Fra nyttår skal det komme klart frem hvor mye de ulike delene av felleskostnadene er på. (Illustrasjon) Foto: Finn.no/DinSide
Fra nyttår skal det komme klart frem hvor mye de ulike delene av felleskostnadene er på. (Illustrasjon) Foto: Finn.no/DinSideVis mer

Nye krav til felleskostnader i borettslag

Kommunal- og regionaldepartementet lovfester borettslags opplysningsplikt.

Fallgruvene er mange når du skal kjøpe ny bolig. Merkostnader, skjulte utgifter og ekstrakostnader man ikke tenker på tikker inn fortere enn du klarer å skrive under på kjøpekontrakten.

Spesielt for dem som kjøper borettslagsleiligheter er det mange steder man kan trå feil. En ting er at de totale fellesutgiftene gjerne er langt høyere enn det som blir opplyst i boligannonsen. Langt verre er det imidlertid å oppdage at fellesutgiftene ikke inkluderer det man burde forvente, slik at det i tillegg til å betjene fellesgjeld og betale for trappevask, tilkommer utgifter for oppvarming, forsikring eller vaktmestertjenester.

Det er disse økonomiske overraskelsene kommunal- og regionaldepartementet nå vil få en slutt på.

Kjøpe ny bolig? - Vil anbefale alle å ha boligkjøperforsikring.

Ingen skal bli lurt


Departementet ønsker å gjøre borettslagsformen enda tryggere. Borettslag, med lavinnskuddsboliger i spissen, har fått mye kritikk, dette til tross for at det i utgangspunktet er en trygg bolig å kjøpe. Men kompliserte regnestykker og triksing med tall gjør dessverre at det er vanskelig å få oversikt over totalkostnadene når man kjøper bolig.

- Ingen skal bli lokket til å tro at felleskostnadene i borettslag er lavere enn det de virkelig er. Derfor har vi laget en forskrift med nye minstekrav til hva som skal ligge i driftsbudsjettet når ett borettslag blir stiftet, seier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye forskriften har vært på høring, og det er bred enighet om at den vil gjøre borettslagsformen enda tryggere.

- Vanlige kostnader som blant annet forsikringer, godtgjørelser til forretningsfører og kostnader til felles kabel-tv må være med i driftsbudsjettet når borettslaget blir etablert. Det vil gi potensielle kjøpere av nye borettslagsboliger et mest mulig realistisk bilde av felleskostnadene. En slik standardisering vil også gi trygghet og mer forhåndskjente vilkår for borettslaget sin økonomi, sier statsråden.

Den nye forskriften vil gjelde fra 1. januar 2012.