Nytt kjøkken på en ettermiddag

Tre smarte grep som du kan fikse selv.

En utsikt som dette lar seg vanskelig fikse på en ettermiddag, men bytter du ut de hvite kjøkkendørene med mørkt heltre, vil kjøkkenet få et varmere uttrykk - samtidig som det beholder de stramme linjene. Foto: Kvik
En utsikt som dette lar seg vanskelig fikse på en ettermiddag, men bytter du ut de hvite kjøkkendørene med mørkt heltre, vil kjøkkenet få et varmere uttrykk - samtidig som det beholder de stramme linjene. Foto: Kvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sulten på forandring? Her har vi samlet noen ideer til hvordan du kan fikse kjøkkenet ditt, på en ettermiddag, uten alt for mye søl og klin.

Se oppussingsprosjektene som lønner seg.

Bytt skapdører

Noe av det som synes best på kjøkkenet, er skapdørene. Du kan endre inntrykk helt, ved å bytte dem ut. Synes du tilbudet fra din kjøkkenleverandør er for dårlig, er det verdt å merke seg at det er fullt mulig å mikse og matche fra ulike leverandører. Men gjør grundig fotarbeide først, råder ekspertene.

Det viktigste er å sjekke målene. Underskap er tradisjonelt enklere å fornye, fordi her er det ofte standardmål, mens overskap kan variere mer i størrelser. Når det gjelder skuffer, er det mulig du også må bytte ut innmaten, da disse varierer mer.

Det er heller ikke nødvendig å bytte ut både underskap og overskap. Det kan kanskje være nok å gi underskapene en ny farge?

Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkenet. Hvorfor ikke bare bytte fronter?  Foto: Produsenten
Du trenger ikke bytte ut hele kjøkkenet. Hvorfor ikke bare bytte fronter? Foto: Produsenten Vis mer


Les mer: Få designfronter på Ikea-kjøkkenet

Pynt på fasaden

Blir det for dyrt, eller drastisk, å bytte alle frontene? Hva med å pynte på dem du allerede har? Hos det italienske firmaet Docedi.it fant vi en genial løsning: Selvklebende folie som du kan stryke rett på skapene. Filmen kommer i de fleste størrelser, og dette kan du gjøre selv.

Du kan velge mellom en rekke ulike farger og mønstre, fra 101 til 199 euro, altså fra rundt 800-1.600 kroner per skapdør. Jo større kjøkken, og jo flere dører, jo dyrere blir det - men du trenger ikke nødvendigvis ta alle dørene.

Slätthult fra Ikea kommer i flere farger, og koster 129 kroner per stk. Foto: Ikea
Slätthult fra Ikea kommer i flere farger, og koster 129 kroner per stk. Foto: Ikea Vis mer


Bildespesial: Bli inspirert av Dodecis fargerike folier

Budsjettalternativ: I stedet for å dekke hele skapdører, kan du dekorere noen skapdører med klistremerker. Vi har tidligere skrevet om Vynil, som blant annet fås kjøpt gjennom R.o.o.m fra et par hundrelapper. Ikea har også kommet med selvklebende veggpynt, som også kan brukes på kjøkkenskap, både et tre, ulike rammer, og noen helt nydelige valmuer til 129 kroner per stk.

Skroll ned for å lese mer


Tips: Synes du det virker som en litt for stor jobb - eller investering å bytte ut alle skapdørene, og ønsker ikke å klistre på nye farger eller mønstre? Prøv å bytte ut knotter eller håndtak for et nytt uttrykk.

Med speil øker du romfølelsen. Her er det også forsterket ved å montere på speil på kjøkkendørene. Foto: Frode Larsen / ifi.no
Med speil øker du romfølelsen. Her er det også forsterket ved å montere på speil på kjøkkendørene. Foto: Frode Larsen / ifi.no Vis mer


Det lille under

Et annet alternativ er å fikse opp veggen mellom overskap og underskap. Tapetser med en tapetrest, eller mal i en frisk farge.

Det enkleste er å male, med våtromsmaling, eller maling som tåler litt søl og er lett å rengjøre, for eksempel Lady Easy Clean. Dersom du velger en annen type maling eller å tapetsere, må flaten beskyttes, ved å montere en pate over i glass eller plexiglass. Ferdige moduler 60x60 cm glassplater fås kjøpt rimelig på Ikea, større lengder må spesialbestilles av glassmester eller gjennom en kjøkkenleverandør.

NB. Dersom du vil ha glassplate bak komfyren, pass på at du får herdet glass som tåler varme, sånn at ikke platen sprekker. Sjekk med din leverandør.

Smart vri: Har du et lite kjøkken som føles trangt, kan du øke romfølelsen ved å montere et speil i stedet for en glassplate. Men husk at med speil synes alle flekker - dobbelt så godt.