombiradio

Dersom du har en god, gammeldags FM-radio hjemme, må du forberede deg på å skrote den når kalenderen viser 2017. Du skal imidlertid ikke hive den i søpla men levere den til nærmeste elektronikkbutikk.

Dersom du allerede nå trenger en ny radio, anbefaler DinSides dataredaksjon at du kjøper en kombiradio som fungerer som både FM-radio, DAB-radio og nettradio.

Se våre vurderinger av tre populære kombiradioer her:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Squeezebox nettradio
Revo Axis kombiradio
Pinell Supersound II kombiradio

Verre er det for bileieren. Et godt råd for deg som nå skal ut og kjøpe bil er å kjøpe den med DAB-radio, om mulig. Dersom dette ikke er mulig fra bilprodusenten sin side, så bør du handle bilen med så lite og enkelt anlegg som mulig. Da blir det oftest lettere å bytte ut i ettertid. Mange tenker antagelig at de ikke skal ha den samme bilen om seks år, men dette kan også få store utslag for bruktverdien på bilen din, rett og slett fordi den blir mer tungsolgt. Mer om bil og dab-radio her.

Et lite men

Det er imidlertid et aber når det gjelder overgangen til DAB-nett. Politikerne har satt som forutsetning at over halvparten av befolkningen har gått over til DAB-radio innen 2015. Oppfylles ikke dette, vil stenging av FM-båndet bli utsatt til 2019.

Radiokanalene selv er veldig interessert i å gå over til DAB-nettet, fordi det er mye mindre drifts- og vedlikeholdskostnader på det i forhold til FM-båndet. Derfor har NRK, P4 og SBS radio (som blant annet eier Radio Norge, Radio 1 i Oslo og Bergen, og The Voice i Oslo, Bergen og Trondheim) gått sammen om å danne selskapet Digitalradio Norge. Selskapets formål er å promotere DAB-nettet, og få folk til å bytte fra FM-radio til DAB-radio.