OBH Nordica vs Anova sirkulator

Det må ikke koste det hvite ut av øyet å investere i sous-vide-utstyr. Her er utstyret amatørkokkene bør glede seg til.

<b>EKSTREM MATLAGING:</b> Du kan lage mat hvorsomhelst i hvasomhelst, så lenge du har strøm. Her i et stillerom på kontoret. Foto: ELISABETH DALSEG
EKSTREM MATLAGING: Du kan lage mat hvorsomhelst i hvasomhelst, så lenge du har strøm. Her i et stillerom på kontoret. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de største matlagingstrendene de siste årene har vært å lage maten sous-vide, men utstyret har vært relativt stivt priset.

Heldigvis er det kommet flere litt rimeligere varianter på markedet, og vi har testet to av dem: OBH Nordicas Sous Vide Cooker, og Anova Precision Cooker.

Begge to er av typen sirkulator, det vil si et varmeelement med termostat du har i en gryte eller et kar med vann, med en liten propell som sørger for at vannet sirkulerer slik at alt vannet har lik og jevn temperatur.

LES MER: Sous-vide: Det kokkene ikke vil fortelle deg

Anova Precision Cooker

KLART OG TYDELIG: Det er enkelt å se hvor varmt vannet i karet er - og hvor varmt vi ønsker at det skal være. Til venstre er Bluetooth-indikatoren for fremtidig kommmunikasjon med mobiler gjennom en app, og nederst er start- og stoppknapp. Foto: ELISABETH DALSEG
KLART OG TYDELIG: Det er enkelt å se hvor varmt vannet i karet er - og hvor varmt vi ønsker at det skal være. Til venstre er Bluetooth-indikatoren for fremtidig kommmunikasjon med mobiler gjennom en app, og nederst er start- og stoppknapp. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Denne sirkulatoren er opprinnelig et kickstarterprosjekt, nå i en ny og forbedret versjon, som en av våre lesere støttet. Vi har vært så heldig å få låne prototypen hans.

Den er noe mindre, har litt mindre kapasitet, og veier litt mindre enn Anova One, som vi tidligere har omtalt, men det som skal være den store nyheten er betjeningsmulighetene. Ikke minst at du skal kunne kontrollere sirkulatoren med en app: man skal programmere inn råvarer og ønsket resultat, for eksempel entrecote, medium-rare, og så vil du få beskjed når den er ferdig. Eventuelt når det er en time igjen, slik at du kan legge i grønnsaker.

Appen var dessverre ennå ikke klar da vi testet sirkulatoren, så vi måtte nøye oss med noen tabeller, og å ta tiden med mobilen (eller annen klokke med alarm) på vanlig måte.

Det som er nytt med den modellen vi testet nå, fra den første varianten som var på markedet, er programmering: Du stiller enkelt inn ved et hjul på forsiden av sirkulatoren. Gradene vises på et LED-display, øverst er antall grader vannet holder, nederst står antall grader du ønsker å oppnå.

 

Så enkelt er det:

Selve sirkulatoren er lett og nett, med et rent og tiltalende design. Den festes til kanten av karet ved å skru fast et feste som sirkulatoren hviler i. Den har en kapasitet på i underkant av 20 liter (vann i uisolert kar), og koster i underkant av to tusen kroner iberegnet frakt, men før skatter og avgifter.

Den er for tiden utsolgt, men ifølge produsenten vil den være på lager igjen fra januar.

Vakuumpakking er ikke bare bra til sous-vide: Slik holder matrestene lenger

OBH Nordica Sous Vide Cooker

TEMPERATUR OG TID: OBH Nordicas maskin styres ved knappene på siden av displayet. Øverst er temperatur i karet, i midten er ønsket temperatur, nederst er tid (timer:minutter).  Foto: ELISABETH DALSEG
TEMPERATUR OG TID: OBH Nordicas maskin styres ved knappene på siden av displayet. Øverst er temperatur i karet, i midten er ønsket temperatur, nederst er tid (timer:minutter). Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


OBH Nordicas variant er større og tyngre enn Anovas, og ligner mer på proffmodellene. Den har også en litt proffere pris, knappe tre tusen kroner, men har mer enn dobbelt så stor kapasitet som Anovas.

Det merkes spesielt godt når de to brukes ved siden av hverandre: Den oppnår ønsket temperatur raskere enn Anova.

Så kommer et lite irritasjonsmoment: Når den når temperaturen piper den tre ganger. Men faller målt temperatur under innstilt temperatur, vil den pipe også neste gang den når innstilt temperatur. Det betyr at om det er stor temperaturforskjell mellom rommet og vannbadet, og du ikke har dekket det til, vil det pipe ganske mye.

Den er enkel å bruke, men du må trykke ganske mye de første gangene for å stille inn grader (til nærmeste tiendedels grad) eller tiden (kan stille inn på minutt/timer.) Til tross for at du må trykke litt mer, det er ikke like elegant som å vri på Anovas hjul, er den intuitiv og enkel i bruk. Dette er plug & play på sitt beste.

Av en eller annen grunn heter OBH Nordicas modell litt ulike ting, men bruker du modellnavnet 7946 er det litt enklere å finne den ved søk i nettbutikker.

Her kan du se hvordan den er å stille inn:

 


Kok med indirekte varme: Slik lager grøten seg selv, uten å svi

Begge er anbefalt - hvilken bør du velge?

image: OBH Nordica vs Anova sirkulator


Vi har valgt å ikke trille terninger denne gangen, både fordi vi bare har testet to sirkulatorer totalt, og fordi vi ikke har fått testet Anova med tilhørende app. Vi kan likevel anbefale begge til alle som har lyst til å prøve seg på denne matlagingsteknikken, litt avhengig av behov.

Noe av det viktigste når du skal kjøpe en sirkulator er å se på kapasitet: hvor store kar kan den ta?

Skal du i hovedsak bruke sirkulatoren til store selskaper, kan det være greit å investere i en med stor kapasitet, mens om du stort sett skal lage mat til mindre selskaper kommer du langt med en som tar 10-15 liter.

I teorien kan du altså lage mat i badekaret, men da trenger du en langt sterkere sirkulator enn de to vi har testet.

Anovas kan forøvrig justeres mens den sirkulerer, mens OBH Nordicas må stoppes for å regulere tid eller temperatur. Dette er ikke et problem i seg selv, men det krever tilvenning.

Anova vs OBH Nordica
 AnovaOBH Nordica
Kapasitet15-19 litermaks 50 liter
JusterHalve graderTiendedels grader
Effekt800 Watt1.500 Watt
Vekt1,13 kg2 kg
TimerKommer appOpptil 99 timer
Programmering/fjernstyringKommer appNei
Pris1.068 kroner (+frakt og moms)2.995 kroner


Sakte matlaging? Vi tror også slow cookeren har kommet for å bli

Sirkulator eller vannbad?

INNSIDEN: Inne i røret på sirkulatoren sitter et varmeelement, og en liten propell som sørger for at vannet sirkuleres i maskinen. Foto: ELISABETH DALSEG
INNSIDEN: Inne i røret på sirkulatoren sitter et varmeelement, og en liten propell som sørger for at vannet sirkuleres i maskinen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Dinside har tidligere testet Sous-Vide Supreme, et selvregulerende temperert vannbad som du setter på kjøkkenbenken, og vist hvordan du kan lage din egen versjon med riskoker og temperaturregulator.

Med en sirkulator kan du lage mat sous-vide, praktisk talt over alt, så lenge du har tilgang på strøm.

En fordel er at sirkulatorene stort sett koster mindre enn vannbadsløsningene, og de tar også langt mindre plass å oppbevare, ettersom du kan bruke en gryte eller et kar du har fra før.

Vi brukte to systembokser fra Clas Ohlson, og laget mat i et stillerom på kontoret.

Nå hadde vi bare sirkulatorene på test, men dersom vi skulle hatt dem permanent, ville vi gjort en ekstra investering: Et lokk til karet med litt enkel tilpasning (les skjære til hull med god margin til sirkulatoren), for at ikke varmen skulle fordampe så fort.

I vannbad med lokk holdt temperaturen seg jevnere, og det tok følgelig kortere tid å tilberede maten.

TIPS: Har du dampovn du kan kontrollere til nærmeste grad? Da har du i praksis en sous-vide-ovn, og kan fint tilberede vakuumpakket mat. Fordi vann leder varme bedre enn tørr luft, vil du nok trenge litt lenger tid enn det er vanlig i vannbad, hvor mye vil variere fra ovn til ovn.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!