Verdi på bolig

Oppussingen som ikke lønner seg

Det er lurt å tenke nøye gjennom hvilken oppussing du bruker mest penger på hvis målet er å heve boligverdien.

NYTT KJØKKEN: Det kan være lurt å investere i et nytt kjøkken med integrerte hvitevarer om du vil heve verdien på leiligheten din, men skapfrontene bør du ikke legge så mye penger i. Foto: Eilin Lindvoll.
NYTT KJØKKEN: Det kan være lurt å investere i et nytt kjøkken med integrerte hvitevarer om du vil heve verdien på leiligheten din, men skapfrontene bør du ikke legge så mye penger i. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Nylig sjekket Dinside hvor stor forskjell det var på verdivurderingen tre meglere ga på samme leilighet i Oslo.

Bakgrunnen for verdivurderingen var at leiligheten var pusset opp siden den ble kjøpt rundt fire måneder tidligere, og dermed var det nærliggende å tro at verdien hadde økt.

Tre funn fra testen er verdt å trekke fram:

 • Det skilte 100.000 kroner mellom verdivurderingen til meglerne på det meste.
 • Ingen kom fram til samme verdi.
 • Og, verdien på leiligheten hadde økt med opp til 300.000 kroner på de få månedene siden kjøpet. Med tanke på at oppussingen kostet cirka 250.000 kroner, vil det si at eieren gikk i pluss på kort tid.

Oppussingen som lønner seg i leiligheten

I den aktuelle leiligheten på 26 kvadratmeter ble rominndelingen endret, slik at et gammelt, lite kjøkken ble til en sovealkove med vindu. Nytt kjøkken med integrerte hvitevarer ble flyttet ut i stua, som også medførte nytt røropplegg og installering av ny, elektrisk kurs. Videre ble det lagt nytt gulv og veggene fikk en frisk, ny farge.

Ifølge takstingeniør Finn Stedjan er disse oppussingsvalgene slett ikke dumme, noe meglernes verdivurderinger også viser. Han lister opp følgende oppussingstiltak som kan ha positiv effekt på en liten leilighet:

 • Oppgradert kjøkken og bad.
 • Nye innvendige overflater.
 • Oppgradert røranlegg og elektriske anlegg.
 • Ellers godt vedlikehold.

Annen oppussing for større boliger

Det er, imidlertid, ikke sikkert du bør gjøre samme tiltak hvis det er snakk om å pusse opp en større bolig.

Stedjan mener følgende oppussing vil påvirke boligverdien positivt hvis du eier en stor leilighet eller et hus:

 • Oppgraderte våtrom.
 • Skiftede vinduer og dører.
 • Oppgradert røropplegg og elektrisk anlegg.
 • Skiftet taktekking.
 • Skiftet drenering
 • Godt vedlikehold og kledning uten skader.

Dette bør du ikke bruke penger på

Andre deler av oppussingen bør du, derimot, ikke legge for mye penger i hvis målet er å heve boligverdien.

- Skifte av innredninger, som skapfronter, malingsfarge og lignende, er ofte en smaksak, og det forekommer at nye innredninger demonteres og fjernes når nye eiere ønsker annen farge eller fasong, sier takstingeniør Stedjan til Dinside.no.

Carl Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, mener at du ikke bør legge for mye penger i oppussing rett før du flytter. Du får nemlig sjelden igjen pengene for store oppussingsprosjekter, som totalrenovering av kjøkken og bad, ifølge ham.

- Det er likevel noen ting du bør gjøre for å heve helhetsinntrykket, og dermed også prisen: Hvis du har begynt på noe, bør man gjøre det ferdig, enten det er å sluttmontere flisene bak kjøkkenbenken, få på plass tak-, og gulvlister. Det kan også løfte inntrykket om du maler de viktigste rommene i mer moderne og nøytrale farger, sier Geving til Dinside.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!