Kan en Blu-ray plate være alt du trenger for å se nettTV? Foto: Brynjulf Blix
Kan en Blu-ray plate være alt du trenger for å se nettTV? Foto: Brynjulf BlixVis mer

ORB BR – nett-TV via Blu-ray

Nett-TV blir det neste - her er en forsmak.

TV-er blir tynnere, større, har fått 3D og på sikt enda høyere oppløsning. Men hva med programtilbudet? Vi har fått opptaksmuligheter både i tuneren og i selve TV-en, vi kan bestille filmer og se på med det samme - hva blir det neste?

Felles for alle varianter av dagens TV-titting er at det finnes distributører som sørger for kabel eller satelittforbindelse, og at du kjøper kanaler i pakker og/eller enkeltvis, som har en fast sendeplan. Og innimellom er det reklame i en eller annen form og omfang, selv om du har betalt lisens for flere av disse kanalene.

Men det er allerede andre måter å se levende bilder på, uten noe sendeskjema, kanaler eller pakker. Da snakker vi om nett-TV, som allerede finnes hist og pist, uten at alle brikkene på langt nær har falt på plass ennå.

Les også TV 2.0 og TV 3.0

Men nett-TV forutsetter at du har en rask nettforbindelse og en eller annen form for datamaskin som tar i mot signalene og serverer disse til TV-apparatet. De nyeste TV-ene er "smarte", og kommer med datakraften som trengs allerede innebygget, mer eller mindre. Ellers må du koble TV-en til PC-en, som entusiastene har gjort i årevis, men først i den senere tid etter at HDMI ble standard både på PC og TV har dette blitt ganske enkelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hvis du ikke har noen smart TV og heller ingen PC stående ved TV-en?`

Har du en Blu-ray spiller eller en PS3 kan du klare deg med å kjøpe en plate. Virkelig? Vi har testet.

ORB BR

Har du en Blu-ray spiller som støtter profil 2.0 og minst 1 GB minne - gjerne på en minneplugg - kan du bruke spilleren til å ta imot nett-TV.

Det er egentlig ikke alt, det forutsetter at du har en Android-telefon eller iPhone, og at Blu-ray- spilleren er koblet til hjemmenettverket ditt.

Dessuten må Orb Caster kjøre, dette er en programvare som krever en middels kraftig PC, som også må være tilknyttet hjemmenettverket.

Slik gjør du

Du laster ned Orb Caster fra internett og installer dette programmet på PC-en. Programmet lar deg også sende alt du har lagret av mediefiler, som musikk og videoer, til enheter på nettverket. Dette skjer med DLNA-protokollen som støttes av det meste av moderne utstyr.

Du må også laste ned styreprogrammet til mobilen din fra Apples AppStore eller Android Market, dette er også gratis.

Selve Orb BR-platen er derimot ikke gratis, den koster noen hundrelapper, men prisen i Norge er i skrivende stund ikke bestemt. Den finner du etter hvert på www.pcehome.no i USA koster den 19.99 USD.

Platen setter du rett og slett i Blu-ray-spilleren din og den starter opp automatisk.

Innstallasjon

Vi testet først ved å mate inn platen i en Philips Blu-ray-spiller, og det kom opp en beskjed på skjermen om at programvaren måtte oppdateres og at omstart skulle skje om ca 5 sekunder. Vi ventet og ventet, men det skjedde aldri noe mer. Dette gjentok seg noen ganger, og vi byttet til en Sony Blu-ray-spiller i stedet.

Der fikk vi samme beskjed om oppdatering, men her gikk alt etter oppskriften, og Orb-programmet startet.

Vi lastet så inn Orb Caster på en PC på hjemmenettverket. Først prøvde vi på vår enkle hjemmeserver som bare er utstyrt med en Atom-prosessor – mer enn tilstrekkelig for å dele filer og musikk – men den var ikke kraftig nok. Det kreves minst en Core 2 Duo for å gjøre jobben.

Orb kontrollprogrammet lastet vi ned fra App Store på vår iPhone 4. Alt skulle så være klart.

I praksis

Det tar litt tid å starte opp Orb BR, enda litt lenger enn det vanligvis tar å laste inn en BD film. VI hadde også litt problemer i blant med at enhetene ikke fant hverandre.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Rekkefølgen er viktig, først må Orb Caster kjøre, så starter du opp Orb BR, deretter starter du kontrollprogrammet på mobilen. Hvis du ikke bruker mobilen en stund kobler den seg gjerne av det trådløse nettverket og kan få problemer med å kommunisere med Orb BR.

ORB BR – nett-TV via Blu-ray


Du får opp en liten meny over tilgjengelige videotjenester, og foreløpig er det ikke så mye å velge mellom:

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Velger du den amerikanske Dailymotion dukker problemet med distribusjonsrettigheter opp rett som det er:

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Under Vevo var det absolutt ingen ting. Men Youtube fungerte, og NRK byr både på direktesendingene og alt tilgjengelig arkivmateriale. Dette er sortert på forskjellige kriterier, som gjør det rimelig enkelt å finne fram.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Bildekvaliteten var imdlertid dårligere enn vanlig TV, dette er også avhengig av hvor rask nettforbindelse man har. Skal du ha god kvalitet og kapasitet til overs for annet samtidig bruk i huset bør man ha en rask internnettforbindelse - 10 Mbit eller bedre.

Konklusjon

Dette er ikke en løsning som sofapoteten vil fryde seg over, det er mer en demonstrasjon av hva som blir mulig etter hvert. Vi synes det hele blir for tregt og plundrete pluss at utvalget av tilbud er alt for snevert. Dette vil sannsynligvis endre seg etter hvert som flere tjenester blir tilrettelagt.

Men vi likte konseptet, at man kan styre tilbudet med mobilen og velge både mellom eget lagret innhold og tilgjengelige resurser på nett.

Les også: TV-distributørene utvider tjenestetilbudet

Så gjenstår det store spørsmålet: Hva gjør produsentene, distributørene og TV-kanalene som sitter på rettighetene til alt materialet? Man fjerner ikke alle disse over natten og oppretter et gratistilbud med all verdens filmer, serier og produksjoner som er tilgjengelig over Internett til en hel verden. Det kreves nye forretningsmodeller, kraftig opprustning av internettlinjer og annen infrastruktur.

Den ekstisterende TV-bransjen gir seg ikke uten kamp, og når de store som Altibox, Get og Canal Digital i tillegg allerede sitter på infrastrukturen som forsyner oss med Internett blir kampen ekstra interessant.