Nye faresymboler til farlige produkter

Men du må fortsatt kunne både de gamle og de nye symbolene.

Det svarte krysset på oransje bakgrunn er ett av flere faresymboler som skal byttes ut. Foto: BERIT B. NJARGA
Det svarte krysset på oransje bakgrunn er ett av flere faresymboler som skal byttes ut. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle produkter som inneholder farlige kjemiske stoffer og kjemikalier skal merkes med riktig faresymbol. De norske symbolene har frem til nå være oransje og svarte, men nå er nye faresymboler på vei, skriver Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) på sine nettsider.

Er det farlig? Smart nettsted har oversikten

Nye faresymboler

Faresymbolene skal beskytte helse og miljø, og varsler blant annet hvilke produkter som er etsende, eksplosive eller skal behandles som farlig avfall.

Symbolet brukt på forsiden betyr altså miljøfare, brukes på kjemikalier som er giftige for vannmiljøet på kort eller lang sikt.
Symbolet brukt på forsiden betyr altså miljøfare, brukes på kjemikalier som er giftige for vannmiljøet på kort eller lang sikt. Vis mer


Nå skal det innføres nye faresymboler i hvitt, svart og rødt, som skal bli felles over hele verden. Bakgrunnen for å innføre nye symboler er EUs nye forordning om klassifisering, merking og emballering av stoffer og stoffblandinger (CLP). Merkene bygger på et felles globalt system utarbeidet av FN.

– Felles klassifisering, merking og emballering av stoffer og stoffblandinger skal kunne gi bedre sikkerhet ved bruk og transport av kjemikalier, i tillegg til at handel over landegrensene med stoffer og stoffblandinger vil bli enklere, sier sjefingeniør Ann Kristin Larsen i Klif til DinSide

Les også: Derfor er denne tennvæsken ulovlig

Begge vil gjelde til 2015

Fram til den nye forordringen trer i kraft for fullt 1. juni 2015, skal de gamle og de nye faresymbolene brukes om hverandre. Altså lønner det seg å kunne begge i tiden fremover.

Eksempler på noen av de gamle og nye faresymbolene, som begge vil bli brukt i et par år fremover. Foto: Klif.no
Eksempler på noen av de gamle og nye faresymbolene, som begge vil bli brukt i et par år fremover. Foto: Klif.no Vis mer


Det er nemlig fullt ut tillatt for produsentene å benytte enten gamle eller nye faresymboler i tiden fremover.

– Det er viktig at forbrukerne ser etter disse faremerkene og håndterer produktet i tråd med dette, sier Larsen.

Her kan du se nye og gamle faresymboler som begge vil brukes frem til 2015.

Les også: Er det dyre vaskemiddelet bedre enn det billige? Vi har testet!

Om bruken av faresymboler:
Faremerkene varsler forbrukeren om hvilke farer (helse-, miljø- og fysikalsk/kjemiske farer) produktet har, hva de kan gjøre for å beskytte seg og hvordan avfallet skal håndteres.

Produktene merkes i henhold til sine iboende egenskaper, for eksempel fare for kreft, reproduksjonsskade, allergi, øyeskade og etsende/irriterende for huden.

Produktene skal behandles som farlig avfall. Tomme flasker skal ikke hives i søpla og restene skal ikke skylles ned i sluket. Derimot må de leveres til kommunale stasjoner for farlig avfall eller andre godkjent mottak.

Husk også at produkter med faresymboler må oppbevares slik at barn ikke får tak i dem.

Les også: Bruk Coca-Cola til husvasken!