Nye elforskrifter regulerer stikkontaktene dine

Med seks stikk bak TV-en og fire ved spisebordet skal norske boliger bli mer brannsikre.

Forgrenere og skjøteledninger skal kun brukes midlertidig - så for å unngå at de ender opp som permanente løsninger, stilles det nå krav til antall stikkontakter når vi bygger nytt eller renoverer. Foto: colourbox.com
Forgrenere og skjøteledninger skal kun brukes midlertidig - så for å unngå at de ender opp som permanente løsninger, stilles det nå krav til antall stikkontakter når vi bygger nytt eller renoverer. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stor belastning på skjøteledninger og forgrenere kan føre til varmeutvikling og brann, og selv om ikke dette er et daglig problem er risikoen såpass stor at Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) tidligere har gått ut og anbefalt at man ikke bruker disse i faste installasjoner.

Dette gjelder for eksempel bak TV-en for å sørge for at TV, dekoder, Blu-ray-spiller og høyttalere får strøm, eller under kontorpulten for å romme ruter eller modem, PC, skjerm, et cetera.

Terje Hansen i NELFO Foto: NELFO
Terje Hansen i NELFO Foto: NELFO Vis mer


I elforskriften NEK 400:2010 er det derfor slått fast at hvor mange stikkontakter du må ha dersom du bygger nytt - eller pusser opp. Flytter du på TV-en, for eksempel til et annet rom, må du ha hele seks stikkontakter tilgjengelig.

– Grunnen til at man stiller krav i normen om flere uttak har med at man ser at en god del bruker skjøteledninger til mer enn det de er tiltenkt for. I stedet for at man setter opp nye stikkontakter eller nye ledninger fra sikringsskapet, bruker folk skjøteledning. Dette har ført til en god del branner, sier Terje Hansen, teknisk direktør i Foreningen for EL og IT- bedriftene (Nelfo) til DinSide.

Les også: Dra i pluggen, ikke ledningen

Modererte EU-regler

Sommeren 2010 innførte Norge en ny elektroteknisk norm, basert på et regelverk fra EU og EØS: NEK 400:2010. I tillegg valgte man å lage et særnorsk kapittel med tiltak for å få ned antall boligbranner i Norge (kapittel 823, for dem som er interessert i å lete det opp). Det er altså her antall stikkontakter per kvadratmeter og i forhold til TV-en blir regulert.

Det er myndighetene ved Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) som skal ivareta el-sikkerhet og el-sikkerhetsnivået i Norge.

– Det finnes også noen rammeforskrifter, men de er ganske tynne - mer som en kardemommeforskrift, sier Hansen.

Les mer om el-sikkerhet på DSBs nettsider

Visste du at ... ikke alle elektriske anlegg er dimensjonert for kraftige induksjonstopper?

Et stikk per 4m2

I denne forskriften er det også regulert hvor mange stikkontakter du minimum må ha per kvadratmeter gulv. Du må ha minst to stikkontakter per fire kvadratmeter gulv i alle oppholdsrom, forteller Hansen. Pusser du opp kjøkkenet, kreves det også at du har ett stikk til hver hvitevare (ovn, kjøleskap, frys, oppvaskmaskin, et cetera) og minimum to stikkontakter per løpemeter benkeplate.

I tillegg er det nå også påbudt med komfyrvakt. Ikke om du bare bytter ut komfyren, men om du totalrenoverer kjøkkenet, eller flytter på det, må du installere dette.

– Grunnen til dette er at 13 prosent av boligbranner skyldes tørrkoking eller feil bruk av komfyr eller varmeovn.

Ekstra dyrt når du pusser opp ja, men det er ikke elektrikerbransjen som står bak kravene, forklarer Hansen: Det er ikke noe man har laget for at elbransjen skal tjene mer penger - det er gjort for å få ned antall branner.

Les også: Har du komfyrvakt på kjøkkenet?

Må du fikse det nå?

Mange stikkontakter er bra, og planlegger du litt før elektrikeren kommer, slipper du lappeteppeuttak, som dette vi fant på et hotellrom i Miami. Foto: Elisabeth Dalseg
Mange stikkontakter er bra, og planlegger du litt før elektrikeren kommer, slipper du lappeteppeuttak, som dette vi fant på et hotellrom i Miami. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Er du blant dem som fast bruker forgrenere, er det ingen krav om at du får installert ekstra stikkontakter. Men hva med dem som har pusset opp? Selv om reglene har vært gjeldende fra 2010, er det ikke alle som har fått det med seg. Så hva da, om du har pusset opp stuen og flyttet på TV-en?

– Det kommer an på grad av oppussing, sier Hansen, og legger til: Men reglene er jo innført for å ivareta sikkerheten til dem som bor der, sier Hansen.

Du kan altså puste lettet ut om du har kabelspaghetti og forgrenere i en salig blanding under TV-en, ettersom reglene ikke har tilbakevirkende kraft, men når det er sagt, kan det jo være verdt å få satt inn noen ekstra stikk?

Er du usikker, kan du kontakte en elektriker og få foretatt en elsjekk av boligen.

SMART: Hendig brannslukker