Obos-prisene opp ni prosent i Oslo

Raskt opp etter nedgang i desember.

ØKER: Fra desember til januar økte prisene på Obos-leiligheter med ni prosent i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
ØKER: Fra desember til januar økte prisene på Obos-leiligheter med ni prosent i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

Sammenlignet med januar 2019, har prisene på Obos-leiligheter økt med 5,9 prosent på ett år. I januar var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for Obos-boliger i hovedstadsområdet 65.259 kroner.

På tampen av fjoråret viste tallene en overraskende høy nedgang på hele 5,6 prosent i desember. Det har januar korrigert for og vel så det, med en prisøkning på hele ni prosent i Oslo kontra måneden før, og 8,2 prosent på landsbasis.

På landsbasis har prisøkningen vært 4,6 prosent sammenlignet med januar 2019.

Forventer 5 prosent økning

– Vi tror året vil ende med en prisoppgang på rundt fem prosent i Oslo i 2020, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.

Økningen på ni prosent fra desember til januar er svært høy. I 2011 viste tallene en økning på 6,8 prosent, men gjennomsnittlig har prisøkningen de siste 15 årene ligget på rundt tre prosent i tilsvarende perioder.

Monsvold mener den uvanlig sterke veksten i januar i år er en korreksjon etter det kraftige prisfallet på slutten av fjoråret.

– Nedgangen i desember har sammenheng med at det var en del boliger som hadde ligget lenge til salgs som ble solgt. Samtidig var det relativt få salg i desember, noe som påvirker statistikkgrunnlaget. Vi tror at prisene nå er tilbake på et mer riktig nivå, sier Monsvold.

Stabil rente trekker opp

Obos forventer at boligmarkedet vil være godt balansert i 2020, i likhet med de to foregående årene. De forventer en prisoppgang på 3,5 prosent på landsbasis, og fem prosent i Oslo.

God lønnsvekst og uendret rente er faktorer Monsvold mener trekker prisene opp.

– Samtidig tror vi kombinasjonen av høy gjeld i husholdningene, boliglånsforskriften og opprettelsen av gjeldsregister, vil legge en demper på etterspørselen og prisveksten, poengterer hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!