Det ender ikke alltid godt når fuglene kræsjer i vinduet... Foto: Colourbox.com
Det ender ikke alltid godt når fuglene kræsjer i vinduet... Foto: Colourbox.com Vis mer

Nye vinduer forhindrer fuglekræsj

Ny teknologi gjør at fuglene ser vinduet som en hindring.

Publisert
Sist oppdatert

At fugler av og til flyr rett inn i vinduer er noe som skjer fra tid til annen. Grunnen er ganske enkel at de ikke ser vinduet som en hindring, og tror at de kan fly rett gjennom.

Vindusprodusenten Glaswerke Arnold har utviklet et vindu der fugler ser hindringer i glasset, samtidig som vinduet fortsatt er gjennomsiktig for vårt blåtte øye.

Målet med glasset er altså å forhindre unødvendige frontkollisjoner, og ditto vindusvask.

Les også: Vinduene som vasker seg selv

Vellykket testing

Vinduet er utviklet av ingeniører og ornitologer, og Glaswerke Arnold brukte faktisk ekte fugler i testingen. Videre skriver de at undersøkelsen viser en reduksjon på nærmere 75% i antall kollisjoner, noe som må sies å være oppsiktsvekkende.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


En annen gevinst ved å bytte vinduer skal være å slippe unna irriterende edderkoppspinn. Refleksjonen som edderkopper og fulger ser i glasset skal være nok til å holde dem unna.

Se også: På tide å skifte vinduer?

Prisvinnende design

Ornilux-vinduet kommer ikke bare til å redde fugleliv, det har også vunnet flere prestisjetunge design-, industri- og miljøpriser for sin diskré design og revolusjonerende teknologi, blant annet Red dot design award, "best of the best 2010". Den internasjonale red dot design prisen er den største og mest anerkjente designkonkurransen i verden med over 12.000 bidrag fra over 60 land.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer