IKKE FARLIG: Så lenge dugget ligger på utsiden av vinduet, har du ignenting å uroe deg over. Det er vanlig med moderne vinduer, og tyder på god isolering.  Foto: Colourbox.com
IKKE FARLIG: Så lenge dugget ligger på utsiden av vinduet, har du ignenting å uroe deg over. Det er vanlig med moderne vinduer, og tyder på god isolering. Foto: Colourbox.comVis mer

Nye, godt isolerte vinduer dugger mer

Men kondens på utsiden av glasset et godt tegn for strømregningen.

I fjor fikk en kar fra Sandnes installert 15 nye vinduer i huset sitt. Like etter oppdaget han dugg på utsiden av de to stuevinduene.

To ganger i uka skal problemet ha vært så stort at han ikke kunne se gjennom det som kun er der for å sees gjennom. Han ble overrasket, for dette hadde han aldri blitt advart om.

Lei av dugg på baderomsspeilet? Slik unngår du å måtte tørke hver morgen!

Du må få beskjed

Mannen klaget til de som installerte vinduene, men beskjeden derfra var klar: Dette var helt normalt med moderne vinduer, som de han hadde fått, med tre-lags isoleringsglass. Selgeren ville derfor ikke hjelpe han.

Saken gikk til Forbrukerrådet, og videre til Forbrukertvistutvalget. De mener klageren har helt rett:

"Problemet [må] anses å være så belastende/sjenerende at det må forventes at selgeren opplyser om dette i forkant av kjøpet" skriver utvalget i sin avgjørelse.

Han får nå hevet kjøpet av de to stuevinduene, og dermed 15.346 kroner tilbake.

KJENT PROBLEM: Forskningsleder Birgit Risholt hos SINTEF Byggforsk forteller at det forskes mye på å gjøre moderne vinduer mindre duggete. Foto: SINTEF Byggforsk
KJENT PROBLEM: Forskningsleder Birgit Risholt hos SINTEF Byggforsk forteller at det forskes mye på å gjøre moderne vinduer mindre duggete. Foto: SINTEF Byggforsk Vis mer


Du kan digge dugget

At dugg er et problem i moderne vinduer, vet Birgit Risholt alt om. Hun er forskningsleder hos SINTEF Byggforsk i Trondheim, med fagfeltet byggmaterialer og konstruksjoner.

– Superisolerte vinduer vil få kondens på utsiden, bekrefter hun overfor DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnen er enkel: Moderne vinduer isolerer langt bedre enn eldre vinduer. Dette betyr at vinduene blir kaldere på utsiden, da varmen fra innsiden ikke trenger ut. Og kalde flater skaper kondens, som forskerne kaller det, eller dugg, som vi kaller det.

– Det blir det samme som en bil som står ute, eller kondensen du ser på trevegger, forklarer Risholt hos SINTEF.

I så måte er dugg på utsiden av vinduene dine et godt tegn. I alle fall for strømregningen og miljøet. Også snø som ikke smelter på utsiden av vinduene dine tyder på lite varmetap, og dermed mindre strømbruk og økonomisk gevinst.

Men husk: Dugg på innsiden av vinduet ditt er et dårlig tegn

Slik unngå du dugg på vinduet

Duggproblemet skal være størst på våren og høsten, og aller størst i høstnatten. Er det klarvær må du dessuten regne med mer dugg enn om det er overskyet.

BRA FOR DEG: Egentlig burde vi være glad i dugget. Det betyr nemlig at man bruker mindre penger på strøm, da varmen holdes inne i huset.  Foto: All Over Press
BRA FOR DEG: Egentlig burde vi være glad i dugget. Det betyr nemlig at man bruker mindre penger på strøm, da varmen holdes inne i huset. Foto: All Over Press Vis mer


– Det har med varmeutvekslingen mellom huset og himmelen å gjøre, som gjør vindusflaten kald, sier Risholt.

Det hjelper derfor å ha noe som sperrer mellom vinduene og himmelen. Dette kan for eksempel være takutstikk, vinduer som er trukket inn i huset eller markiser.

Dessuten skal vindusforskerne jobbe på høygir for å skape nye overflater som gir mindre dugg. Her skjer det mye, ifølge SINTEF-forskeren.

– Men den endelige løsningen har vi ikke ennå, mener hun.

Åpen bransje

Vinduskjøperen i vårt eksempel skal ikke ha fått beskjed om duggproblemet før han kjøpte vinduene. Derfor hadde han krav på å heve kjøpet.

Men vindusprodusentene er tilsynelatende åpne om vårt nye duggproblem.

"Dette fenomenet skyldes ikke at det er feil på glasset. Tvert imot, det er den naturlige konsekvens av god isolasjon av moderne glass, da de ikke tillater varmen fra bygningen å passere gjennom glasset og ut" forteller vindusprodusenten Velux på sine nettsider.

Hvor ofte plages du av dugg på utsiden av vinduene? (Avsluttet)
Av og til(39%) 786
Sjeldent(32%) 643
Altfor ofte!(30%) 602
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


"Utvendig kondens har medført at kunder, som mener de har gjort et fornuftig valg ved å investere i godt isolerte vinduer, har blitt både overrasket og misfornøyd når morgenkaffen skal inntas ved et ugjennomsiktig kjøkkenvindu. (...) Utvendig dugg på glass er ikke bedre eller verre hos de forskjellige produsentene av vinduer og dører. Myndighetene stiller krav til god isolasjonsevne på vinduer og dører til fordel for både klima og sluttbruker" hevder Nordan på deres sider.

Dugg i bilen er ikke bare irriterende – slik får du vekk den farlige fukten

Plages du med dugg på vinduene? Skulle du ønske du heller hadde gamle vindusruter? Stem over, og si din mening under artikkelen!