Få kjøp er så store som når du skal kjøpe bolig, så det er viktig å sette seg ordentlig inn i hvordan markedet fungerer. Foto: Colourbox.com
Få kjøp er så store som når du skal kjøpe bolig, så det er viktig å sette seg ordentlig inn i hvordan markedet fungerer. Foto: Colourbox.com Vis mer

Nye spilleregler i boligmarkedet

Kjøpe eller selge bolig? Se hva du bør vite.

Publisert
Sist oppdatert

Finansdepartementet har gjort endringer i eiendomsmeglingsforskriften om blant annet budgivning, etterutdanning, utenlandsmegling og utleiemegling. Det skriver de i en pressemelding.

Endringen som nok vil få størst betydning for deg som skal kjøpe bolig er endringen i 24-timersregelen. For deg som ikke har kjøpt eller solgt bolig etter at denne ble innført i den nye eiendomsmeglingsloven, går det i hovedtrekk ut på at megler ikke hadde lov til å videreformidle bud med kortere frist enn 24 timer etter siste annonserte visning av avsluttet.

Etter dagens endringer heter det i stedet at megler ikke kan formidle bud med kortere akseptfrist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Dette er blant annet for å sørge for at budgivere kan få ordnet finansiering, og for å unngå budrunder på kveldstid. Eiendomsmeglerne bifaller denne endringen.

Hanne K. Railo er fornøyd med at Finansdepartementet har endret 24-timersregelen.  Foto: Caroline Roka
Hanne K. Railo er fornøyd med at Finansdepartementet har endret 24-timersregelen. Foto: Caroline Roka Vis mer


- Dette er det vi er mest fornøyde med, sier Hanne K. Railo, daglig leder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) til DinSide. Eff var positive til dette også i sin høringsuttalelse.

- I forhold til 24-timersregelen gikk vi for å endre denne. Det er mer praktisk for alle parter i forhold til at man unngår budrunder etter arbeidstid.

Les også: Tør du ta budrunden på nett?

Smutthull ikke tettet

Den nye regelen kan imidlertid også omgås, slik enkelte kjøpere allerede har omgått 24-timersregelen, selv om dette også adresseres i den nye forskriften.

Ifølge de nye reglene har megler plikt til å oppfordre selger til ikke å ta imot bud direkte fra budgivere, men henvise til megler. Formålet med denne bestemmelsen er å redusere mulighetene for at kjøpere "kupper" budrunder.

DinSide: Hvorfor har dere ikke tettet dette smutthullet?

- Eiendomsmeglingsoven og forskriften regulerer eiendomsmeglers virksomhet og avtaleforholdet mellom megler og oppdragsgiver. En regel som eventuelt nekter en selger å ta imot bud fra enkeltpersoner vil være en begrensning i avtalefriheten for selger som det ikke er grunnlag for å regulere i verken eiendomsmeglingsloven eller i forskriften, skriver Anders Lande, seniorrådgiver i Finansdepartementets informasjonsavdeling, i en e-post til DinSide.

Slik omgår de reglene

Enten det er 24-timersregelen eller klokken 12-regelen som gjelder, finnes det smutthull.

Les mer: Møtt av solgt-skilt på visning


- Gjennom eiendomsmeglingsloven og forskriften søkes det å unngå at selger settes under press fra budgivere ved at eiendomsmegler er forhindret fra å formidle bud med for kort akseptfrist, og ved at megler også skal frarå selger fra å akseptere slike bud.

Dette støtter meglerne.

- Det er alltid selger som tar den siste avgjørelsen på hvem han vil selge til og hvilken pris, sier Railo. - Det viktigste ved å bruke megler er at megler får sjekket finansieringen, evt forbehold som står i budet. Det har vært påpekt i forbindelse med 24-timersregelen, og vi oppfatter er at Finansdepartementet nå oppfordrer sterkt til at man bruker megler.

Hun legger til at problemet med at enkeltpersoner går bakveier og kupper budrunder nå er langt mindre enn da boligmarkedet var på det varmeste, våren 2007.

Forvirret av boligannonse eller prospekt? Få hjelp med DinSides Bolig-ABC

Faglig oppdatering

Endringene berører også flere forhold, blant annet krav om obligatorisk etterutdanning for ansvarlige meglere. Disse må til enhver tid kunne dokumentere å ha gjennomført minst 15 timer med etterutdanning i løpet av de to siste årene.

- Dette støttet vi også. Vi omfattes av så mange lover og forskrifter, og det skjer så stor utvikling her, at man er helt avhengig av å holde seg oppdatert, sier Railo.

Endringene trer i kraft 1. juli i år, med unntak av reglene om obligatorisk etterutdanning som trer i kraft over nyttår.

Hele forskriften finner du på Finansdepartementets nettsider.

Selge bolig? Da bør du styre unna disse 10 tabbene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer