Nytt hus billigere enn brukt?

På jakt etter drømmehuset? Lønner det seg å bygge nytt, eller å kjøpe brukt?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Gammelt og nytt

Drømmer du om en enebolig, men lurer du på om du skal bygge selv eller kjøpe brukt?

Før du bestemmer deg, kan det være lønnsomt å sjekke prisstatistikkene som viser om det er billigst å kjøpe brukt fremfor å bygge nytt - eller omvendt - i det fylket du har tenkt å bosette deg.

Se prisene på nye og brukte eneboliger her.

For ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser nemlig hvor mye du må betale for en helt flunkende ny enebolig i forhold til hva det koster å kjøpe en tilsvarende brukt bolig.

<strong>Kan du tjene på å bygge selv? <I>Illustrasjon:</strong> Per Ervland.</I>
Kan du tjene på å bygge selv? Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Beliggenhet avgjør

Ikke overraskende er det vanligvis dyrere å bygge selv, enn å kjøpe en enebolig som allerede er bygget. For i 17 av 19 fylker er prisen på en ny bolig høyere enn prisen på en brukt bolig.

I verste fall betaler du 165-166 prosent i prosent av bruktprisen for en ny bolig. Nord-Trøndelag og Sogn- og Fjordane topper listen med disse prosentsatsene når det gjelder ulønnsomme nybygg.

Ny eller brukt enebolig?

Vil du helst bygge nytt selv, eller kjøpe brukt? (Avsluttet)
Bygge nytt(83%) 1356
Begger deler like fint(9%) 139
Kjøpe brukt(8%) 136
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I den andre enden av skalaen finner vi Oslo og Hordaland. I Oslo kostet en ny enebolig (i 2005) 91,8 prosent av bruktprisen, og i Hordaland var tilsvarende prosentsats 97,5. Med andre ord: Bygger du selv din bolig, tjener du kanskje penger - i alle fall hvis vi skal tro blindt på statistikken.

Sentrale strøk

Gjennomgående er altså prisforskjellen mellom nye og brukte boliger minst i sentrale strøk. Og i to områder er det - som nevnt ovenfor - til å med billigere å bygge eller kjøpe nytt, enn "gammelt". Hvorfor det?

- Det har nok sammenheng med tilgangen av tomter i disse to områdene, altså Oslo og Hordaland. For eksempel er det svært vanskelig å oppdrive tomter i de mest attraktive strøkene i Oslo. Der det bygges nytt i byen, er altså hovedsakelig i utkantsområdene. Og disse strøkene er som kjent billigere enn de mest sentrale og populære områdene. Jeg antar at det er den samme forklaringen som gjelder for Hordaland, og dermed Bergen, forteller seksjonssjef i SSB, Roger Jensen.

Likevel dyrest


Selv om det i Oslo er billigere å bygge nytt, enn å kjøpe brukt (i alle fall ifølge statistikken), er prisene likevel mye høyere enn de fleste andre stedene.

For med en kvadratmeterpris på 23.402 kroner er Oslo det dyreste fylket å bygge en ny enebolig i. Også fylkene Akershus og Vestfold, samt kommunene Bergen og Trondheim, hadde kvadratmeterpriser på over 18.000 kroner for nye eneboliger i 2005. Oslo og Bergen er imidlertid også dyrest når det gjelder brukte eneboliger, mens Akershus og de to øvrige storbyene, Stavanger og Trondheim, følger deretter.


Billigst å bygge nytt er det i Oppland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Nordland. I alle disse fylkene er kvadratmeterprisene på nye eneboliger lavere enn 14.000 kroner. De billigste brukte eneboligene har Sogn og Fjordane og Nord-Trøndelag - med kvadratmeterpriser på henholdsvis 8.221 og 8.323 kroner.

Kilde: Statistisk Sentralbyrå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer