Olje eller beise terrassen?

Ja, det er forskjell på om du beiser eller oljer terrassen.

<b>HVA SKAL DU VELGE:</b> Beis eller olje? Vi setter søkelyset på de faktiske forskjellene - så er det opp til deg å vurdere hva som teller positivt og passer deg best, og hva som teller negativt og passer deg mindre bra. Foto: IFI
HVA SKAL DU VELGE: Beis eller olje? Vi setter søkelyset på de faktiske forskjellene - så er det opp til deg å vurdere hva som teller positivt og passer deg best, og hva som teller negativt og passer deg mindre bra. Foto: IFI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påsken er for mange tid for vårklargjøring av hagen, og for mange omfatter det også vårklargjøring av terrassen.

Men hva skal du velge, beis eller olje? Og kan du gå fra beis til olje eller vice versa, om du skulle skulle skifte mening etterhvert?

– Det er fullt mulig å gå fra oljet til beiset, beiset til oljet, og fra beis til beis - med forskjellige farger. Det krever bare litt forarbeide, men dette bør ikke ta mange timene, forteller Dagny Thurmann-Hoelseth i Fargerike til DinSide.

Slik vasker du terrassen lettest

Forarbeide

Med forarbeide mener hun rens av terrassen, ved hjelp av terrasserens, skrubb og nøytraliseringsvæske. Hun anbefaler deg å vaske terrassen med terrasserens i konsentrert form med lavtrykkssprøyte feltvis, på en overskyet dag. Rensen må ikke tørke på underlaget. Skrubb deretter med terrasseskrubb på skaft. Spyl av med hageslange og gjenta på neste felt. Hun anbefaler å nøytralisere med nøytraliseringsvæske før det tørker så du slipper å stå å spyle i evigheter for å fjerne alle rester av rensen.

Så lar du terrassen tørke, fjern eventuelle løse trefibre med stålbørste og slip eller børst bort eventuell fiberreisning. Nå har du en terrasse med et rent, fast og tørt underlag som er klar til behandling.

Les bruksanvisningene nøye før bruk og husk verneutstyr. Ifølge Fargerike bør du ikke bruke høytrykk eller terrassevasker siden terrasserensen gjør treverket ganske mykt under behandling.

Hvis du har en terrasse som ble oljet året før, og du nå ønsker å beise, kan du bruke vanlig kraftvask i stedet. Dersom det er lengre tid siden skal fremgangsmåten ovenfor benyttes.

Men så til saken: Beis eller olje?

Farger:

Du kan få både beis og olje i forskjellige farger. Men terrassebeisen er tilsatt pigmenter som beskytter mot uv-stråler og hindrer misfarging. Det har ikke terrasseoljen. Terrassebeisen kan derfor fås i mange flere farger enn terrasseoljen.

    Hva skal du velge? Dersom du er usikker på hvilken farge du vil ha og hvilken farge som passer best på terrassen din, så kan du prøvebeise/olje noen planker. Vil du bare ha jobben gjort og ta beslutningen en annen gang, er det kanskje tryggest å velge terrasseolje; dette slites bort i løpet av en sesong, og da kan du velge på nytt neste sommer. Er du knallsikker på hvilken farge du vil ha, er beis et like bra valg som olje - og da slipper du antakeligvis å gjenta behandlingen til neste år.

Holdbarhet:

Holdbarhet beis: Beis sitter lenger, her sier man gjerne at det kan gå mellom 2-4 år mellom hver gang du beiser, avhengig av vær og vind.

Holdbarhet olje: Ved bruk av olje ligger frekvensen på fra flere ganger i løpet av sommeren til annethvert år, avhengig av bruk og slitasje.

    Hva skal du velge? Dersom vårklargjøring av terrassen er noe du helst ikke gjør, er fasitsvaret selvsagt beis. Da du kan strekke intervallene mellom hver gang du må frem med rullen lenger enn med olje. Dersom du tvert imot synes det faktisk er ganske deilig med slikt vårarbeide, kan du like gjerne velge olje. Da får du trimmen en gang om året - eller oftere om du vil.

Hva velger du?

Beis eller olje på terrassen, hva gjør du? (Avsluttet)
Bruker beis(51%) 2817
Bruker olje(29%) 1602
Er usikker hva jeg skal velge(17%) 924
Ingen mening(2%) 113
Har ikke terrasse(1%) 45
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Selve jobben:

Beis: Du bruker rull til å påføre beis, men her bør du etterstryke for å få det pent. Det finnes også malerruller med etterstryker som letter akkurat denne delen av jobben.

Olje: Oljen kan du bare rulle på - her trenger du ikke etterstryke.

    Hva bør du velge? Olje er enklere, i og med at du slipper å etterstryke.

Bevaring av treverket:

Beis: Fordelen med terrassebeisen er at den er tilsatt pigmenter som beskytter mot uv-stråler og hindrer misfarging. Det har ikke terrasseoljen. Terrassebeisen kan derfor fås i mange flere farger enn terrasseoljen.

Olje:Terrasseoljen gir treverk et mer naturlig utseende og en fin lød som gjør at terrassebordene ser ut som nytt og ubehandlet trevirke.

    Hva bør du velge: Ønsker du farge på terrassen, er beis det rette valget. Vil du ha en mer naturlig look, bør du gå for olje. Vil du slippe å gjøre det ofte, bør du gå for beis.

Når terrassen er blitt ren og pen, kan du selvsagt fylle på med noen av årets nye hagemøbler, eller hva med en flott og svær grill - eller noe av årets beste grillstæsj!

Noe er hentet fra Ifi.no, ellers egne kilder

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!