Ny varmepumpe for nordiske vintre

LG har utviklet en ny varmepumpe for kaldt klima.

Varmepumpen er godt isolert, og med en varmekabel som ligger i sløyfe langs hele bunnen, for at utedelen skal være mest mulig effektiv ned mot minus 25 grader.  Foto: Per Ervland
Varmepumpen er godt isolert, og med en varmekabel som ligger i sløyfe langs hele bunnen, for at utedelen skal være mest mulig effektiv ned mot minus 25 grader. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De aller mest effektive varmepumpene gir deg fire ganger så mye varme per kilowattime (kwh), og er en smart måte å kutte oppvarmingsutgiftene på. Det er imidlertid ikke fullt så enkelt, for de aller fleste varmepumpene virker dårligst når du trenger den mest.

Mange sliter allerede når temperaturen kryper under nullpunktet, og enda fler slutter å virke når du passerer minus syv.

LG Electronics er en av produsentene som har utviklet varmepumper spesielt for det nordiske klimaet, og lanserer i år tre nye varmpeumper som skal takle tøffe norske vintre.

Tiden vil vise om den nye varmepumpen kan måle seg med den beste, IVT Nordic Inverter, som også er utviklet for nordiske vintre

Effektiv til minus 25 grader

– Vi slipper ingen produkter på markedet før vi har testet dem i minst ett år, sier Lögdberg, til DinSide. Foto: Per Ervland
– Vi slipper ingen produkter på markedet før vi har testet dem i minst ett år, sier Lögdberg, til DinSide. Foto: Per Ervland Vis mer


Ifølge Stefan Lögdberg, teknisk sjef for varmepumper på LG Electronics, er det nordiske klimaet den største utfordringen en varmepumpeprodusent kan ha. Vi har fire tydelige sesonger, og den skal kunne virke både midt på vinteren i mange minusgrader, i tillegg til at den skal kunne kjøle ned boliger om sommervarmen skulle slå inn igjen. Som en bonus renser også varmepumpen luften før den kommer inn, og skal filtrere ut 99 prosent av pollen eller forurensning fra luften før den pumpes inn til deg.

– Nordic Prestige er også svært stillegående, den er verdens mest stillegående med 17 db når du setter den i "sleep" modus, sier Lögdberg. Når den står på fullt, lager den lyd tilsvarende 42db. Til sammenligning regnes "skog" for å lage 26 db lyd, mens målinger på bibliotek er 36 db.

Nordic Prestige er toppmodellen blant LGs nylanseringer, og også den mest effektive. Den skal yte maksimalt (den COP-verdi 5,6, det vil si langt forbi minus ti grader, og skal fortsatt kunne gi deg fire ganger så mye varme for kwh ved minus 25.

Det er tydelig at LG har satset på design, spesielt ArtCool-modellen er stilig med sitt speilblanke utseende. Vi savner dog at noen bruker litt mer tid og krefter på å designe en utedel som ikke skjemmer fasadene på ellers vakre boliger.

Hvor lønnsom er en varmepumpe for deg? Sjekk selv ved hjelp av DinSides varmepumpe-kalkulator.

Gjennomisolert utedel

Et av punktene som skal bidra til at pumpen er at maskinens utedel er godt isolert. Selve kassen er dekket med et isolerende materiale, og lokket har fått et spesielt tykt lag. Enkeltdeler som kretskort er dekket av silikon, for at de ikke skal få problemer med kondens, og maskinens aktive deler er pakket godt inn. Du (les: reperatøren) kommer imidlertid enkelt til - for motoren

Viften er imidlertid ikke pakket inn, av naturlige grunner.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland


LG har tre ulike modeller, Nordic Prestige er den mest effektive, Nordic Artcool har et karakteristisk speildesign, og til slutt Nordic Libero. Prisene starter på cirka 15.000 kroner for Nordic Libero til 18.000 for Prestige-modellen - begge priser er inklusive moms, men eksklusive montering.

Gjør det selv


Er du ikke i markedet for å bytte ut varmepumpen din helt ennå, finnes det ulike måter å unngå at det danner seg issvuller under varmepumpen på, men hvordan er det ikke enighet om. En av våre lesere brukte en byggtørker for å avise pumpen og en annen av leserne våre sverger til varmematter under pumpen, mens andre advarer mot dette, og anbefaler å montere en sklie for enkel avrenning - og for å lede vannet bort fra grunnmuren.


Sjekk dette før du handler

I hovedsak finnes det fire typer varmepumper; luft-luft varmepumpe, luft-vann varmepumpe, vann-vann varmepumpe og avtrekk- og ventilasjonsvarmepumpe.

Statistikk fra det svenske forsikringsselskapet Folksam viser at svært mange varmepumper går i stykker innen fem år etter at de ble kjøpt. Statistikken viser at skadene på luft-vann-varmepumpene har økt særdeles mye.

En av ti monterer varmepumpen selv. Det kan bli dyrt ...