Eiendomsskatt

Oslo kommune betaler tilbake eiendomsskatten

I september starter Oslo kommune med å betale tilbake den feilaktig innkrevde eiendomsskatten for 2016 og 2017.

PENGER TILGODE? Boligeiere i Oslo som har betalt inn eiendomsskatt til kommunen for 2016 og 2017, får nå pengene tilbake inn på konto. Foto: Norges Bank
PENGER TILGODE? Boligeiere i Oslo som har betalt inn eiendomsskatt til kommunen for 2016 og 2017, får nå pengene tilbake inn på konto. Foto: Norges Bank Vis mer

Etter at det er slått fast i flere runder i retten at Oslo kommune har innkrevd eiendomsskatt de ikke hadde krav på, vil kommunen nå begynne med å betale tilbake eiendomsskatt til Oslo-borgere.

I et brev til dem det gjelder, skriver Oslo kommunes kemnerkontor at Bystyret i Oslo 4. september vedtok å tilbakebetale hele eiendomsskatten for 2016, og en tredjedel av eiendomsskatten for boliger og fritidsboliger for 2017.

Dermed kan de som eide bolig i Oslo på dette tidspunktet, nå forvente penger tilbake.

Dette får du igjen

Eieren av boligen får ifølge brevet tilbake følgende beløp:

2016: Alle som har betalt eiendomsskatt får tilbake skatten, med renter.

2017: Eiendomsskattesatsen reduseres fra 3 til 2 promille. Du får derfor igjen en tredjedel av eiendomsskatten for boliger og fritidsboliger, med renter.

Eiendomsskatten for tomter og næringseiendom i 2017 blir ikke betalt tilbake, fordi skattesatsen for disse var 2 promille.

Rentesatsen var i 2016 på 6 prosent, mens den var 0,5 prosent i 2017 - fordi den siden 2017 følger styringsrenten.

Pengene kommer automatisk

Kemnerkontoret skriver videre at tilbakebetalingene av den feilaktige eiendomsskatten vil skje automatisk, til den kontoen den er betalt fra.

Er eiendomsskatten betalt fra forskjellige kontoer, vil den også bli tilbakebetalt til disse.

Kommuen skriver at de starter tilbakebetalingen i slutten av september, og at de aller fleste skal ha fått pengene inn på konto innen 31. oktober.

Ny eier - eller flere eiere?

Også dersom boligen er solgt etter 2017, eller har flere eiere, er det den som betalte eiendomsskatten til Kemnerkontoret, som får pengene tilbake.

Det betyr at dersom kjøper og selger av boligen fordelte eiendomsskatten seg imellom da boligen ble overtatt, må de bli enige om fordelingen av det tilbakebetalte beløpet.

Også der det er flere eiere av boligen, må eierne bli enige seg imellom om hvordan de fordeler tilbakebetalingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!