Oslofolk frykter rottene minst

Men det er blant annet der faren er størst!

<b>REDD FOR ROTTER:</b> Rotter er det skadedyret vi frykter mest, men noen er mer redd for det enn andre. Oslofolk er for eksempel de som er minst redd for rotter - men det er blant annet der problemet er størst ... Her avbildet rotteskade i hus. Foto: ANTICIMEX/LENNART FALK
REDD FOR ROTTER: Rotter er det skadedyret vi frykter mest, men noen er mer redd for det enn andre. Oslofolk er for eksempel de som er minst redd for rotter - men det er blant annet der problemet er størst ... Her avbildet rotteskade i hus. Foto: ANTICIMEX/LENNART FALKVis mer

En fersk undersøkelse gjort av SpareBank 1 Forsikring viser at det er er rotter de fleste av oss frykter mest når det kommer til skadedyr i hjemmet.

Selv om rottene er nesten oppe på verstingtoppen hva gjelder forekomst og skadeomfang, er det også andre skadedyr du burde bekymre deg vel så mye for.

Les også: Slik holder du smågnagerne ute

Disse er vi mest redde for

Respons analyse har gjort en undersøkelse for SpareBank 1 Forsikring, om hvilke skadedyr det er vi frykter mest i hjemmet. Ifølge denne undersøkelsen, er det altså rotter som utløser den største frykten:

    45 prosent frykter mest å få rotter i hjemmet
    44 prosent frykter å få veggedyr på besøk
    35 prosent frykter mus i hjemmet
    Og 32 prosent frykter kakkerlakker

VEGGEDYR: Veggedyr er det vi frykter mest, etter rotter. Foto: ANTICIMEX/LENNART FALK
VEGGEDYR: Veggedyr er det vi frykter mest, etter rotter. Foto: ANTICIMEX/LENNART FALK Vis mer


- Jeg forstår godt at rotta er upopulær. Rotter kan gjøre utrolig stor skade. Vi har opplevd at de har gjort huset ubeboelig og at det lukter pyton fra døde dyr over alt. Vi vet også om branner som skyldes kortslutning fordi rottene har gnagd i stykker isolasjonen på elektriske ledninger, sier skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Han forteller at det er rotter og mus som står for de største skadene i norske hjem.

- Gjennomsnittskadene er på rundt 60.000 kroner, men vi har opplevd at hus må totalrenoveres for millioner, sier han.

Det folk synes er aller verst med å få skadedyr på besøk i huset, er nettopp også ødeleggelsene som de gjør på hus eller eiendeler, samt arbeidet det er å bli kvitt dem.

Les også: Sjekk om husforsikringen din dekker skadedyrangrep

Forskjell på oslofolk og rogalendinger ...

Det er også forskjell i hva vi frykter minst og mest, ut fra hvor i landet vi bor.

Mens rogalendinger og agderværinger er de som frykter rottene mest av hele befolkningen, er det oslofolk som frykter rottene minst.

Og motsatt når det kommer til veggedyr: Det er folk i Oslo og Akershus som frykter veggedyr aller mest, mens folk fra Rogaland og Agderfylkene frykter disse minst - sammen med folk fra Hedmark og Oppland.

Men det er ikke alltid frykten gjenspeiler virkeligheten:

1 AV 10 HAR HATT SKADEDYR PÅ BESØK Med 1.166.721 eneboliger i Norge, betyr 1 av 10 at 116.000 boligeiere har opplevd skadedyr i boligen i løpet av de siste 5 årene. Vennesland tror tallet er enda høyere, i og med at mange ikke har oppdaget skaden. Foto: IF SKADEFORSIKRING
1 AV 10 HAR HATT SKADEDYR PÅ BESØK Med 1.166.721 eneboliger i Norge, betyr 1 av 10 at 116.000 boligeiere har opplevd skadedyr i boligen i løpet av de siste 5 årene. Vennesland tror tallet er enda høyere, i og med at mange ikke har oppdaget skaden. Foto: IF SKADEFORSIKRING Vis merBør ikke føle seg for trygge ...

Én ting er hva vi frykter, men en annen ting er hva vi faktisk blir rammet av. Og selv om oslofolk er de som frykter rottene minst, bør de ikke føle seg for trygge:

- Rotter er over alt, nå i høst hadde en rotte klatret opp langs utvendig avløpsledning av overvann og satt på verandakanten i 5. etasje i en blokk i Oslo, forteller Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonssjef i If Skadeforsikring, til Dinside.

Ifølge Ifs Boligundersøkelse, gjennomført av TNS Norsk Gallup, er det gnagere som rammer flest:

Totalt har 8 prosent opplevd gnagere i løpet av de fem siste årene. Gnagerne, altså mus og rotter, er minst utbredt i Nord-Norge - og mest i Hedmark, etterfulgt av Vestfold og Rogaland.

- Ifølge vår samarbeidspartner på skadedyrsanering, Anticimex, vil fylkene fra Agder til Østfold og Hedmark/Oppland være mest utsatt for mus, mens det er mest rotter langs kysten fra Oslo til Trondheim, forteller Vennesland.

Ekstra mye i vinter

Og i vinter bør du se ekstra opp for rotter, for ekspertene har meldt om at de aldri har sett så mye rotter som i år - og når det blir vinter og kaldt, trekker de gjerne innendørs.

- Alt de trenger er en åpning på knappe 2 centimeter. Og musene trenger enda mindre plass, kun 6 millimeter er nok, sier Nilsen.

- Ta deg en runde rundt huset og tett igjen sprekker som rottene kan komme inn gjennom, råder han.

Les også: Vi har testet musefella Victor multikill

Pass spesielt på i gamle hus

Gnagerne er mest utbredt i gamle hus: Hvert fjerde hus (22 prosent) som er 100 år eller eldre, har opplevd gnagere.

- At eldre hus er mer utbredt, har nok sammenheng med at gamle hus i større grad er utette, blant annet i overgangen mellom bunnsvill og grunnmur. I tillegg kan det være netting i ventiler som er rustet i stykker. Det kan også være skader på kloakkrør eller manglende tetting generelt, sier Vennesland.

Vi har tidligere skrevet om hvor store ødeleggelser gnagere som mus og rotter kan gjøre på boliger. Mus og rotter elsker å gnage på plastrør, som for eksempel vannrør, noe som fort kan forårsake store vannskader på boligen.

Les også: Maur elsker isopor og råte