Ølbrygging - dette bør du vite før du setter i gang

Hva trenger du og hvor mye koster det?

<b>ÅPEN BRYGGING:</b> Det hender Micro Maids utvidete venner får være med på åpne brygginger. - Hvis jeg gjennom det jeg gjør kan bidra til at folk blir mer glad i øl, vil jeg selvsagt det! Foto: ELISABETH DALSEG
ÅPEN BRYGGING: Det hender Micro Maids utvidete venner får være med på åpne brygginger. - Hvis jeg gjennom det jeg gjør kan bidra til at folk blir mer glad i øl, vil jeg selvsagt det! Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke vanskelig å brygge egen øl, men det tar tid.

LES OGSÅ:

Du trenger også litt utstyr, men du bestemmer selv hvor stor investeringen må være. Du klarer deg helt fint med enkelt utstyr, om du er litt kreativ.

I år brygget vi vår egen juleøl sammen med Unni Irmelin Kvam i Micro Maid hjemmebryggeri.

Se hvordan du brygger øl- trinn for trinn - her.

Ble du fristet? Her er litt mer fakta og hjelp til hvordan du kommer i gang.

Ingredienser

INGREDIENSER: Det er i hovedsak fire ingredienser i øl. Hvilke varianter du velger, og sammensetningen av dem, gir ølets unike smak. Foto: ELISABETH DALSEG
INGREDIENSER: Det er i hovedsak fire ingredienser i øl. Hvilke varianter du velger, og sammensetningen av dem, gir ølets unike smak. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Øl består i hovedsak av fire ingredienser: malt, humle, gjær og vann.

Malt er korn som har begynt å spire før det er tørket.
Humle er tørket og malt av planten humle.
Gjær er en levende sopp, og du bruker en spesiell type gjær i ølbrygging.

I tillegg trenger du sukker eller annet søtt som mat til gjæren i modningsprosessen.

Vi tilsatte også gjærnæring, for å gi gjæren litt ekstra gode vekstvilkår, og irish moss for å få ølen klar.

Alt ble handlet inn på Brygg Selv, som også har en nettbutikk. De blandet sammen malt og knuste den for oss.

Slik brygger du øl, trinn for trinn

Utstyret:

MALTRØR: Et rør i gryten holder malten samlet. Dette kan kjøpes løst og brukes med en vanlig gryte med tappekran. Foto: ELISABETH DALSEG
MALTRØR: Et rør i gryten holder malten samlet. Dette kan kjøpes løst og brukes med en vanlig gryte med tappekran. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Det er mye du kan ha, men et par ting du ha.

Kokekar. Du kan fint brygge med en gryte og et godt isolert meskekar, men det finnes utstyr som gjør jobben litt lettere, blant annet gryter med tappekran, eller helautomatiske gryter med varmeelement og timer, som den vi brukte, en Speidel.
Termometer
Tidsur
Hydrometer
Kjøkkenvekt
Gjæringskar
Flasker
Korker og korkmaskin (eventuelt selvkorkende flasker)
Star san (steriliseringssåpe)
Gummihansker

Av ekstrautstyr anbefaler vi veldig en kjøler, for rask nedkjøling av brygget, og tilhørende utstyr (hageslange og koblinger).

I tillegg anbefaler vi en bryggeskje (en lang sleiv, dersom du har dyp gryte og ikke har en automatisk maskin med pumpe, som Speidelen), flaskebørste, og rikelige mengder med både tørkerull, kluter og kjøkkenhåndklær.

Har vi glemt noe? Hva klarer du deg ikke uten når du brygger øl? Del gjerne i debatten

KOKEKAR: Vi brukte en automatisk bryggemaskin, Speidel. Foto: ELISABETH DALSEG
KOKEKAR: Vi brukte en automatisk bryggemaskin, Speidel. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Det finnes også ulike startkit, der du må ha noe vanlig kjøkkenutstyr tilgjengelig selv, men som har alt spesialutstyret du ha.

Nøgne Ø har et startsett til 690 kroner. Her får du med det meste, inkludert ingredienser til et brygg (cirka 10 liter) men selve flaskene må du skaffe selv. Enkle bryggegryter med tappekran får du fra rundt 1.500 kroner.

I andre enden av skalaen er det mer kompliserte bryggemaskiner, litt som programmerbare sous-vide-kar, fra cirka 13.000 kroner og oppover.

Les mer om sous-vide, og se hvordan du kan lage en ved hjelp av en riskoker og litt ekstratutstyr

Smarte verktøy på nett

På nett finnes mange fine verktøy som hjelper deg med beregningene og tilpasning av oppskrifter: Hvor mye gjær, hvor mye sukkerlake, hvor bitter er ølen (måles i IBU), hvor alkoholsterk er den ...

Kvam anbefaler en online-tjeneste som heter Brewers Friend. Der finner du flere kalkulatorer gratis tilgjengelig og du kan også abonnere på tilgang til mer avanserte verktøy. Det finnes også fulle gratisversjoner, som Brewtarget,

Interesseorganisasjonen Norbrygg har et godt forum som anbefales, spesielt Generelt og nybegynnerspørsmålskategorien. Lurer du på noe er sjansen stor for at noen har lurt på det før, og da har det vært diskutert her.

Se vår test av juleøl fra butikk

Hva slags øl skal du lage?

OPPSKRIFT: De første gangene kan det være smart å følge en oppskrift, men eksperimenter gjerne med ulike smaker og krydder.  Foto: ELISABETH DALSEG
OPPSKRIFT: De første gangene kan det være smart å følge en oppskrift, men eksperimenter gjerne med ulike smaker og krydder. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Selvsagt kan du bare kjøpe litt humle og malt og prøve deg frem, men det er smart å ha en oppskrift du kan følge. Dette gir deg både hjelp til fremgangsmåten, og ikke minst er sjansen større for at du får et vellykket resultat.

På Norbryggs forum vil du kunne finne oppskrifter og få råd av en av organisasjonens 3.000 medlemmer. Tilsvarende nettsider finnes i andre skandinaviske land, og ikke minst i andre land. Hjemmebryggere er stort sett trivelige folk, og hjelper deg med tips og råd i ulike interesseforum enten de sitter i Stavanger eller Seattle.

Det finnes også gode kokebøker, eller bryggebøker om du vil, for eksempel Brygg ditt eget øl: 100 oppskrifter av Greg Hughes.

Her er de virkelige godsakene:Se vår test av juleøl fra polet

Hvor mye koster det?

Du velger selv hvor mye du er villig til å investere i utstyr, men alle må ha ingredienser. Det du bruker mest av er heldigvis rimelig: Malt.

Med vårt brygg som utgangspunkt, så mye koster det å lage cirka 20 liter øl:

Malt koster fra cirka 20 kroner kiloen. Vi brukte cirka 5,5 kilo til 20 liter øl, og hadde en blanding av ulike maltsorter, og brukte totalt 150 kroner.

Humle, gjær og krydder koster noe mer - men her bruker vi også langt mindre. Vi brukte i underkant av 50 kroner for humle (100 gram koster cirka 80 kroner), 140 kroner for gjær (70 kroner glasset).

Fjærnæring kan man nesten ikke ta med i dette regnestykket, du skal bare ha en halv teskje, men et glass med gjærnæring koster 70 kroner i innkjøp. I tillegg må du ut med omtrent det samme for irish moss, som skal gjøre ølet klart og fint.

Dette gir en literpris på drøye 17 kroner.

Vi kjøpte også longneckflasker (0,33 liter) til 6 kroner stykket, og flaskekorker til 23 øre stykket. (Vi måtte kjøpe tusen!)

Totalt kostet ølet vårt cirka 12 kroner per flaske.

Har du basisutstyr, må du regne med å betale mellom 15 og 20 kroner literen når du brygger øl.

Prisbevisste kan sikkert også shoppe rundt. Vi handlet alt hos Brygg Selv på Hasle, fordi det var praktisk, men det finnes mange andre forhandlere, og flere har nettbutikker.