Nye regler krymper boligen din

Nye regler for markedsføring av boligers areal krymper norske boliger i høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruttoareal (BTA) og boligareal (BOA) skal ut av boligprospekter fra 1. januar 2008, skriver Forbrukerombudet på sine nettsider.

- Dette endres fordi NSen endres (Norsk Standard 3940, red.anm.). Dette er for å sørge for at alle måler de samme arealene, og unngå tvister, sier Hanne K. Railo, daglig leder i EFF, Eiendomsmegler-foretakenes forening, til DinSide.no.

Den nye standarden skal gjøre det enklere å forstå hvor stor boligen faktisk er.

Bli en bedre boligkjøper

Bruksareal

Dersom boligarealet blir mindre, og boligen holder seg i verdi, vil kvadratmeterprisene stige. Illustrasjon: Per Ervland
Dersom boligarealet blir mindre, og boligen holder seg i verdi, vil kvadratmeterprisene stige. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Enklere når det er innarbeidet, muligens - men ikke nødvendigvis ved første øyekast. Se bare her:

 • Bruttoareal (BTA) skal erstattes med bruksareal (BRA). Forskjellen blir at arealet av boligens yttervegger ikke regnes med i bruksarealet.
 • Boligareal skal erstattes med areal av primærrommene (P-ROM). Primærrom er rom til boligformål, det vil si at boder, loft og kjeller ikke teller med. Primærrom er for eksempel oppholdsrom, soverom, kjøkken, bad og entre, samt ganger og trapper mellom denne type rom. I salgsoppgaver/ prospekt og internettannonser skal samlet areal for disse rommene oppgis - i tillegg skal det lages en liste over hvilke rom som er inkludert i P-ROM.

  Forbrukerombudet har laget de nye reglene i samarbeid med representanter for eiendomsmegler-bransjen.

  Spørsmålene du bør stille før du kjøper bolig

  I praksis

  Loven trer i kraft 1. januar 2008. Det vil være en overgangsperiode på seks måneder, slik at dersom du har bestilt taksten før 1. januar, vil du kunne bruke brutto- og boligareal når du skal selge boliger til 1. juli 2008. Etter dette må du oppdatere informasjonen.

  En rekke boliger vil, formelt sett, fremstå som mindre med de nye markedsføringsreglene. At boligen blir mindre, betyr ikke nødvendigvis at den blir mindre verdt - men før markedet har vendt seg til de nye begrepene (og mindre størrelsene), skal en ikke se bort ifra at det eventuelt kan bli det i en overgangsperiode.

  Sjekk hvor mye boligen din er verdt

  Prisen?

  Ifølge Railo bør ikke dette ha nevneverdig innvirkning på boligprisene.

  - De fleste som kjøper skal jo også selge, og da vil det være de samme målereglene som gjelder, sier Railo, og legger til:

  - De fleste er jo mer interessert i selve planløsningen enn å måle antall kvadratmeter.

  Markedet vil regulere seg selv, ettersom det vil være likt for alle boliger. Likevel: Om boligens areal blir mindre og prisene holder seg, blir kvadratmeterprisen høyere. Det kan altså virke som boligprisene stiger, men boligen vil altså kun bli mer verdt per kvadratmeter fordi den blir mindre.

  Den største bøygen vil nok bli for de ulike boligprisstatistikkene, som opererer med kvadratmeterpriser. - Dette vil bli tatt hensyn til når vi publiserer boligprisstatistikkene, sier Railo.

  Forvirret? Nærmere detaljer og eksempler på hva dette vil ha å si i praksis lanseres neste uke, i Veileder til NS 3940, utgitt av Standard Norge.

  Les mer på Forbrukerombudets nettsider:

 • Nye arealregler
 • Bransjenorm, markedsføring av boliger
 • Aktuelt: