Nye kart viser fare for radon

Viser hvilke områder som er mest utsatt.

<strong>ALUNSKIFER:</strong> Nye kart viser hvilke områder som har mye alunskifer, og derfor er ekstra utsatt for radon. Foto: NGU
ALUNSKIFER: Nye kart viser hvilke områder som har mye alunskifer, og derfor er ekstra utsatt for radon. Foto: NGU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Radon er en usynlig og luktfri edelgass som finnes i varierende mengde i alt steinmateriale, men i spesielt store mengder i granitt og alunskifer. I Norge finnes alunskifer hovedsakelig i Akershus, Oslo, Oppland, Buskerud og Hedmark, og Statens strålevern har sammen med NGU nå publisert egne alunskiferkart for disse fylkene.

- Det er svært viktig at kunnskap om alunskifer tas hensyn til i arealplanlegging. For boliger som er oppført i alunskiferområder er det også særdeles viktig at eierne gjennomfører måling og utfører tiltak dersom det er nødvendig, sier prosjektleder Ingvild E. Finne ved Statens strålevern og prosjektleder Guri V. Ganerød ved NGU i en nyhetssak på NGUs nettsider.

Her finner du kartene (PDF-format)

Fra NGU: Slik leser du kartene.

Radon

En norsk studie viser i følge NGU at ti prosent av boligene bygget på alunskifer har radonkonsentrasjon over 1.000 becquerel per kubikkmeter inneluft (Bq/m3). Den anbefalte grensen for tiltak er om man måler konsentrasjoner på 100 Bq/m3 innendørs.

Radon er svært helseskadelig, og er beregnet å være medvirkende årsak til om lag 14 prosent av alle nye lungekrefttilfeller i Norge. Dette i følge beregninger fra Statens Strålevern. Dette betyr at kun aktiv røyking utgjør større risiko for lungekreft.

Også nye hus beskytter for dårlig

Må måle for å vite

Kartene kan brukes i planlegging av nye boligområder, men også til å se hvor man bør ha ekstra fokus på å foreta målinger av innemiljøet. Men kartene kan ikke brukes til å forutsi hvor høy radonkonsentrasjonen er i enkeltbygg. Skal du vite hvordan situasjonen er hjemme hos deg, må du gjennomføre målinger av inneluften.

Statens strålevern anbefaler at alle boligeiere gjennomfører slike målinger, men at det er ekstra viktig om du vet du bor i et område med alunskifer.

Tre av fire vil ikke ha slike boliger: Men svært få vet om de er utsatt

Nye regler for nybygg

Nybygg der mennesker oppholder seg, skal fra 1. juli 2010 bygges med radonsperre, uansett hvor i landet de bygges. Det gjelder både boliger, barnehager, skoler og kontorer.

For eldre boliger finnes det flere tiltak som kan redusere radonkonsentrasjonen:

  1. Tettere rørgjennomføringer
  2. Tette hull, sprekker eller åpninger i betonggulv
  3. Ekstra sikring av støpeskjøter i overgangen mellom gulv og vegg
  4. Sørge for balansert ventilasjon
  5. Øke antall lufteventiler

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!