Nytt kjøkken, bad eller varmeanlegg?

Ikke glem å be rørleggeren om DDV-instruks.

Du trenger ikke vente til rørleggerarbeidet er ferdig utført: Be om DDV-instruks når dere gjør en avtale.  Foto: Colourbox.com
Du trenger ikke vente til rørleggerarbeidet er ferdig utført: Be om DDV-instruks når dere gjør en avtale. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når du kjøper bil er dokumentasjon på bilen, en bruksanvisning og et servicehefte en selvfølgelighet. Får du nye VVS-installasjoner, som fort kan koste minst like mye som en bil, er det ikke mange som får dokumentasjon utover eventuelle instruksjonshefter som følger enkeltprodukter.

Dette vil bransjen gjøre noe med.

- Be om DDV-instruks, sier Oddgeir Tobiassen, fagsjef i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening VVS (NRL) til DinSide.

Les også: Er håndverkeren godkjent?

Hva er en DDV-instruks?

DDV står for dokumentasjon, drift og vedlikehold, og bransjen tror at det i fremtiden vil være like vanlig å etterspørre en DDV-instruks når man kjøper en bolig, som det er å spørre om en bruktbil har fulgt serviceintervallene. NRL står ikke alene i bresjen for dokumentasjonen, med seg på laget har de produsentenes forening VA- og VVS Produsentene VVP.

Risikoen for skade og slitasje vil være langt mindre med riktig forebygging og vedlikehold, og det vil også øke anleggets levetid. Dette kan du spare mye på! Ikke bare på at det vil gå lenger mellom hver gang du er nødt til å oppgradere, men vannskader står for store deler av innboforsikringssakene. Visste du at det oppstår en vannskade i norske hjem, omtrent hvert tiende minutt?

Slik sjekker du håndverkeren

Dette skal en DDV-instruks inneholde:

Dokumentasjon: Denne delen av dokumentet inneholder oversikt over hvilket utstyr, rør og komponenter som er levert og hvor disse er montert. Her bør også produktkvaliteten dokumenteres slik at det fremgår at produktene er tilpasset norske eller nordiske forhold.

Drift: Driftsdelen av dokumentet er på mange måter en bruksanvisning. Her skal det oppsummeres hvordan anlegget igangsettes og brukes, og det kan gjerne inneholde informasjon om hva du skal gjøre dersom en skade eller lekkasje plutselig oppstår.

Vedlikehold: Under denne overskriften vil du finne informasjon om hvordan og hvor ofte anlegget må vedlikeholdes. Det kan for eksempel være informasjon om hvordan sluk og vannlåser bør rengjøres, og anbefalinger i forhold til når komponenter bør skiftes ut og etterses.

Fordel ved salg

- Fordelene ved et DDV-dokument er flere. Først og fremst får du en dokumentasjon på at du har fått levert det du har bestilt. Du får vite hvordan anlegget bør vedlikeholdes. Ved reparasjon eller skade, blir også jobben enklere fordi man har oversikt over produkter og deler som er benyttet, sier Tobiassen.

Han tror en DDV-instruks etter hvert vil bli etterspurt av både myndigheter og forsikringsselskap. Følgelig vil det også være en fordel når du skal selge boligen din i fremtiden.

DinSide: Hvorfor tror du myndighetene vil etterspørre dette?

- Per i dag heter det i teknisk forskrift, paragraf 8.6, at det skal forefinnes en slik instruks. Men det er en svært uheldig reservasjon, sier Tobiassen.

Det heter at dersom en slik instruks er "åpenbart overflødig kan dette kravet forefalles." - Det synes vi er svært uheldig, sier Tobiassen.

- Det er også nærliggende å spørre om ikke dette er nok en måte å øke rørleggeres inntekter på, i en nedgangsperiode. Er dette et påfunn for å få mest mulig penger ut av kundene?

- Nei, det er ikke å få så mye penger som mulig som er hovedfokus. Vi ønsker å levere et bedre totalprodukt. Det er en bevisstgjøring som må til.

Hvor mye det vil koste, kan han imidlertid ikke svare på, men han mener det er nærliggende å anta at det vil kunne gå på timepris.

- Prisen vil avhenge av størrelse på prosjektet. Jo større prosjekt vil trenge mer tid enn små. Fra NRLs side er det viktig å tilrettelegge produkter som gjør at bedriftene kan gjøre dette så enkelt som mulig.

- Er bransjen tjent med økt levetid? Tar man utviklingen på for eksempel hvitevarer, ser man at det som produseres i dag har kortere levetid enn de hadde for 20-30 år siden.

- Dette er ikke hensiktsmessig. Installasjonene skal i hvert fall vare like lenge som det er tilsiktet, så lenge materialene varer.

Bør du be om anbud eller tilbud?

Ingen effekt på forsikringen

Ifølge Hanne Gudding, informasjonssjef i Storebrand skadeforsikring, gis det per i dag ingen premiereduksjon med en DDV-instruks. - Hva innboforsikringen dekker påvirkes heller ikke av dette, sier hun til DinSide.

Nyttig på nett: Skikkeligrorlegger.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!