Økt beskatning av sekundærboliger vil gi økte leiepriser, ifølge Peter Batta i Huseiernes Landsforening. Foto: Per Ervland
Økt beskatning av sekundærboliger vil gi økte leiepriser, ifølge Peter Batta i Huseiernes Landsforening. Foto: Per Ervland Vis mer

Øker ligningsverdi på bolig nummer to

Ligningsverdien av sekundærboligen økes fra 50 til 60 prosent.

Publisert
Sist oppdatert

Får Stoltenberg-regjeringen gjennomslag for statsbudsjettet for neste år, blir det mindre lukrativt å investere i flere boliger. Ligningsverdien av sekundærboliger er foreslått å øke fra 50 til 60 prosent fra skatteåret 2014.

Ligningsverdien på sekundærboliger har økt med ti prosent to ganger etter at den nye modellen for beregning av ligningsverdi for boliger ble presentert.

Les mer: Slik finner du boligens ligningsverdi

Mindre og mindre gunstig å eie flere boliger

Flere tiltak gjør det mindre lukrativt å eie flere boliger.  Foto: Colourbox
Flere tiltak gjør det mindre lukrativt å eie flere boliger. Foto: Colourbox Vis mer

Da det nye systemet trådte i kraft var ligningsverdien av sekundærboligen satt til 40 prosent av markedsverdi, så økt til 50, og nå kan den altså bli hevet til 60 prosent.

– Vi har tidligere argumentert for at høyere ligningsverdi på sekundærboliger vil føre til færre utleieboliger og økte leiepriser, samtidig som den prisdempende effekten på boligprisene vil være marginal, sier Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund til DinSide.

Han berømmer regjeringen for å holde ligningsverdien på primærboliger - altså den boligen man som hovedsak bor i - konstant, noe som gjør det mer forutsigbart for boligeiere.

Den foreslåtte økningen av ligningsverdien på sekundærboliger kommer i tillegg til forslaget om endringer i reglene om botid for å slippe skatt når man selger bolig.

Slik er reglene for boligens ligningsverdi

Etter noen år med veldig varierende krav til fastsettelse av boligens ligningsverdi, gjennomførte Skatteetaten en omfattende registrering av alle landets boliger i 2010. Boligens ligningsverdi skal settes til 25 prosent av stipulert markedspris for primærboligen (den du bor i) og per i dag 50 prosent av markedspris for sekundærboliger (andre boliger du eier). Fritidsbolig settes til 25 prosent av markedsverdi.

Denne verdien legges til formuen din, og vil være grunnlag for en eventuelt formuesskatt.

Siden ligningsverdien på boliger beregnes etter en sjablong, basert på alder, beliggenhet og størrelse, er det mulig å klage dersom du mener at den er satt for høyt. Du kan klage om verdien er mer enn 30 prosent på primærboliger, og i dag mer enn 60 prosent på sekundærboliger - dette omtales gjerne som sikkerhetsventilen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer