Orden i verktøyet

Har du verktøy i en skuff eller spredt rundtomkring? Få det heller opp på veggen!

For de fleste er verktøy noe som kommer inn i husholdningen etter hvert som man trenger det. Innkjøp trigges gjerne av konkete behov når man skal pusse opp eller montere noe. Så blir verktøyet lagt til side et eller annet sted. Etter noen år sitter du med en liten samling som er spredt rundt i boligen og det er på tide å skape litt orden og oversikt.

Noen kjøper en verktøykasse og hiver alt ned i denne. Det fungerer fint så lenge du ikke skal bruke verktøyet, men det du trenger ligger alltid på bunnen under alt mulig annet.

Det idéelle er å ha et eget rom til verktøy og alt mulig man trenger for å fikse og ordne ting som går i stykker eller skal mekkes på. Kjeller eller loftsbod kan være egnet, hvis adkomsten er grei for brukeren og vanskelig for de som ikke har noe der å gjøre. Mange kjellerboder i dag har bare trådgitter og ikke vegger, og er ikke egnet. I eldre gårder er det gjerne bedre stell på slikt, en arv fra den gang mange drev matauk og hadde sitt eget lille forråd av hjemmelaget syltetøy, poteter og hermetikk i kjelleren. Vi har bodd både i øverste og laveste etasje i eldre gårder og har hatt stor glede av loft og kjellerbod som hobbyverksted.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nødhjelp for kløner

Men du kan også bruke innsiden av en skapdør, f.eks. et høyskap på kjøkkenet, til å ha verktøy hengene. Har du en liten leilighet trenger du neppe så stor verktøysamling som en som har en litt tilårskommen enebolig i tre.

Smarte oppheng

Har du funnet en plass til å ha verktøyet har du mange valgmuligheter. Det går an å slå inn spiker i veggen og henge verktøy på dette, eller skru inn passende kroker. Noen god løsning er det ikke, den er verken praktisk, spesielt estetisk eller fleksibel i bruk.

En plate med mange hull for forskjellige oppheng er tingen, og de finnes i flere varianter. Det finnes fiberplater med hull, de er lette og billige, men spesielt solide er de ikke. Tungt verktøy som driller og hammere sliter på platene, og du risikerer at hullene blir deformert og kroker og verktøy faller ned.

De fem smarteste verktøyene

Det som fungerer best er metallplater, der finnes det to utbredte varianter. Den ene har runde 4mm hull med 12mm avstand og finnes i forskjellige utgaver hos Biltema og Clas Ohlson i praktisk talt identiske farger. Biltema sin plate er 960 x 400 mm stor og koster 189.- kroner , mens Clas Ohlson sin plate er 960 x 480 mm stor og koster 269. De passer altså fint ved siden av hverandre når du setter dem på høykant. En enkelt plate kan også passe på innsiden av døren til et høyskap.

Orden i verktøyet


Det finnes en mengde forskjellige bøyler, kroker og holdere av ymse slag. Noe er spesielt konstruert for spesielle verktøy, mens andre åpner for bruk av fantasien.

Noen holdere er laget for å festes med skruer, andre tres inn i hullet og smekkes på plass i plastholdere. Spesielt for skrutrekkere med hull i skaftet og alle typer fastnøkler med en eller annen for for hull er disse holderne midt i blinken. De kommer i lange og korte utgaver, rette og bøyde for tykke og tynne verktøy.

Orden i verktøyet


Spesialholderne finner vi også i mange varianter, for tenger eller annet verktøy i passende fasong.

Hvor mange driller trenger du?

Det fine med denne type plater er at du kan skru fast omtrent hva som helst i dem, bare de har passende hull og du har plateskruer i riktig lengde. Vanlige klemmer kan brukes til alt som har håndtak, plasthylser kan brukes til å holde alt fra filer til tapetkniver osv.

Orden i verktøyet


Den andre varianten kommer fra Raaco og har firkantede hull som bare passer til Raacos egne oppheng.

Orden i verktøyet


Orden i verktøyet


Det finnes mengder av holdere til et utall typer verktøy, og krokene sitter godt i panelet. De lar seg dessuten fint kombinere med andre paneler fra Raaco, blant annet plukkskuffer som er veldig praktiske å ha til det man bruker ofte, som skruer og muttere, plugger og småspiker.

Det som ikke er så praktisk med denne paneltypen er at du ikke får festet hva som helst, du er nødt til å bruke passende kroker eller rett og slett bore hull til skruer.
Den flertydige betydningen av begrepet 'firkantet' kommer altså godt fram i dette tilfellet.

Hva med prisene?

Orden i verktøyet


Raaco er klart dyrest, har både minst panel for pengene og de dyreste holderne. Clas Ohlson og Biltema har nesten like paneler og mange like holdere, men prisene er hele veien lavere hos Biltema. Sannsynligivs vil du måtte oppsøke begge butikkene for å handle det du trenger.

Raaco selges både hos Clas Ohlson, Jernia og Maxbo.

Orden i småtingene

Man samler gjerne opp en del småting etter hvert, og det kan være veldig praktisk å ha orden ov oversikt over skruer, muttere, skiver osv.

Raaco har en utmerket løsning for de små og mellomstore tingene. Plastkassetter med mange forskjellige mindre kasser inni, med lokk og låseklemmer, er lette å håndtere og gir deg rask oversikt gjennom det klare lokket.

Orden i verktøyet


Du får også løse skuffer i mange størrelser, slik at du kan sette sammen de kombinasjonene som passer for det du skal organisere.

I stedet for en usikker stabel av kassettene setter du dem inn som skuffer i en kommode, med håndtak på toppen, og setter hele greia inn i en hylle. Mer praktisk og oversiktlig blir det ikke.

En komplett kommode med kassetter koster 598.- kroner hos Clas Ohlson.

Dette bør du IKKE kjøpe på Clas Ohlson

Orden i verktøyet


Ikea har en serie de kaller FIRA som består av forskjellige skuffeseksjoner eller mini-kommoder om man vil, som leveres som byggesett i tre. De må spikres sammen, noe som etter vår erfaring går veldig greit. Det er såpass tykkelse i materialene at spikerne går dit de skal.

De kommer i flere forskjellige størrelser og kombinasjoner, slik at du får plass til mange forskjellige gjenstander.

Alle variantene koster 79.- kroner

Tidligere fantes disse i høye utgaver (tilsvarende de to høyre seksjonene på bildet) som man kunne sette hjul på. Vi fikk tak i et par stykker som er fine å ha for spesielle prosjekter, og som kan trilles vekk etter bruk.

Flere tips fra leserne!

Disse løsningene vi har omtalt her er bare noen eksempler, og det finnes mange andre smarte løsninger som ikke koster skjorta. Tips oss gjerne i debatten og del dine erfaringer med andre lesere!