Oljebrenneren kan leve videre

Det er ikke brenneren som er problemet, men hva du brenner i den.

Oljefyren kan også være miljøvennlig, hvis du fyrer med riktig olje. Foto: All Over Press
Oljefyren kan også være miljøvennlig, hvis du fyrer med riktig olje. Foto: All Over Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppvarming byr på flere utfordringer og kan innebære store inngrep og investeringer hvis man skal bytte varmekilder. I tillegg til selve kilden kan også distribusjon av varmen være kostbar og komplisert å installere.

Det er derfor sterk satsing på å gå bort fra oppvarming basert på fossilt råstoff.

Både CO2-utslipp og annen forurensing er sterke momenter. Olje er heller ikke fornybar hvis man ikke regner med sykluser på millioner av år, og etter 2020 skal fossil fyringsolje fases ut.

Så hva gjør en huseier som har en relativt ny oljefyr kombinert med radiatorer og vannbåren varme?

Å bytte ut eller fjerne radiatorer er et stort og dyrt inngrep. Foto: Elisabeth Dalseg
Å bytte ut eller fjerne radiatorer er et stort og dyrt inngrep. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Dyre alternativer

For en huseier kan alternative løsninger bli svært kostbare. Jordvarme med varmepumpe koster ofte så mye å installere at de ikke betaler seg før etter flere generasjoner. Luft til luft varmepumpe er bare egnet i svært åpne løsninger. Det er også verdt å merke seg at der handyfolket før kunne spare noen tusenlapper på å installere varmepumpen selv, er det nå påbudt å bruke fagfolk til denne jobben.

Ren elektrisk oppvarming blir for dyrt og prismessig ustabilt under et børsdrevet prisregime.

Les også: Byttet til varmepumpe - fikk høyere strømregning. Likevel lønner det seg for familien.

Da står man igjen med alternative fyringsløsninger, og i dag finnes det faktisk et alternativ til fossilt brensel i en oljefyr:

Biofyringsolje!

Hva er biofyringsolje?


Biofyringsolje er olje som utvinnes av biologiske prosesser som foregår nå. Da snakker vi om olje utvunnet av dyr og planter som henholdsvis lever og dyrkes i vår tid. Da slippes ikke deponert karbon fra millioner av år tilbake ut i atmosfæren som CO2.

Dessuten gir ikke biofyringsolje utslipp av giftige aromatiske forbindelser, og heller ikke lokale NOx-utslipp.

Biofyringsolje lages av avfall fra industri og andre virksomheter. Det vanlige er brukt frityrolje som ofte er basert på varianter av plantefett fra soya, raps, solsikke, kokos eller palmeolje. Slakteri- og fiskeavfall er også blant råstoffene.

Brukt frityrolje er en av de mest brukte ingrediensene i biofyringsolje. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Brukt frityrolje er en av de mest brukte ingrediensene i biofyringsolje. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Prisen er omtrent den samme som for fossil fyringsolje.

Hva må gjøres med fyren?

Det er ikke store endringer som må gjøres for å gå over til biofyringsolje. Først og fremst dreier det seg om rensing av fyr og tank, samt montering av et filter for å rense oljen og noen rør og slanger i forbindelse med dette.

Selve inngrepet tar normalt ikke mange timer å få utført, men prisen vil naturlig nok variere med størrelsen på anlegget. I praksis vil du måtte regne med noen tusenlapper for konvertering av et lite anlegg.

Mer om valg av fyring: Hvilken oppvarming skal du velge?

Tank og temperatur

Et viktig moment er lagringstemperaturen på biofyringsoljen. Hvis den er for lav vil oljen klumpe seg og du får problemer med tilførselen.

Hvis tanken er innendørs og holder en temperatur på over 15 grader vil du kunne bruke den rimeligste biofyringsoljen. Er temperaturen lavere og du har en nedgravd tank, finnes det biofyringsolje som tåler lavere temperaturer.

Nedgravd tank? Det er ditt ansvar å hindre lekkasjer og forurensning

Støtteordninger


Du kan søke om støtte fra Klima- og energifondet når du planlegger å gå over til biofyringsolje. Husk at du MÅ søke og få tilsagn FØR du starter ombygging av anlegget, dette er forøvrig et krav som gjelder alle overganger til alle miljøvennlige fyringsalternativer.

Støttesatsen for å gå fra fossilolje til biofyringsolje er i utgangspunktet 1,50 kroner per kilowattime, men begrenset til 50 prosent av kostnadene.

Går du over til biofyringsolje slipper du å grave opp tanken. Foto: Frode Ugland
Går du over til biofyringsolje slipper du å grave opp tanken. Foto: Frode Ugland Vis mer


Litt ironisk er det at du også kan få 25.000 kroner fra Enova for å fjerne en nedgravd oljetank, samtidig som du får støtte fra Enøkfondet når du beholder den og fyller den med biofyringsolje.