<b>STRØMSPARENDE LED:</b> Den ser snål ut, men produsenten sier den har løsningen på typiske LED-problemer. Foto: GE
STRØMSPARENDE LED: Den ser snål ut, men produsenten sier den har løsningen på typiske LED-problemer. Foto: GE Vis mer

Ny type LED

Produsent sier de har løst LED-problemet.

En av utfordringene med LED-pærene har vært lysmønsteret. Tidlige LED-pærer lyste kun i 30-graders vinkel. I dag er dette selvsagt bedre, men alltid med forbedringspotensiale. De gamle glødepærene, som skal fases ut av markedet, er rundtstrålende - de avgir altså lys i alle retninger.

Det er denne nøtta GE Electrics nå hevder å ha knekket, med sin nye rundtstrålende Energy Smart LED-pære. Den skal nemlig være like god til å avgi lys i alle retninger som en tradisjonell glødepære.

Levetid

Ifølge produsenten skal den nye pæra i tillegg være snill på energiforbruket - og den skal vare lenge. Ja, den skal vare så lenge som 17 år, faktisk - om vi skal tro produsenten. Dette er forutsatt en bruk på fire timer per dag. Du kan altså skru inn lyspæra når babyen blir født, og du trenger knapt å skifte den før ungdommen er ferdig med ungdomsskolen og flytter ut for å ta videregående utdanning ...

STRØMSPARENDE LED: Den ser snål ut, men produsenten sier den har løsningen på typiske LED-problemer. Foto: GE


Produsenten lover deg altså 25.000 timer virksomhet med denne nye LED-pæra. Dette er 25 ganger lengre levetid enn en vanlig glødepære - og tre ganger lengre enn en ordinær sparepære. Spørsmålet blir bare hvor godt pæra lyser etter 17 år.

- I utgangspunktet er både glødelamper og sparepærer lyskilder som taper seg over tid i lysytelse, sa Morten Seipäjärvi i Philips til DinSide i februar 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også LED taper seg i effektivitet over tid. Men du bør kanskje regne med å bytte lyspæra en god stund før du ifølge produsenten strengt tatt skal behøve å bytte.

Se hvorfor du bør velge LED

Spare-problemer

Overgangen fra glødepærer til spare- og lavenergipærer er ikke helt problemfri. Mange opplever at sparepærene flimrer dersom man forsøker å bruke dem på dimmbare lamper, og atter andre opplever at lysutbyttet i sparepærene er dårligere enn hva det reklameres for på pakken: - Det er løgn, sier belysningseksperten Kalle Hashmi, til DinSide.

I denne artikkelen får du et smart (og gratis) tips til hvordan du lett kan løse problemet med dimme-flimmer på sparepærene.

Tester

Ifølge produsenten skal den nye LED-pæra være på markedet i løpet av høsten 2010 eller tidlig 2011. Trenger du en spare- eller lavenergipære nå? Sjekk disse testene for de beste produktene:

Svensk test fra Testfakta fra januar 2010

Forbrukerrapporten testet 21 sparepærer i november 2009

Dansk test av sparepærer fra mai 2009

Sparepærer fusker i kaldt vær