<strong><b>PRISØKNING:</strong></b> Strømmen blir en øre dyrere per kWh, men med rekordlave strømpriser kommer ikke du til å merke noe særlig til det med det første. Foto: PER ERVLAND
PRISØKNING: Strømmen blir en øre dyrere per kWh, men med rekordlave strømpriser kommer ikke du til å merke noe særlig til det med det første. Foto: PER ERVLAND Vis mer

Øker el-avgiften

El-avgiften økes med én øre per kiloWattime (kWh).

Publisert
Sist oppdatert

Fra nyttår blir strømmen garantert ørlite dyrere: El-avgiften, eller forbruksavgiften på strøm som den også kalles, økes med én øre per kWh, fra 12,39 til 13,39 øre per kWh. Dette ble vedtatt i Stortingets budsjettforlik.

I Regjeringens opprinnelige forslag til statsbudsjettet for 2015 var el-avgiften foreslått økt med 0,75 øre.

Betyr lite for folk flest

Den nye økningen i el-avgiften betyr en hundrelapp i året om du har et lavt strømforbruk (10.000 kWh per år), eller et par hundrelapper mer om du har et moderat eller høyt strømforbruk.

For staten vil det imidlertidig gi en inntektsøkning fra 480 til 640 millioner kroner.

<strong><b>STRØMKALKULATOR:</strong></b> Vår strømkalkulator har blitt ny, men den gjør den samme viktige jobben: Hjelper deg å finne det strømabonnementet som gir deg billigst strøm. Foto: DINSIDE.NO
STRØMKALKULATOR: Vår strømkalkulator har blitt ny, men den gjør den samme viktige jobben: Hjelper deg å finne det strømabonnementet som gir deg billigst strøm. Foto: DINSIDE.NO Vis mer


LES OGSÅ: Se alt du kan spare på å bo noen år lengst nord i landet

Dette dekker strømregningen

Strømregningen du betaler dekker mer enn det faktiske forbruket ditt. I tillegg til de rene strømutgiftene betaler du også for overføring av strøm (nettleie), samt avgifter til staten: El-avgift og moms.

Nettleien skal forøvrig også inkludere en avgift på 1 øre per kWh som er øremerket Energifondet.

LES MER: Dette skal strømregningen dekke

Slik bytter du strømleverandør

Vi har rekordlave strømpriser i Norge i disse dager, og har du gunstige spotprisavtaler betaler du helt ned i 22 øre per kiloWattime.

De fleste betaler likevel langt mer.

Burde du bytte? Finn billigste abonnement for deg og ditt forbruk med vår nye strømkalkulator

Om du skal bytte må du bestemme deg for hvilken avtaletype du ønsker, og du kan velge mellom spotpris, variabel strømpris og fastpris.

<strong><b>GAMMEL REGNING:</strong></b> Det kan lønne seg å finne frem en gammel strømregning før du bytter.  Foto: PER ERVLAND
GAMMEL REGNING: Det kan lønne seg å finne frem en gammel strømregning før du bytter. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Når du har funnet ut hvilket abonnement som lønner seg for deg, kan det være greit å ha følgende for hånden:

  • Målerpunkt Id (dette finner du på en gammel strømregning)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
De fleste vil godta en forespørsel selv om du ikke har disse dataene tilgjengelig, og la deg sende dem inn på SMS eller mail i etterkant.

Har du dette klart foran deg, er byttet gjort i en fei. Fyll inn alle felter, og trykk bekreft. Strømselskapet ordner resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskiftet, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.

NB! Det kan være noen begrensninger knyttet opp mot nåværende leverandør dersom du har fastprisavtale, eller dersom du har forhåndsbetalt påslaget i en variabel avtale. Sjekk disse betingelsene før du går i gang med selve byttet.

Vet du hva du betaler for? Vi har spesifisert strømregningene for deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer