<strong>GAMMEL MALING:</strong> Hva gjør du med restene? Oppbevar de rett, så kan du bruke dem igjen. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
GAMMEL MALING: Hva gjør du med restene? Oppbevar de rett, så kan du bruke dem igjen. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

Kan man bruke gammel maling?

Oppbevaring har mye å si for holdbarheten

Se når du fint kan bruke malingsrestene ved en senere anledning. Og enkle triks kan gi bedre holdbarhet.

Publisert

Ikke kast restene av malingen. Du kan fint ta den frem igjen og flekke over eventuelle skader. Gjør du alt riktig kan den leve en god stund.

– Etter hvert har det kommet mange avanserte produkter på markedet som tåler mer. Hovedpunktet er at det må lagres frostfritt. Når det gjelder Lateks, akryl og hybridmaling så skal de helst ikke lagres i mer enn 12 måneder, men dette kan variere fra type til type, sier Stein Hesstvedt, administrerende direktør i maler- og byggtapetsermestrenes landsforbund.

Hybridmaling er en blanding av olje- og vannbasert maling og er det mest vanlige på dagens marked. Bruker man den tradisjonelle oljemalingen kan den holde i flere år hvis den blir oppbevart riktig.

Kan leve enda lengre

– Det er viktig at den blir oppbevart tørt, ikke for kaldt og uten tilgang til luft. Den vil forringes litt over tid. Hybridmaling er mer ferskvare, sier Hesstvedt, som også sier at kravene til mindre løsemidler i malingen gjør at det ikke er stor forskjell i levetid for utendørs og innendørs maling.

Daglig leder hos Maleriet Fargehandel, Trude Iren Bergheim mener malingen kan leve enda lengre under de riktige forholdene.

– En vannbasert maling har som regel en levetid på cirka to år, mener hun.

Kan råtne i spannet

Du må lukke spannet godt og ikke la det komme til luft. Er det en sprekk eller åpning i spannet vil vannet mest sannsynlig fordampe.

Temperaturen er også viktig. Blir malingen utsatt for frost vil den bli kornete og det er bare å kaste den.

– En annen ting man kan oppleve hvis den står for lenge, er at den råtner i spannet. Det kjenner man godt når man åpner lokket hvis dette skulle skje, sier Bergheim.

Men det er ikke bare å dra frem en godt oppbevart maling for å flekke på veggene, mener Bergheim.

– Vær klar over at malingen som er på vegg kan ha forandret seg over noen år. Det er ikke alltid at flekking er like vellykket selv om malingen ikke er ødelagt, sier hun.

Notér ned viktig informasjon

Har du et halvfullt spann igjen kan det være lurt å legge en plastfolie mellom spannet og lokket. Er det mindre enn halvparten igjen kan du flytte malingen over i et mindre spann eller en annen beholder. Igjen er det viktig å lukke den slik at det ikke kommer luft til.

Har du mange spann stående eller har flyttet malingen over til et nytt spann, er det ekstra viktig å huske hva som er hva. Noter ned dato, farge og NCS-kode. Det kan også være lurt å notere ned hvor i boligen malingen ble brukt.

<strong>PLASTFOLIE:</strong> Det er lurt å legge plastfolie mellom spannet og lokket før du setter bort malingen. Foto: Simen Søvik
PLASTFOLIE: Det er lurt å legge plastfolie mellom spannet og lokket før du setter bort malingen. Foto: Simen Søvik Vis mer

Viser det seg at malingen ikke lengre er brukbar, eller du har lite rester igjen, skal du ikke kaste den i søpla eller helle den ut i vasken. Ta boksene med til nærmeste miljøstasjon og legg den i riktig beholder.

Det beste rådet ekspertene kan gi er å ta kontakt med en fargehandel før man begynner. Der får man den rette ekspertisen til ditt prosjekt.

LES OGSÅ:

Slik maler du huset
Sjekk om du bør velge bies eller maling

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer