Nybygg lønnsomt i Oslo

Oslo er det eneste stedet i landet hvor det lønner seg å bygge selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Brukte eneboliger i hovedstaden var i 2001 så dyre at det lønte seg å bygge selv. Det viser rykende ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Som det eneste stedet i kongeriket er nye eneboliger billigere enn brukte i Oslo.
Som det eneste stedet i kongeriket er nye eneboliger billigere enn brukte i Oslo. Vis mer

Og prisforskjellene var enda større fra 2000 til 2001 enn fra 1999 til 2000. Tendensen er med andre ord økende.

Helt unik

Men Oslo stiller i særklasse. For hovedregelen er nemlig at det er dyrere å bygge selv enn å kjøpe nytt. Ser man på Norge totalt sett, kostet brukte eneboliger i 2001 80,9 prosent av nye eneboliger.

Klikk her for å se prisforskjellene i alle regionene.

Prisforskjellene er minst i sentrale strøk. For eksempel er prisforskjellene små der folk bor tett, som i Akershus, Bergen og Stavanger.

De største prisforskjellene finner vi i Hedmark, Nord-Trøndelag og Finnmark, som er typiske regioner med lav befolkningstetthet.

Oslo likevel dyrest

Selv om det lønner seg å bygge selv i Oslo, har hovedstaden fremdeles de dyreste nye boligene i hele Norge. Kvadratmeterprisen er nemlig på 14.407 kroner. Nest dyrest er Akershus med 12.561 kroner per kvadratmeter.

De billigste nye eneboligene finner vi i Sogn og Fjordane, Finnmark og Møre og Romsdal. I disse områdene må du forvente å betale mellom 8.500 og 9.000 kroner per kvadratmeter. Men bruktprisene er selvsagt fremdeles lavere i disse billig-distriktene.