Nye regler ved salg av bolig

Ved årsskiftet kommer det nye regler ved salg av bolig. Målet er å gjøre det enklere for deg på boligjakt.

<b>Nye regler ved boligsalg:</b> Du skal kunne laste ned prospektet rett fra nett, og de nye reglene gjelder også fritidsbolig. Foto: Finn.no/Kristin Sørdal
Nye regler ved boligsalg: Du skal kunne laste ned prospektet rett fra nett, og de nye reglene gjelder også fritidsbolig. Foto: Finn.no/Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 1. januar 2014 kommer det nye regler for salg av bolig. Det handler om en ny bransjenorm for markedsføring av bolig for salg.

Vi har også i dag en slik norm - men 1. januar kommer altså en ny og endret norm, som skal gjøre boligjakten tryggere og enklere for forukeren.

De viktigste punktene er:

  • Du skal kunne laste prospektet direkte ned fra nettet uten unødvendige omveier
  • Du skal få nøkkelinformasjonen om boligen tidlig i prospektet, og ikke minst:
  • Også fritidsboliger skal nå omfattes av Bransjenormen for markedsføring av bolig. Tidligere falt nemlig markedsføring av fritidsboliger utenfor.

Krav til informasjon på nett

Den «gamle» Bransjenormen for markedsføring av bolig, er fra 2008, og det er Forbrukerombudet sammen med Forbrukerrådet, Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendomsmeglerforetakenes forening, Norske Boligbyggelags Landsforbund og Advokatforeningens eiendomsmeglergruppe som har utarbeidet den nye bransjenorm.

Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør i Forbrukerombudet, forteller til DinSide at en av de viktigste endringene er at du skal kunne laste ned prospektet direkte fra nett. Det er mange som gir denne muligheten også i dag, og nettopp derfor er dette et punkt de ikke anser for å være veldig vanskelig å gjennomføre.

Men hos mange av meglerne som tilbyr prospekt elektronisk i dag, må du imidlertid enten kontakte megleren og be om det - eller du må fylle ut et skjema med personopplysninger for å få lastet det ned.

Med de nye bestemmelsene i bransjenormen, skal dette ikke lenger være nødvendig.

– Det skal ikke være nødvendig å stoppe opp og oppgi personopplysninger for å få lastet det ned, sier Skjelbostad til DinSide.

– Å kjøpe en bolig er en stor økonomisk avgjørelse. Derfor er det viktig at forbrukerne får mulighet til å sette seg godt inn egenskapene til den aktuelle boligen før de går på visning, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Les: Omlegging på Finn.no sørger for at ingen kan lure unna informasjon

Nøkkelinformasjon

Det andre viktige punktet går på plassering av nøkkelinformasjon i prospektet. Denne skal blant annet inneholde totalpris, felleskostnader, bruttoareal, antall soverom og energimerke.

Det stilles nå krav til at «vesentlig nøkkelinformasjon skal plasseres tidlig i prospektet». Det er imidlertid ikke nærmere regulert, enn at det skal være «tidlig »i salgsoppgaven.

– Dette er et forenklende tiltak som skal gjøre det lettere for forbrukeren å sammenlikne nøkkelinformasjon. La oss si at du har vært på sju visninger i helgen, da skal det nå bli enklere å sammenlikne nøkkelinformasjonen fra disse sju prospektene, sier Skjelbostad.

– Forbrukerrådet mener dette vil gjøre det lettere å sammenligne ulike boliger med hverandre. Samlet sett håper vi at endringene i bransjenormen vil føre til en mer forbrukervennlig boligmarkedsføring, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland.
Den oppdaterte bransjenormen trer i kraft 1. januar 2014, mens nøkkelinformasjonen skal være på plass senest 1. april.

En viktig nyhet er også at fritidsboliger nå omfattes av bransjenormen. Markedsføring av disse boligene har tidligere kun vært regulert i markedsføringsloven, men nå er reglene for disse boligene tydeliggjort ved at disse også er tatt inn i den nye bransjenormen.

Skjelbostad sier til DinSide at dette også etterhvert er en stor og dyr investering for mange, slik at dette er en viktig nyhet.

Om markedsføring av bolig


I tillegg til kravene som i den nye bransjenormen, må boligselgere også rette seg etter markedsføringsloven. Det betyr at markedsføringen skal være korrekt og etterrettelig, og at markedsføringen ikke skal være villedende overfor forbrukerne.

Det er dessverre tilfeller hvor boligselgere og meglere faller for fristelsen og for eksempel «strekker» de geografiske grensene og plasserer et hus på et mer velrennomert sted, jukser med felleskostnadene eller frister med usannsynlig lave priser - lokkepriser. Dette strider imot Bransjenormen, og er selvsagt ikke lov.

Dersom du opplever feilaktig markedsføring av bolig, kan du enkelt sende tips eller klage til Forbrukerombudet - dette kan du enkelt gjøre elektronisk.

Les: Huset «flyttet» til nabokommunen

Du kan lese den «gamle» normen her (som altså er gyldig nå), og den nye normen her (som trer i kraft 1. januar 2014).