Om ulykken skulle være ute

Er du bedre sikret om du har gjort dette.

Trehuseiere er redd for brann, men få har planlagt hva de skal gjøre dersom de faktisk opplever dette.  Foto: Ifi.no
Trehuseiere er redd for brann, men få har planlagt hva de skal gjøre dersom de faktisk opplever dette. Foto: Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste trehuseiere er livredde for brann, men bare halvparten av dem har en plan over hva de skal gjøre i tilfelle brann, ifølge en undersøkelse TNS Gallup har utført på vegne av If.

Slik sikrer du deg: Se video

Verre enn innbrudd

I den samme undersøkelsen svarte to tredjedeler av de spurte trehuseierne at de bekymrer seg mer for brann og ting som kan føre til brann, enn for innbrudd, vannskader og skadedyr. Og det er beboerne i eldre trehus (eldre enn 30 år) som er mest bekymret.

Likevel svarte annehver trehuseier at de ikke har hatt brannøvelse. Og en undersøkelse fra Norsk brannvernforening viser at bare en av ti har gjennomført en brannøvelse i hjemmet det siste året.

- Dette er særlig viktig for barnefamilier. Det handler om trygghet, og at alle vet sin rolle dersom alarmen går, sier Håvard Kleppe, kommunikasjonssjef i Norsk brannvernforening til DinSide.

Det er ingen fasit for hvordan en brannøvelse bør foregå, men Kleppe har likevel noen gode råd før dere går i gang.

Brannvern: Slik sikrer du deg best - og billigst

Tips til brannøvelsen

Norsk brannvernforening foreslår følgende prioritering: Redde, varsle, slokke. Det er særlig de to første punktene hele familien bør øve på. Slokningsarbeid bør overlates til voksen.

Brann kan oppleves som et skummelt tema, selv når det bare er en øvelse. Så det er viktig at foreldre og voksne fremstår som trygge og gjennomtenkte før barn tas med på en øvelse.

- Det er veldig viktig å legge vekt på trygghet for barna, det er jo det en brannøvelse handler om; å skape trygghet dersom alarmen skulle gå. Viktig at man som foreldre bidrar til å skape den tryggheten. At man fokuserer på at foreldrene er der for å hjelpe barna, sier Kleppe. - Et råd er å gjøre det litt som en lek, for eksempel å ta tiden, fokusere på konkurranseelementet.

En bør også tenke godt igjennom hva som skal gjøres i forkant, slik at de voksne virker trygge og rolige på hvordan ting skal gjennomføres.

- En bør for eksempel ha tenkt igjennom hvilken forelder som skal ta seg av hvilket barn, sier Kleppe.

Lag en plan

Arild Juell-Andersen, leder for risikovurdering i If Skadeforsikring, mener at det er av avgjørende betydning at eiere av boliger, uansett byggemåte, har en plan for hva de skal gjøre i tilfelle brann, og legge til rette for rask evakuering.

– Både stiger og branntau må være lett tilgjengelig, og rømningsveier ryddet, slik at evakueringen kan skje raskt. Gjennomfør en praktisk rømningsøvelse hvor hele familien er med. Godkjente og fungerende brannvarslere er en selvfølge, slik at en blir varslet i tide, og helst optiske røykvarslere som raskest varsler ulmebranner. Batteribytte en gang i året er en rimelig livsforsikring, sier Juell-Andersen i en pressemelding.

- Alle må ha nødvendig slokkeutstyr tilgjengelig. Gjerne husbrannslange og flere pulverapparater på strategiske steder i huset for å slokke eventuelle branntilløp, legger han til.

Er pulverapparatet ditt bra nok? Slik sjekker du

Praksis, ikke teori

Kleppe presiserer at der er viktig at man faktisk trener på å bruke rømningsveiene.

- Når man gjennomfører dette kan man oppleve at ting ikke fungerer akkurat slik man har tenkt seg, og da må man eventuelt endre litt på planen før man prøver igjen, sier Kleppa.

Han anbefaler at man gjør en evaulering i etterkant, hva som gikk greit og hva som man bør gjøre annerledes neste gang. Og at man bør gjennomføre brannøvelser et par ganger i året.

Norsk brannvernforening har lagt ut tips til gjennomførelse av brannøvelse på sine nettsider.

Brannfarlige trehus

Den tette trehusbebyggelsen som vi finner i mange byer i Norge er vakker, og har stor kulturhistorisk betydning. Men det har dessverre en bakside:

- Bygningene ligger ofte vegg i vegg, og er med å skape både miljø og særpreg i byene. Ulempen er dessverre at brann utvikler seg raskt, og spredningsrisikoen er høy, sier adm. direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

Og disse gamle husene kan være de reneste brannbombene.

- Status i svært mange eldre trehus i dag er at det er svært lite brannhemmende materialer i bygget i forhold til nyere trehus, eller eldre trehus som totalrenoveres. I dag brukes det i stor grad gipsplater og steinull når det bygges nytt eller når hus restaureres. Disse materialene kan virke brannhemmende, og forsinke den raske brannutviklingen dersom utførelsen er forskriftsmessig, sier Juell-Andersen.

Men det er innboet som gir den eksplosive utviklingen av en brann i startfasen. Brannhemmende materialer i bygningskonstruksjonen vil ha størst effekt på spredningen av brannen til andre deler av boligen eller til nabobygninger.

Vi har testet brannvern på sprayflaske: Virker det? Se video.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!