Strømmålere viser grove feil i nederlandsk forskningsrapport

Opptil 582 prosent avvik på smarte strømmålere

Justervesenet skal kontrollere målerne som skal brukes i Norge. 

RAVGALT: Flere av Dinsides lesere har opplevd å få høyere strømregning etter at de fikk ny strømmåler. Ifølge en nederlandsk undersøkelse viser enkelte smartmålere hele 582 prosent feil. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
RAVGALT: Flere av Dinsides lesere har opplevd å få høyere strømregning etter at de fikk ny strømmåler. Ifølge en nederlandsk undersøkelse viser enkelte smartmålere hele 582 prosent feil. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside har de siste ukene skrevet flere saker om de nye strømmålerne som skal installeres i alle norske hjem.

Det har ikke manglet på tips og innspill fra leserne, og mange av dem går på at de nye målerne gir høyere strømregning enn før. Noen rapporterer imidlertid også at de har fått lavere regninger enn før.

Grove feil på strømmålere i Nederland

Elektroingeniør Kim Remy Holtet brukte sin faglige tyngde og undersøkte sin egen måler. Han fant ikke noe nevneverdig avvik.

Strømbransjen hevder også at målerne er korrekte, og at det er de gamle målerne det er noe galt med. Målerne er i tillegg kontrollert av Justervesenet.

Dermed skulle man tro at alt er i skjønneste orden.

Det er det ikke alltid, ifølge en undersøkelse foretatt av av Twente-universitetet i Nederland(en mer folkelig versjon finner du på Science Daily).

Her fant forskerne ut at målerne kan lese av inntil 582 prosent feil.

Fem av de ni målere som ble testet ga avlesinger som var vesentlig høyere enn det faktiske energiforbruket. To av ni målte 30 prosent lavere enn det korrekte.

LURER MÅLEREN: LED-pærer med dimmere bidrar til at måleren registrerer for høyt forbruk. Foto: Shutterstovk/NTB scanpix)
LURER MÅLEREN: LED-pærer med dimmere bidrar til at måleren registrerer for høyt forbruk. Foto: Shutterstovk/NTB scanpix) Vis mer

LED-lamper og dimmere forstyrrer

Det største avviket skjedde i forbindelse med sparepærer og LED-lamper i kombinasjon med dimmere. Undersøkelsene ble foretatt over en periode på seks måneder, og hver enkelt måler ble testet i minst én uke.

Forskerne konkluderte med at strømmålerne fungerer dårlig sammen med moderne og energieffektivt elektrisk utstyr.

Med slikt utstyr gir elektrisiteten som forbrukes ikke en perfekt kurve, slik som med eldre utstyr. I stedet får du et mer eller mindre uberegnelig mønster som kan gi store feilkilder.

Utstyret som ga for høye målinger inneholder en såkalt Rogowski-spole, mens målerne som ga for lave verdier bruker Hall-effektsensor.

- Gjelder ikke våre strømmålere

Også hos Hafslund, som er Norges største strøm- og nettleverandør, har de fått med seg resultatene i den nederlandske undersøkelsen.

LITE AVVIK: Aidon-målerne er langt mer nøyaktige enn de strømmålerne som er testet i Nederland, hevder Hafslund. Foto: Aidon
LITE AVVIK: Aidon-målerne er langt mer nøyaktige enn de strømmålerne som er testet i Nederland, hevder Hafslund. Foto: Aidon Vis mer

Kommunikasjonsdirektør Truls Jemtland skriver til Dinside i en e-post at Haflsund benytter målere med en annen teknologi enn de som er undersøkt ved det nederlandske universitetet.

Aidon benytter ifølge Jemtland transformatorer, og ikke Rogowski-spiral eller Hall-sensor.

Jemtland medgir likevel at det kan forekomme avvik med Aidon-målerne, men at disse er små.

Han henviser til et avsnitt i den nederlandske undersøkelsen der moderne målere med transformator har et avvik på mellom minus ti og pluss åtte prosent.

- Ikke samme målere som i Norge

- Det er et omfattende sertifiseringsregime for strømmålere innenfor EU og Norge. Måleren Hafslund Nett har valgt er sertifisert innenfor EU og godkjent av Justervesenet. Alle målere i Europa er omfattet av MID-direktivet som er grunnlaget for Justervesenets forskrift om målere, skriver Jemtland.

I tillegg til Aidon-målere benytter norske nettselskaper også målere fra Kamstrup og Nuri/Kaifa.

Av brand manager Louise Vestergaard Hansen i Kamstrup i Danmark får vi vite at deres målere bruker et annet måleprinsipp en det som er omtalt i den nederlandske rapporten.

Ifølge Energi Norge benytter heller ikke Kaifa-målerne samme måleteknologi som de nederlandske målerne.

I en e-post til Dinside påpeker informasjonssjef Aslak Øverås at målerne som de nederlandske forskerne testet er mellom tre og 13 år gamle. De som blir installert i Norge er av nyere dato.

Øverås mener også at målemetoden ikke er særlig relevant for norske strømkunder.

- De store avvikene i studien ble funnet ved testing avgrenset til bruk av LED-/sparepærer og dimmere. Dette utgjør kanskje én prosent av strømforbruket i en norsk bolig, skriver han.

- Skal undersøke nærmere

Senioringeniør Hossein Piltan i Justervesenet har lest den nederlandske rapporten nøye.

Han kan ikke uttale seg om resultatene direkte, men opplyser at målerne som er installert i Norge skal ha gjennomgått to kontroller.

SKAL TESTES: Justervesenet vil i løpet av året undersøke nærmere om norske strømmålere holder mål. (Foto: Nuri Telecom)
SKAL TESTES: Justervesenet vil i løpet av året undersøke nærmere om norske strømmålere holder mål. (Foto: Nuri Telecom) Vis mer

- Jeg kan opplyse om at vi har i år egne planer å gjøre undersøkelse og tester på de nye AMS-målerne som settes ut i Norge. Resultatet vil vi offentliggjøre, skriver han i en e-post til Dinside.

LES OGSÅ:
Sjekk når du får ny strømmåler
Datatilsynet: - De nye målerne vet for mye om deg
Einar (67) slipper å få installert ny strømmåler

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!