Nytt og norsk i Stockholm

STOCKHOLM/OSLO (DinSide): Noen møbler har vokst, noen har slanket seg og andre har rett og slett bare fått nye klær. Det var mye gammelt nytt fra norske designere og produsenter på møbelmessen i Stockholm.

Norway Says på stolen Spline. Designtrioen kunne vise frem flere nye og gamle nyheter for både norske og svenske produsenter.
Norway Says på stolen Spline. Designtrioen kunne vise frem flere nye og gamle nyheter for både norske og svenske produsenter. Vis mer

Nytt og norsk i Stockholm

  1. Gamle møbler om igjen


Har strukket på seg

Den produktive designtrioen Norway says viste nye produkter i samarbeid med flere produsenter. Svenske Offecct har satt stolen Spline i produksjon. Besøkte du kafeen i Nasjonalgalleriets "Kyss Frosken"-konstruksjon i sommer, drar du nok kjensel på den.

Spline har også strukket på seg siden luften gikk ut av den grønne frosken på Tullinløkka. På Stockholmsmessen fikk vi også tatt en smugtitt på barstolvarianten som skal lanseres i løpet av året. Begge variantene er utført i stålrør og er behandlet med et tynt gummimateriale slik at de egner seg både til innendørs og utendørs bruk.

Trykk her for å ta en smugtitt på barstolen Spline du òg, eller for å se bilder av de andre norske nyhetene.

Møreprodusenten

Designtrioen sto også bak en rekke av nyhetene fra møbelprodusenten LK Hjelle, blant annet av de to sidebordene Twin og Day. Mens Day nå kan fås i en ny svart utgave, har Twin fått bordplater av breksje, en sjelden konglomerat bergart som kun forekommer på Værlandet. Konglomeratet leveres av Landøy Steinindustri AS, og kalles også Black Beauty.

I tillegg kunne de pakke ut en rykende fersk utgave av stolen Wall, og vise frem prototypen på bordet Sol. Nytt fra LK Hjelle var også en nattsvart utgave av bordet Eve, signert den svenske designeren Jessica Signell Knutsson.

Samlet front

De tre designerne Torbjørn Anderssen, Andreas Engesvik og Espen Voll holder solidarisk på en felles front. Mens tidlige produkter ble tiltegnet den enkelte designer, står nå alle bak hvert produkt.

- Er det virkelig slik at alle produktene er et resultat av en felles innsats?

- Selve ideene kommer jo gjerne fra en av oss, men vi er alle er med på prosessen. Meningen er at produktene som kommer ut fra Norway Says skal være innom alle tre arbeidsbordene før det går i produksjon, sier Engesvik til DinSide.

Trang fødsel?

Meccano av Anderssen/Fjordfiesta. Foto: Elisabeth Dalseg
Meccano av Anderssen/Fjordfiesta. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Fjordfiesta viste likevel stolt frem skapet Meccano av Torbjørn Anderssen/Norway Says. Det unike med dette skapet er at dørene er hengslet sammen, slik at om man åpner én dør, åpner man alle - og kontrastfargen på skapets innervegger kommer tydelig frem.

Meccano ble første gang vist på møbelmessen i Milano i 2000, ifølge Anderssen trengte det å gjennomgå en modningsprosess før det kunne settes i produksjon. Nå er altså avtale med produsent i boks, men alt er ennå ikke spikret. Det skal ihvertfall sannsynligvis produseres i både en høyglanset og en silkematt utgave. Den siste finishen må også legges, da multiåpningsfunksjonen på prototypen ennå ikke går helt på skinner.

Myke verdier og blanke ark

Norway Says sto også bak et par litt mykere innslag på messen. For den svenske teppeprodusenten Kateha har de skapt teppet Brett, fargerike tepper med form som et ark - brettet litt ujevnt dobbelt. Teppene kommer i flere fargevarianter, med to ulike ton-i-ton nyanser som vises på ”retten og vrangen” av bretten.

Røft og sart på samme tid. Ullstoffet Aksdal er blandt annet inspirert av blonder. Foto: Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk
Røft og sart på samme tid. Ullstoffet Aksdal er blandt annet inspirert av blonder. Foto: Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk Vis mer


Norway Says har tidligere samarbeidet med Gudbrandsdalens Uldvarefabrik om flere ulike møbelstoff, og stoffet Sunndal som de har designet i samarbeid med GUs Per Bjørnsen ble lansert på messen. Tekstilet er flerdimensjonalt, og er i både blank og matt kvalitet.

Tekstilprodusenten viste frem fire andre nyheter på messen i Stockholm. Vi falt for det litt røffe stoffet Aksdal, med inspirasjon fra sarte blonder og kryssfigurer, designet av Sari Syväluoma.

På slankekur

Fjordfiesta kunne også vise frem en slanket versjon av Hans Brattruds Scandia Senior easy chair. Scandia-stolene fra 50-tallet er blant de få norske møblene som selger bra i utenlandske bruktbutikker i dag. På møbelmessen i Køln tidligere i år ble Scandia Senior tildelt Classic Innovation Award.

Ligg i skje i sofaen Spon fra Eskoleia av Gulberg Produktdesign. Foto: Eskoleia
Ligg i skje i sofaen Spon fra Eskoleia av Gulberg Produktdesign. Foto: Eskoleia Vis mer


Myke linjer

Møbelprodusenten Eskoleia kunne vise fram både garderobeskap og sofa med uvanlig myke linjer med signatur Gulberg Produktdesign. Sofaen Spon egner seg til å "ligge i skje", enten en er alene med sofaen, eller sammen med sin kjære. Garderobeskapet Mea har bølgede fronter, og er en morsom bølgende variant av de klassiske skoleskapene. Sjansen er nok også større for at du vil finne disse skapene i fellesområder på en skole, et treningssenter eller på en arbeidsplass enn hjemme i private boliger.

I tillegg lanserte Eskoleia / Gulberg Produktdesign den litt mer butte flerbrukssofaen Blester.

Gulberg Produktdesign består av designerne Emeli Teresa Bergerud og Ida Marie Huse Gulbrandsen, med tilholdssted i Hedmark.

Se bilder av disse og andre nyheter i bildespesialen.

Grønne i veksthus

I Stockholmsmessens hall Greenhouse, viste frilansere og designstudenter frem arbeid og prototyper. På Kunsthøgskolen i Bergens (KHiB) stand fant vi stolen For Rest av Katrine Vestøl, som tidligere både har vært stilt ut i Norsk Form og fått plass i Skogbruksmuseet på Elverum.
Kunsthøgskolen i Bergens andreårsstudent Eirik Helgesen stakk av med den gjeve Forsnäsprisen for sitt vegghyllesystem SantinoCoppiCalla. Forsnäsprisen deles ut hvert år til en formgiver av et produkt i formpresset skiktlimt tre.

Denne papkartongen blir til en stol på 30 sekunder. Om en har trening, vel å merke. Foto: Elisabeth Dalseg
Denne papkartongen blir til en stol på 30 sekunder. Om en har trening, vel å merke. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Vi fant flere spennende prototyper fra studenter ved Kunsthøgskolen i Bergen, blant annet falt vi for stolen Plico i papp av nederlandske Jetske De Groot. Om den kommer i produksjon, vil en kunne kjøpe den flatpakket - og en kan selv sette den opp på relativt kort tid. Med trening, vel og merke. Perfekt til festivaler, og utendørskonserter til sommeren, for ikke å snakke om som ekstrastol på knøttsmå studenthybler.

- Tanken er at den både kan produseres i nøytrale farger, eller at en kan trykke på den, for eksempel morsomme mønster eller reklame, sier De Groot. - Og den kan også lages i en mindre variant til barn, som kan få lov til å tegne på møblene for en gangs skyld, smiler hun.

Stolen ser kanskje litt skrøpelig ut, men den kan holde både vekten av ett stykk DinSide-journalist, og den tålte også en forbipasserende innkjøpssjef, som, mot lovnad om full anonymitet, kunne avsløre at vektnålen stopper på over 100 kilo.

De Groots imponerende montering av stolen kan du se i bildespesialen. (Pappstoldemonstrasjonen begynner på bilde nummer 16.)

Bugge med to av designerne (f.v.) Ingse Galtung Døsvig og Katrine Vestøl. Foto: Elisabeth Dalseg
Bugge med to av designerne (f.v.) Ingse Galtung Døsvig og Katrine Vestøl. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Nordisk samarbeid

Kunsthøgskolen i Bergen har også deltatt i et samarbeidsprosjekt med Danmarks Designskole, Yrkeshögskolan Sydväst i Åbo, Finland og Skive Tekniske Skole, Danmark. Nordisk Workshop, som prosjektet kalles, hadde som formål å utvikle "møbler og redskaper for barn".

Ingse Galtung Døsvig, Katrine Vestøl og Caroline Harstad, alle 3. års studenter, viste frem møbelet Bugge, som består av fire moduler.

- Vi har fått kjemperespons, og det er mange som har lurt på hvor de får kjøpt Bugge hen, sier Galtung Døsvig til DinSide. Nå håper de tre studentene at noen vil snappe dem opp.

Hvem vet - kanskje Bugge går fra å være prototype til å bli produktnyhet på neste møbelmesse?

Trykk her for å se bilder av alle produktene - og prototypene.

Mer fra Stockholmsmessen på DinSide:
Svart møbelmagi
Fytterakker'n for en stol!
Svensk designhåp
Gjenkjennelsens kunst

Lurer du på hva som var trendy i fjor - og som kanskje ikke er det lenger? Les hva vi skrev om messene i fjor:
Stol på farger i 2005
Svensk stormønstring
Humoristisk plæstikk

Eksterne lenker:
Norway Says
Offecct
LK Hjelle
Landøy Steinindustri
Fjordfiesta
Eskoleia
Gulberg Produktdesign
Martela
Kunsthøgskolen i Bergen
Elmo Leather