Ny type gipsplater

Klikkveggen PL Wall skal gjøre sparkling, pussing og maling unødvendig.

<b>GIPSPLATER:</b> PL Wall klikkes på plass. Vekk med sparkel og pussing. Foto: plwall.se
GIPSPLATER: PL Wall klikkes på plass. Vekk med sparkel og pussing. Foto: plwall.se Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye typen gipsvegg, som er utviklet i Sverige, fungerer som en klikk-parkett eller panelbord.

Gipsplatene har spor på begge sider, som hekter platene sammen. Skjøten skal ifølge firmaet bak de nye platene, P Lindberg Förvaltning AB, være såpass fin at all sparkling og pussing blir unødvendig.

Endog malingen skal du kunne spare deg for, da platene skal kunne bestilles i ønsket farge rett fra fabrikk.

Da blir det bare å skru platene opp, klikke dem sammen, og vips så er du ferdig med det.

Dersom du ønsker tapet på veggen, skal du ifølge utvikleren kunne tapetsere rett på veggen, uten å behøve å sparkle og slipe først.

Les også: Slutt på ledningskaos under oppussing

Først til Norge?

Dersom dette holder mål, kan du altså kaste sparkel, sparkelspade og pussekloss eller pussemaskin. Du trenger ikke å lære deg hvordan du enklest og penest mulig sparkler en vegg, og du trenger heller ikke å tapetsere veggen to ganger fordi du må ha på veggfornyer (underlagsduk) under.

PL Wall er ferdigutviklet og patentert. Nå jobber utvikleren med logistikk-spørsmålene.

– Når settes den i produksjon?

– Vi har produksjon alleredede, vi har produsert 170 plater, dels manuelt. Nå jobber vi med å automatisere, og håper å komme i gang i år med automatisk produksjon. Vi har et prosjekt med en utbygger, og håpet er å starte produksjon samtidig som prosjektet med boligutbyggeren, sier Ulf Tångring, prosjektleder i firmaet P Lindberg Förvaltning AB, til DinSide.

Tångring forteller om mange positive tilbakemeldinger på det nye produktet. Patenten er kun et drøyt år gammelt. Målet er å få satt fart i produksjonen i 2012, og kanskje kommer produktet først i norske byggvarehus, foran svenske.

– Vi håper å få satt i gang produksjon en gang i løpet av første halvår neste år. Planen er at det i første omgang kommer til utbyggere, til produksjon av leiligheter, og det neste trinnet er å få platene ut i byggvarehus. Vi har allerede fått spørsmål fra et byggvarehus i Norge, så det går kanskje fortere der enn i Sverige, sier Tångring til DinSide.

Her kan du se hvordan produktet fungerer:


Platene kommer måltipasset, og settes opp etter at du er ferdig med gulv og tak. Når platene er på plass, trenger du ikke verken sparkle, slipe eller male. Klikkplatene er 600 mm brede. Ved innerhjørner, kapper du bare til platen, og ved ytterhjørner konstruerer produsenten en smart hjørnemodul med klikkspor i begge ytterkantene.

Platene kommer hvitmalt, men kan også bestilles i ønsket farge rett fra fabrikk.

Pass på når du pusser opp: Sjekk forsikringen først

Priser

Prismessig kommer de nye klikkplatene til å ligge i samme prissjikt som det ville kostet for ordinære plater, sparkel og maling.

– Tanken er ikke at vi skal lage den, men at de som lager plater i dag skal produsere det, som for eksempel NorGips. Og det er de som setter prisen, sier Tångring til DinSide.

Ifølge Tångring vil platene komme i to varianter, den som er helt ferdigbehandlet og malt i ulike farger, og den hvite som er klar til tapetsering eller maling.

– De tilbakemeldingene som vi har fått hittil, er at utbyggerne vil ha to varianter, sier Tångring til DinSide.

Hvilke skruer? Sjekk den store skrueguiden