OLED - den mest effektive belysningen?

OLED er ikke bare for TV-skjermer, som belysning skjer det stadig gjennombrudd.

OLED har det vært snakk om i en del år, men det er i første rekke som en ny og bedre teknologi for skjermer den har fått oppmerksomhet. På dette området er fordelen med OLED at man kan "trykke" en film på flater, og denne flaten kan gi fra seg lys når den kobles til styrekretser og strømkilder.

Til skjermer lager man en matrise som gir fra seg lys i forskjellige farger og skaper bilder, i motsetning til LCD som er flere lag av filtere som stenger ute det lyset som ikke skal være med i bildet. OLED gir både bedre bildekvalitet uten problemer med farger i forhold til betraktningsvinkel.

Les også: LED - mye lys og lite varme?

I motsetning til LED, som er en teknikk for punktbelysning, fungerer OLED på flater og kan dermed formes til en rekke forskjellige objekter. Dermed er det duket for helt nye løsninger for belysning.

 Foto: Novaled
Foto: Novaled Vis mer


 Foto: Novaled
Foto: Novaled Vis mer
 Foto: Novaled
Foto: Novaled Vis mer


Mest effektiv

Hittil er det lysrør som har vært den mest effektive teknikken for hvitt lys, med størst lysutbytte i forhold til strømforbruk. Nylig har Det tekniske universitetet i Dresden i samarbeide med Novaled AG klart å utvikle en løsning som gir hele 90 lumen per watt. Lysrør gir mellom 50 og 70 lumen per watt når man regner inn tap i reflektorer etc.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lysstyrken ble oppnådd med flate enheter, med tredimensjonale løsninger og optokoblere kan man nå 124 lumen/watt.

Disse enhetene lyser med en intensitet på 1000 cd/m2, som er drøyt tre ganger sterkere enn lyset fra en PC-skjerm. Lysstyrker på opptil 5000 cd/m2 har også blitt oppnådd, med en effektivitet på 74 lumen/watt.

Nye lysdesign

OLED åpner for helt nye lysdesign, når man ikke lenger er begrenset til punktbaserte lyskilder eller rør.

Konseptet med skjermer og reflektorer blir kraftig utfordret når flatene i designet er lyskilden.

Les også: Lys deg glad med LED-belysning

Hva med levetiden?

En utfordring for OLED-teknologien som fremdeles ikke er løst er levetiden, dessuten gjenstår det fremdeles problemer med masseproduksjon.

Men tidshorisonten er ikke forferdelig langt unna, Novaled satser på å komme i gang med komersiell produksjon av OLED-baserte lamper i løpet av 2009/2010.