Hvis du har kabel-TV fra Canal Digital er det bare å venne seg til denne logoen. Foto: Øyvind P
Hvis du har kabel-TV fra Canal Digital er det bare å venne seg til denne logoen. Foto: Øyvind PVis mer

Ny TV-hverdag for deg med kabel-TV fra Canal Digital

T-We er navnet på Canal Digitals nye TV-plattform, og den kommer raskere enn du tror.

At alle Canal Digitals TV-kunder får en ny TV-hverdag i løpet av 2013 er ingen overraskelse, og nei; da tenker vi ikke på den hissige krangelen de har med TV2, men på nye spennende funksjoner og tjenester som nå nærmer seg for alvor.

LES OGSÅ:

I august fikk vi nemlig de første glimtene av hva Canal Digitals parabolkunder har i vente, og i dag fikk vi endelig se hva kabel-TV-avdelingen har jobbet med.

For det er viktig å holde de to avdelingene adskilt, selv om de utad kan framstå som like: Her ligger det nemlig ulik teknologi i bunn, og dermed vil det også bli noen forskjeller på hvilke funksjoner og tjenester du som kunde vil få.

Endelig først til deg med kabel!

Ved tidligere lanseringer har det ofte vært parabolkundene som har fått de nye dekoderne og oppdateringene først, men denne gang ser det faktisk ut til at kabel-TV-eierne kan smile bredest.

For der parabol-avdelingen anslo lanseringen av neste generasjons TV til i slutten av 2013, så er kabel-TV-gjengen allerede så godt i gang at de regner med å rulle ut sin nye løsning «med en gang vinteren er over». Altså fikk vi ingen eksakt lanseringsdato, men at kabel-gjengen legger mye i å slå parabol-avdelingen denne gang er det ingen tvil om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskjellig programvare i bunn

Mens parabol-avdelingen har valgt NDS som programvareleverandør, har kabel-TV-gjengen valgt Ericsson til å lage sin nye TV-plattform.

Ericssons TV-plattform bruker et eget CMS (Content Management System), og dermed kuttes dagens OTT-modell ut (Over-the-top content). Fordelene skal i følge Canal Digital være kjappere respons, langt mindre buffring når du leier film, samt at det skal være lettere å tilby mer HD-innhold.

Fancy powerpoint-presentasjoner er ikke alltid det samme som gode nyheter, men her håper vi det beste. Foto: Øyvind P
Fancy powerpoint-presentasjoner er ikke alltid det samme som gode nyheter, men her håper vi det beste. Foto: Øyvind P Vis mer


Når det gjelder maskinvaren, altså hvem som skal lage selve dekoderne, blir det i første runde ADB som er valgt. I likhet med parabol-divisjonen presiserer imidlertid også kabel-TV-avdelingen til Canal Digital at de ikke har låst seg til en tilbyder. Det kan derfor komme flere alternativer etter hvert.

Akkurat det å ikke binde seg til en aktør tror vi generelt er et smart trekk. En ting er at både Viasat og Get jobber aktivt med å forbedre egne konsepter, men også inntoget av nykommerne HBO og Netflix vil være med på å tilspisse krigen om seernes gunst. Her gjelder det altså å ha utstyret i orden.

Ny HD-PVR med flere muligheter

Den nye HD PVR-en fra ADB vil hete 5743 CDX, og den vil ha samme harddisk-størrelse som dagens ADB-modell 5720 CDX, altså 500 GB. Også den "gamle" ADB-dekoderen vil bli oppdatert til den nye programvaren fra Ericsson, men den nye HD PVR-en vil naturlig nok ha flere funksjoner. (Har du en eldre Sagem-dekoder ser det imidlertid mørkt ut, den ble ikke nevnt med et ord når det gjelder T-We-systemet.)

NB; Artikkelen fortsetter under bildeserien av de nye dekoderne:

Hjernen i systemet: ADBs nye HD-PVR 5743 CDX Foto: Produktbilde
Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P
Endelig ser den bra ut, og takler RF-signaler! Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P
Produktinformasjon om den nye zapperen. Foto: Produktbilde
Fjernkontrollen til Zapperen er litt enklere, og mangler blant annet RF-signaler. Foto: Øyvind P
Forskjellene mellom den gamle og nye HD-PVRen fra ADB. Foto: Øyvind P

Høydepunkter ADB 5743 CDX:

 • Den vil ha hele 8 TV-tunere! Det gjør at du skal kunne ta opp tre programmer samtidig (dagens modell klarer to), samtidig som du ser på en fjerde kanal.

  De øvrige tunerne er ganske enkelt dedikert til andre oppgaver: En vil blant annet sørge for at den elektroniske programguiden (=EPG) alltid vil være oppdatert, mens en annen vil være reservert LiveTV, slik at du unngår opptakskonflikter.

  Med flere TV-tunere er det også mulig å sende TV-signaler til flere steder i huset, blant annet til nettbrett. I praksis skal du få innhold og EPG på alle skjermene i huset, fjernstyring av opptak via alle enheter, og ikke minst mulighet til å flytte TV-sendingen fram og tilbake mellom nettbrettet og TV-en. Merk deg dog at denne multiskjermvisningen fortsatt er på planleggingsstadiet, og ikke vil bli rullet ut i første omgang.

  Dekoderen tuner for øvrig også inn på kanalen over og under den kanalen du ser på, og tanken her er at det skal gjøre zappetiden langt raskere enn før. Hvor raskt det går i praksis må vi likevel komme tilbake til.

 • Dekoderen er Wifi-kompatibel, og støtter ulike nettjenester, i tillegg ti dagens Canal Digital Go og WiMP-funksjoner. Blant annet er YouTube bekreftet på plass ved lansering.
 • Endelig ser den bra ut, og takler RF-signaler! Foto: Øyvind P
  Endelig ser den bra ut, og takler RF-signaler! Foto: Øyvind P Vis mer

 • Fjernkontrollen ser ikke bare langt bedre ut enn før: Den er også programmerbar, har LED-diode for varsling av dårlig batteri, og kanskje viktigst av alt: I tillegg til IR-signaler støtter den også RF-signaler.

  Nå kan du med andre ord putte dekoderen i et skap, samtidig som den fortsatt kan betjenes med fjernkontrollen.

NB: Hvis du allerede har kjøpt dagens «gamle» ADB-dekoderen trenger du heldigvis ikke å få panikk: Den nye softwaren vil selvsagt fungere på denne også, det du går glipp av er altså ekstrafunksjonene nevnt over.

Ny zapper, ADB 2840C

Dette er ganske enkelt en ren HD-dekoder, men altså uten innebygget opptaksfunksjon. Dette vil altså bli den nye standarddekoderen for Canal Digital kabel.

Fjernkontrollen til Zapperen er litt enklere, og mangler blant annet RF-signaler. Foto: Øyvind P
Fjernkontrollen til Zapperen er litt enklere, og mangler blant annet RF-signaler. Foto: Øyvind P Vis mer

Det er likevel to store gullkorn med denne dekoderen som er verdt å få med seg:

 • Du kan koble til minnepenn eller harddisk for å gjøre opptak. (Det er for øvrig harddisk som anbefales, da opptakene tar stor plass). Ulempen er imidlertid at den kun har én TV-tuner, slik at du altså bare kan gjøre ett opptak om gangen.
 • Høres det kjent ut? Da minner vi om at Parabol-folket allerede har fått en ny zapper, men naturligvis ikke med denne softwaren. De fysiske målene skal dog være like, selv om fargen på kabel-versjonen vil være sort og ikke hvit.

 • Hvis du kjøper den nye ADB-PVR-en 5743 CDX, kan du også hente opptak fra den, og spille det av på zapper-modellen. Dette er svært praktisk for deg som bor i et hus med flere dekodere. I første omgang må overføringen skje via Ethernet-kabel, men det holdes åpent for smidigere løsninger her på sikt.
 • Også her kommer det en ny fjernkontroll
 • 2840C kommer for øvrig for salg rett over nyttår, men da med dagens programvare, som senere må oppdateres for å få de nyeste funksjonene.

Enklere, kjappere og penere

T-We blir altså navnet på den nye TV-løsningen på Canal Digital kabel-TV, og det er ikke småtteri de har satt seg som mål:

«T-We skal bringe TV-mediet inn i fremtiden, fylle det med innhold og nye måter å forholde seg til TV-en på.»

Vel, vi må som sagt teste hvor bra det fungerer selv, men at kabel-TV-kundene har noe å glede seg til er rimelig klart.

Her er noen av høydepunktene fra dagens presentasjon:

Ny og praktisk funksjon! Foto: Øyvind P
Ny og praktisk funksjon! Foto: Øyvind P Vis mer

 • Egen start-forfra knapp. I menyen er det nå lagt til et eget symbol, som gjør det nesten idiotsikkert å starte opptaket, eller live-sendingen fra begynnelsen. Dette er en funksjon vi tror kommer til å bli populær.
 • Ny og praktisk funksjon! Foto: Øyvind P
  Ny og praktisk funksjon! Foto: Øyvind P Vis mer

 • Ukesarkiv! Dette er imidlertid et ordentlig gullkorn. Her vil ganske enkelt Canal Digitals kabel-TV-kunder kunne finne livesendingene hele 7 dager tilbake i tid. Planen til Canal Digital er å ha så mye innhold som mulig fra alle TV-kanalene her, og per dags dato er 30 kanaler allerede på plass.

  Men merk deg at hva som blir tilgjengelig i siste instans blir opp til kanalene. Her kan det altså bli et skille mellom de kanalene som har mye egenprodusert innhold, som forhåpentligvis vil legge ut alt, mot de som kjøper det meste av innholdet og må ta høyde for rettighetsspørsmål.

  Merk deg også at ukesarkivet vil være i den samme kvaliteten som live-TV-sendingene, dette er nytt med den nye programvaren, som altså slipper å ta høyde for buffring.

  Denne funksjonen er for øvrig også forklaringen på hvorfor harddisk-størrelsen på 500 GB anses tilstrekkelig. Dette er en funksjon i hvert fall undertegnede har savnet.

 • TV-arkiv: Dette kommer altså i tillegg til ukesarkivet, og det blir her opp til de enkelte TV-kanalene å bestemme hvilket innhold som skal være tilgjengelig. En del av dette innholdet vil være gratis, men her er det også rom for betalt innhold. Typisk vil dette være dramaserier og tidløst innhold. For eksempel innhold fra Canal Plus play, eller Nissene på låven. Vi vet lite om prisene, men på demonstrasjonen var det i hvert fall brukt 9 kroner per episode.
 • Kraftig forbedret søk. Søket er nå gjort globalt, altså slik at dekoderen søker i alt innhold som er tilgjengelig, selv om den starter søket der du befinner deg når du trykker på ok-knappen. Søker du for eksempel på en film-tittel i videoleiebutikken vil den altså starte søket der. Men, du vil også få resultater fra de andre kategoriene. Selve resultatsiden vil så liste ut alle søkeresultatene, og ikoner vil tydeliggjøre hvor resultatet ligger.
 • Ny og praktisk funksjon! Foto: Øyvind P
  Ny og praktisk funksjon! Foto: Øyvind P Vis mer

 • Relatert TV: Et nytt lenke-symbol skal vise deg innhold som er relatert til det du ser på, i håp om at du skal slå i hjel enda noen timer foran TV-en.
 • Konflikthåndtering: Som nevnt vil den nye HD PVR-en gi deg beskjed om du har lagt inn opptak som kræsjer. Dette er også tilfellet på dagens ADB-dekoder, men det nye er at du nå skal få opp alternative tidspunkt hvor det aktuelle opptaket kan gjøres.

 • PS: Alle menybildene tatt på presentasjonen får du her:

  Ny og praktisk funksjon! Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P
  Foto: Øyvind P


 • iPad-app og fjernkontroll: Når den nye programvaren rulles ut, vil også iPad-appen til kabel-kundene være på plass. Nøyaktig hvor avansert den er ved lansering er dog ikke klart, og blant annet mulighetene til å se TV direkte på iPaden og flere andre fancy funksjoner vil nok i stedet bli rullet ut etter hvert.

  Hvis du ikke har iPhone/iPad er det også godt å vite at det jobbes med både Android- og Windows Phone-apper.

  For øvrig er det også verdt å nevne at de nye fjernkontrollene til de nye ADB-dekoderne nå vil få T3-funksjon, for enklere inntasting ved søk. På dette punktet vil nok likevel de kommende appene være å foretrekke.

 • Enklere filmleie: Filmleietjenesten Go vil selvsagt videreføres, og har også fått en oppfriskning. Blant annet skal anbefalinger nå være på plass, i tillegg til at det skal bli langt enklere å finne HD-filmer og 3D-materiale.

  Det ser også ut som om filmleien starter raskere enn før, hovedsaklig fordi buffring ikke lenger er et tema.

Så hva skjer med deg som har parabol?
Foreløpig vet vi ikke mer om parabolkundene enn vi fikk vite i august, men skal vi tippe vil nok mange av funksjonene og finessene tilsvare de som kommer på kabel.

Noen forskjeller og overraskelser vil nok likevel dukke opp, men de må vi komme tilbake til.

Men hva syns DU om planene til Canal Digital? Spennende eller kjedelig?

Del det gjerne med oss i debatten lenger ned!