Nytt kjøkken på én - to - tre

Det trenger ikke ta flere uker eller koste sekssifrede summer å få et nytt kjøkken.

Lei av kjøkkenet? Det er ikke sikkert det må store endringer til for at kjøkkenet skal få et nytt utseende.  Foto: Golvabia kök
Lei av kjøkkenet? Det er ikke sikkert det må store endringer til for at kjøkkenet skal få et nytt utseende. Foto: Golvabia kök Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du lyst til å pusse opp kjøkkenet uten å fylle huset med håndverkere eller ta opp et oppussingslån på størrelse med en tredjedels årslønn?

Her er tipsene som gir deg nytt kjøkken til en brøkdel av budsjettet. Og det beste er: Det aller meste kan du gjøre selv, i løpet av en helg.

Hvor lenge skal kjøkkenet vare? Best garanti fra Ikea

Fronter

Har frontene sett bedre dager, eller er du rett og slett bare lei? Mye er gjort ved å fikse opp kjøkkenfrontene:

Italienske Dodeci leverer folie til kjøkkendørene, om du er lei det helhvite eller trevhvite.  Foto: Dodeci
Italienske Dodeci leverer folie til kjøkkendørene, om du er lei det helhvite eller trevhvite. Foto: Dodeci Vis mer


Bytt dem: Det er ingen grunn til å bytte ut velfungerende skap og skuffer. Den enkleste, men også dyreste løsningen er å bytte kjøkkenfronter. Kontakt kjøkkenleverandøren din, og se om du finner noen nye som passer bedre til det uttrykket du ønsker.

Har du et standardkjøkken kan det også godt hende du kan bytte leverandør. Da må du passe på to ting: Sjekk at målene stemmer - ikke bare størrelsen på skapdøren, men at skapdørene ikke stikker utenfor kjøkkenbenken. I tillegg må du sjekke feste; de fleste har standardfester som lar seg bytte, men er du usikker, prøv på et skap der festet er skjult.

Les mer: Slik får du designerfronter på Ikea-kjøkkenet.

Dekk dem til: Du trenger ikke en gang skru, du kan også endre uttrykket på de frontene du allerede har. Tre eller laminatdører kan males. Er dørene folierte eller i høyglans kan det være vanskelig, men det finnes smart folie eller kontaktpapir som kan limes utenpå.

Les også: Nytt kjøkken på en ettermiddag

Håndtak

Det er ikke sikkert du trenger å gå så drastisk til verks som å bytte frontene. Hva med å bytte knotter? De siste årene har det kommet mye spennende på markedet, og du trenger ikke bare lete hos kjøkkenforhandlere. Danske Ann Black lager fine knotter i porselen, norske R. Bergersen har et fantastisk stort utvalg av knotter og håndtak i stål, messing, plast og skinn (!) eller hva med å lete i en interiørbutikk og bruke beslag som egentlig er beregnet for kommoder? Du kan også se på armatur, kanskje det frister med et nytt som står bedre i stil til de nye knottene?

Tips: For et helt individuelt utseende som naboen garantert ikke har maken til, sjekk antikvariater eller auksjonssiter som lauritz eller ebay.

Benkeplaten

En tynn benkeplate er en smart måte å oppdatere kjøkkenet på.  Foto: Poggehpohl
En tynn benkeplate er en smart måte å oppdatere kjøkkenet på. Foto: Poggehpohl Vis mer


Benkeplaten er noe av det som først ser slitent ut på kjøkkenet. Det er her de verste flekkene havner, og har du benkeplate i tre, har den en tendens til å sprekke opp rundt vasken.

Bytt den: Dette er den dyreste løsningen, og mange vil nok trenge litt hjelp her, ikke minst fordi du må koble fra - og til - vannkran, noe en rørlegger bør gjøre. Det kan likevel være verdt investeringen. Nå har du også muligheten til å legge litt ekstra i platen, dersom budsjettet ikke tillot førstevalget da du pusset opp. Det er også en enkel måte å oppdatere kjøkkenet på. Vi trenger ikke gå lenger enn fem-seks år tilbake; da var det tykke benkeplater i tre eller corian som gjalt - mens nå kommer tynne benkeplater for fullt.

Fiks den: Har du en trebenk, kommer du langt med å pusse den ned og enten olje, lakke- eller beise den om. Merk at mange typer beis ikke takler vannflekker så godt, så her må du velge mellom å passe godt på at det ikke ligger vann på benken i hverdagen, eller finne en type som er ekstra bestandig.

Les også: Her er de verste benkeplatedreperne.

Belysning

Hvorfor ikke se kjøkkenet i et nytt lys? Godt arbeidslys på kjøkkenet er undervurdert, så om du likevel skal fikse litt: Se deg rundt. Har du godt nok lys de stedene du trenger det? Tenk over det når du bruker kjøkkenet de neste dagene; på komfyren, over vasken, over benken - og ikke minst over spiseplassen. Det kan også hende lyset er litt for sterkt, da kan du vurdere en dimmer. Dette gjelder spesielt over kjøkkenbordet, der det er greit å kunne veksle mellom godt leselys om bordet også brukes som leksepult eller arbeidsbord, og stemningslys til middagen.

Kanskje holder det å bytte pære? Se vår test av Philips Living Whites.

Blindsonen

Maler du veggen over benken er det smart å velge en maling som tåler en sprut og en vask. Her er det valgt Lady Easy Clean.  Foto: Jotun/Ifi.no
Maler du veggen over benken er det smart å velge en maling som tåler en sprut og en vask. Her er det valgt Lady Easy Clean. Foto: Jotun/Ifi.no Vis mer


Ikke glem veggen mellom benkeplate og overskap. Her er det bare å boltre seg: Du kan male, tapetsere, legge glassplate, speil - eller fliser.

Fordi det gjerne blir en del søl er det viktig at du velger et materiale som tåler noe vann og sprut. Bak ovnen bør du også passe på at materialet du velger tåler varme.

Les mer og se bilder: Fra blindsone til blikkfang

Gulvet

Kjøkkengulvet har en tendens til å få hard medfart. Det er her man søler mest, og går det en kule varmt iblant hender det at ting går i gulvet.

Bytt det: Har du belegg kan du bytte det ut - eller legge parkett.

Dekk det til: Tregulv eller parkett kan males. Velg en sterk gulvmaling som tåler søl.

Dekk litt av det: Det aller enkleste er å legge til et teppe, for eksempel under kjøkkenbordet, eller en matte. Her anbefales det å velge tette løsninger som er enkle å riste og vaske. Du kan også velge en løsning foran kjøkkenbenken, gjerne der du står mest. Det finnes mange fine plastryer i fine farger og mønster på markedet.

Les også: Derfor bør du ikke ha fliser på kjøkkengulvet